Snídaně je základ dne a dokáže ovlivnit to, jaký bude celý den. To už ví asi každý, ale i přesto o snídání koluje spoustu matoucích informací. Někdo tvrdí, že vynechání snídaně je zdravé a podporuje hubnutí, jiný zas, že snídaně by měla být jen tekutá nebo že nejlepší je sladká snídaně. Jak to tedy je? Kdy, co a v kolik snídat?



Jak má vypadat dobrá snídaně? 5 tipů na to, co si dát k snídani

snídaně
Foto: pixabay

Snídaně může u každého vypadat jinak

Zdravá snídaně by měla být absolutním základem u každého z nás. Nesnídat je nesmysl a pokud to zkusíte, zjistíte, že si akorát zpomalíte metabolismus. Dejte si to, na co máte chuť, ať už je to sladké nebo slané. Nemusíte se nutit do něčeho, co vám nechutná, jen proto, že je to výživné, každý extrém totiž není správně. Kobliha s marmeládou není v pořádku, i když výjimečně neublíží a pouhé jablko, které se tváří jako zdravá snídaně, je nedostatečné. Je důležité, aby snídaně obsahovala všechny makroživiny, to znamená tuky, sacharidy i bílkoviny. Jestli máte v plánu dát si čokoládovou tyčinku, udělejte to, ale doplňte ji kouskem ovoce, oříšky a trochou bílého jogurtu. Hned je to lepší a vaše snídaně obsahuje vše, co má. Snídejte ideálně do hodiny od té doby, co vstanete.

A jak je to s vodou?

Někteří lidé, kteří se snaží držet si linii si myslí, že nejlepší způsob je po ránu vypít půl litru vody, tím zaplnit žaludek a už nic nesníst. To je obrovská chyba, voda je samozřejmě super a probere vás, ale chce to ještě snídani, do které se zakousnete, jinak budete mít rychle hlad a akorát si dáte něco rychlého bez rozmyslu.

Přemýšlíte, co si tedy dát, aby snídaně byla výživná, zdravá a zároveň vám chutnala? Inspirujte se v receptech níže a zkuste jedno z osvědčených jídel.

1. Granola

Kupované cereálie jsou plné cukru a obsahují látky, které příliš nesvědčí našemu tělu. Udělejte si vlastní granolu, která bude výborná a ve které bude přesně to, co budete chtít. Dejte si ji s tvarohem a doplňte o kousky ovoce.

Ingredience

1 hrnek celých mandlí
1 hrnek vlašských ořechů
1 hrnek pekanových ořechů
Půl hrnku dýňových semínek
Půl hrnku slunečnicových semínek
1/3 hrnku lněných semínek
1/3 hrnku proteinového prášku čokoláda
1/2 hrnku kokosových lupínků
1/3 hrnku mandlového másla
1/3 hrnku vody
Kakao
Sladidlo
1 lžička vanilkového extraktu

Postup

Vše smíchejte dohromady a dejte péct na 180 stupňů 30 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený DUO SMILE Dental Care (@duo_smile)





2. Avotoast

Avokádo je plné zdravých tuků a pokud ho máte rádi, udělejte si výborný avotoast s vejcem.

Ingredience

1 avokádo
2 vejce
citronová šťáva
1 lžička olivového oleje
sůl, pepř
žitný knäckebrot (nebo kváskový chléb – ten opečte před podáváním)

Postup

Dužinu z avokáda rozmačkáme vidličkou, osolíme, opepříme, přidáme olivový olej, trošku citronové šťávy a důkladně promícháme.

Ztracená vejce:
V hrnci přivedeme k varu vodu a přidáme lžíci octa. Každé vejce rozklepneme zvlášť do mističky. Vodu v hrnci zamícháme tak, aby vznikl vír a do jeho středu vylijeme vajíčko. Jakmile je bílek pevný, odstavíme hrnec a necháme 2 minuty dojít. Vejce vyjmeme děrovanou vařečkou, osolíme a opepříme. Přidáme nahoru na avokádo a můžeme servírovat.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vařím_s_Týnou (@varim_s_tynou)

3. Ovesná kaše

Ingredience

60 g ovesných jemných vloček
100 g plnotučného mléka
300 g vody
1 velké nebo 2 menší jablka oloupaná a najemno nastrouhaná
1 banán pokud máte rádi kaši sladší
1 odměrka vanilkového proteinu (nemusí být)
špetka soli
půl kávové lžičky mleté skořice
oblíbené ovoce, ořechy nebo ořechové máslo
200 g řeckého jogurtu s 5 % tuku

Postup

Ovesné vločky večer nasypte do misky, zalijte je mlékem, přikryjte alobalem a dejte je přes noc do lednice.
Ráno nasáklé ovesné vločky dejte do rendlíku či hluboké pánve, přilijte vodu a sůl na mírném plameni je lehce povařte.
Vodu by měly vločky nasáknout, ale kaše by měla být krémová, nevařte ji dlouho. Ke kaši přidejte skořici, rozmačkaný banán a najemno nastrouhané jablíčko. Promíchejte a odstavte z plotny. Můžete přimíchat i 1 odměrku proteinu. Kaši nyní rozdělte do dvou misek či hlubokých talířů, navrch každé kaše dejte 100 g jogurtu a nakonec ozdobte ovocem a ořechy či máslem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kateřina Jašková (@_milluji_)





4. Vaječná omeleta

Ingredience

2 vejce

Ghee

Sůl a pepř

Pažitka a jarní cibulka

Postup

Smíchejte vejce se solí a pepřem a směs vylijte na rozpálenou pánev s ghee. Opečte a posypte pažitkou a jarní cibulkou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Andrea Šritrová (@adina_sritrova)

5. Kakaový drobený koláč

I koláč si můžete dát, čtete správně. Doplňte ovocem a budete nastartováni na celý den, plní energie a vaše chuťové buňky budou uspokojeny.

Ingredience

Těsto:
300 g mouky
3 lžíce kakaa
150 g másla
1 lžička kypřícího prášku
80 g třtinového cukru
2 šťastná vejce

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu
180 g zakysané smetany
5 lžic bílého jogurtu
1 lžíce škrobu
Cukr na doslazení dle chuti

Postup

  1. Smíchat všechny suroviny na těsto. (Máslo nejlépe pěkně změklé, pokojové teploty)
  2. Smíchat všechny suroviny na tvarohovou náplň.
  3. Dát těsto na 20 minut do mrazáku a poté nastrouhat větší část do vymazané a vysypané formy (koláčová/dortová forma cca 28 cm) a utlačit trochu prsty rovnoměrně na dno formy, zalít tvarohovou náplní a nahoru nastrouhat zbytek těsta.
  4. Péct na 170 stupňů na 40 – 50 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jana V. (@tak_a_cvak)

Přečtěte si také: Zdravá snídaně na 10 způsobů: co si dát ráno, abyste zůstali zdraví?