Co si představíte, když se řekne rizoto? Takové to školní rizoto, smíchanou rýži se zeleninou? To je takové české rizoto, ale už jste měli to italské? Pokud ne, děláte velkou chybu. To je totiž to nejlepší, co si můžete dát k obědu a vůbec to není složité, jak si mnohdy lidé myslí. Ukážeme vám 5 receptů na rizoto, které jsou jednoduché rychlé a výborně chutnají.







Jak na pravé italské rizoto

rizoto
Foto: pixabay

1. Parmazánové rizoto

Ingredience:

  • rýže arborio
  • vývar
  • 1 cibule
  • máslo
  • bílé víno
  • parmazán

Nakrájíme si cibuli nadrobno a osmahneme ji na másle. Přidáme rýži, kterou v žádném případě neproplachujeme (důležitý je škrob, kterým bychom propláchnutím odstranili). Podlijeme bílým vínem, které necháme vyvařit a zalijeme vývarem. Vaříme dokud není rýže naskus a zamícháme parmazán. Nesolíme, protože parmazán je slaný dost. Můžeme přidat bylinky. Dobrou chuť.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený the_kitchen_of_siciliana (@siciliana17_07),





2. S cuketou a sušenými rajčaty

Ingredience:

  • 150 g rýže
  • 100 g nastrouhané mozzarelly
  • 1 velká cuketa
  • cca 6 kusů sušených rajčat v oleji
  • 200 g kuřecích prs
  • 5 ml olivového oleje
  • koření na kuře sedmi bylin, sůl, pepř, suš. bazalka a suš. česnek

Rýži dáme vařit do dvojnásobného množství vody, osolíme a necháme uvařit než zmizí veškerá voda. Mezitím si nakrájíme kuřecí prsa na kostičky a smícháme je v misce s kořením a olejem. Nažhavíme pánev a necháme maso orestovat. Než se nám udělá maso, tak si nastrouháme cuketu, nakrájíme rajčata a připravíme mozzarellu. Až bude maso i rýže hotová, tak rýži přimícháme k masu a postupně i ostatní ingredience a na mírném plameni mícháme než se mozzarella nerozteče a bude se táhnout, tak vytvoříme tu krémovost. Až bude vše společně promíchané tak máme hotovo!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Veru💁🏽‍♀️ (@healthylifewith_veru),









3. S kozím sýrem, hříbky a sušenými rajčaty

Ingredience:

  • cibule a česnek
  • 150 g rýže
  • 1 dcl bílého vína
  • 6 dcl silného vývaru
  • kozí sýr
  • parmská šunka
  • sušená rajčata
  • hříbky

Na olivovém oleji orestujeme cibulku, česnek a přidáme nepropláchnutou rýží. Chvíli restujeme a poté zalijeme vínem. Mícháme, dokud se víno neodpaří skoro všechno a poté pomalu doléváme vývar a stále mícháme. Po celou dobu vaření musíme rizoto míchat, aby mělo krásně krémovou konzistenci (cca 30 minut). Nesmí být suché, musí mít hodně tekutiny. Až je rýže měkká, odstavíme hrnec, přidáme kozí sýr a ještě chvíli mícháme. Zdobíme orestovanými hříbky, sušenými rajčaty a parmskou šunkou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Martina Vašíčková (@hrave.zdrave.bezlepku),

4. S chřestem

Ingredience:

  • 100 g rýže
  • 100 g vyloupaného hrášku
  • 100 ml bílého vína
  • 80 g parmezánu
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 výhonek zeleného chřestu
  • 50 g piniových oříšků
  • 20 g másla
  • 1 šalotka
  • 2 snítky máty na ozdobu
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Dejte vařit vodu na hrášek, očistěte šalotku a nakrájejte ji na drobno, chřest oškrábejte, odřízněte dřevnaté konce a nakrájejte ho na drobno. Až se začne vařit voda, přidejte hrášek a povařte pár minut. Na pánvi na sucho opečte piniové oříšky. Uvařený hrášek dejte do misky, přidejte k němu dvě lžíce olivového oleje a rozmixujte tyčovým mixerem – nemusí být úplně do hladka. Do hrnce dejte dvě lžíce olivového oleje a rovnou šalotku a nechte ji lehce zesklovatět. Přisypte rýži, zamíchejte a opražte ji. Podlijte bílým vínem a nechte ho vyvařit. Podlijte trochou vývaru a nechte ho vyvařit a pak znovu podlijte – takto povařte cca 15 minut za občasného míchání. Pak přidejte chřest, hrášek, najemno nastrouhaný parmezán (cca 50 g), máslo a mimo plamen míchejte. Dosolte a opepřete. Servírujte na plochý talíř, posypte piniovými oříšky, pár lístky máty, hoblinami parmezánu, pokapejte olivovým olejem a můžete podávat.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Mňam TV (@imnam.cz),









5. Řepové rizoto

Ingredience:

  • 1 hrnek dlouhozrnné rýže
  • 1 velká řepa
  • cca 300 ml zeleninového vývaru
  • 2 dl bílého vína
  • máslo
  • olivový olej
  • oregano, bazalka
  • citron
  • sůl, pepř
  • Gran Padano / mozzarella

Rýži dáme zahřát nasucho na pánev. Hned na to ji podlijeme vínem a to necháme vyvařit. Poté přidáváme horký vývar v množství, aby hladina končila nad rýží. Necháváme vyvařit a postupně doléváme. Když je rýže al dente (měkká, ale uvnitř stále křupavá), přidáme kousek másla, sůl, pepř, oregano, bazalku a trochu citronové šťávy. Z vařené řepy umixujeme pyré a vmícháme do rizota. Nakonec ještě přidáme kapku olivového oleje a posypeme sýrem Gran Padano a mozzarellou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Plzeňský žrout (@plzenskyzrout),

Zkusíte si připravit pravé italské rizoto?

Už nevíte, co vařit? Podívejte se na 10 tipů na recepty do 20 minut.