Take se vám často stává, že nevíte, co uvařit k večeři, aby byla zdravá a také jednoduchá? Rychlá večeře je super pro ty, kteří nestíhají a jsou hodně zaneprázdnění. Jíte pořád to samé dokola a už vám to nechutná? Na druhou stranu už ani nevíte, co nového byste vymysleli? Můžete se inspirovat v našem dnešním článku. Každý recept je skvělý a výborný, to zaručujeme. Můžete si toho udělat víc dopředu a pak vzít třeba do krabičky do práce.

Přečtěte si také: Inspirujte se: 10x ideální příloha k masu



Jednoduchá a rychlá večeře: 12 receptů pro každý den

rychlá večeře
Foto: pexels

1. Polévka z bílých fazolí

Ingredience

2 plechovky bílých fazolí
1/4 celeru
1 velká
oliv.olej
snítka rozmarýnu
4 stroužky
2,5 lž vinného octa
a pepř

Postup

Na oleji zpěníme cibulku s česnekem, přidáme pokrájený celer a osmahneme. Přidáme ocet a necháme ho zcela odvařit. Přidáme pepř a rozmarýn. Promícháme. Přilijeme 650 ml vody, fazole, osolíme a vaříme 10 minut. Stáhneme z ohně a tyčovým mixérem rozmixujeme. Podávala jsem s krutonky se sýrem a smaženou cibulkou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

2. Chlupaté knedlíky

Ingredience

700g uvařených brambor
800 g syrových brambor
2 žloutky
250 g hrubé mouky
špetka soli
2 cibule
300 g anglické slaniny
600 g kysaného zelí (2 pytlíčky) – bez nálevu
100 g másla (půl na osmažení cibulky a půl na promaštění pekáčku)
mletý pepř
čerstvá petrželka na dozdobení

Postup

Brambory si uvaříme ve slupce a necháme je do druhého dne zchladnout. Do mísy si nejprve nastrouháme syrové brambory, které řádně vymačkáme od přebytečné vody. Poté k nim přidáme nastrouhané uvařené brambory, žloutky, mouku a sůl. Promícháme v lepivějsí těsto.
Do vroucí osolené vody tvarujeme pomocí dvou lžící knedlíčky, které vaříme než vyplavou na povrch – cca 6 – 7 minut.
Uvařené je scedíme a předáme do vymašťeného pekáčku s máslem.
Na troše másla si orestujeme cibulku, a na kostky nakrájenou slaninu. Přidáme vymačkané zelí a zarestujeme. Nyní můžeme přendat ke knedlíčkům a lehce promícháme, případně dosolíme či dopepříme.

Autora receptu najdete u příspěvku.





3. Pomazánka z medvědího česneku

Ingredience

100 g lučiny
Hrst lístků-cca 10 větších listů medvědího česneku
Sůl a pepř
Lžíci mléka
Lžičku olivového oleje

Postup

Česnek nasekejte nadrobno a nechte si na ozdobu, smíchejte lučinu s ingrediencemi dohromady a podle chuti osolte a opepřete.
Doporučuju s kváskovým chlebem nebo podle vaší chuti a čerstvou zeleninou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dana Wiesnerová (@trivkuchyni)

4. Banánové palačinky

Ingredience

1 rozmačkaný banán
3 vejce
špetka soli
2 lžičky čekankového sirupu nebo cukru
1 – 2 lžičky karobu (můžete nahradit kakaem)
1 lžíce špaldové mouky nebo jakékoli jiné mouky
2 lžíce mléka

Postup

Všechno smíchejte. Na pánvi na kousku másla osmažte. Měly by vám vyjít dvě hrubé palačinky. Palačinky musí být hrubší aby se nerozpadly. Smažte na nižší teplotu. Můžete přikrýt i pokličkou, nebudete tak muset palačinky otáčet a nehrozí roztržení palačinky.
Palačinky natřete a ozdobte tím co máte rádi.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený v e r u (@verronny)

5. Kuřecí nudličky na kari

Ingredience

▫️ 250 g kuřecích prsou
▫️ 1 střední cibuli
▫️ 2 stroužky česneku
▫️ 1 ČL kari
▫️ 1 ČL kurkuma
▫️ 1/2 ČL zázvoru
▫️ sůl, pepř
▫️ ghí
▫️ 150 ml kokosového mléka
▫️ rýžová mouka na zahuštění (nebo škrob)
▫️ příloha – jasmínová rýže

Postup

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, které následně v míse okořeníme a promícháme. Prolisujeme česnek a smícháme s kuřecím masem. Na ghíčku jemně osmahneme cibulku, přidáme kuřecí maso s česnekem a restujeme. Jakmile se maso zatáhne a budeme mít pocit, že mu nechybí moc, přidáme kokosové mléko. Společně povaříme. Dochutíme dle potřeby. Podáváme s jasmínovou rýží. Dobrou chuť.

Autora receptu najdete u příspěvku.





6. Krémové rajčatové těstoviny

Ingredience

450 g penne kukuřičných těstovin
400 g krájených rajčat z konzervy (nebo fresh)
150 g přes noc namočených kešu oříšků
10 g lahůdkového droždí
1 PL oregána
2 PL mletého česneku nebo 4 stroužky čerstvého
sůl

Postup

Těstoviny uvaříme dle návodu. Mezitím co se těstoviny vaří, si připravíme omáčku. Rajčata, kešu, droždí a koření vložíme do mixéru a promixujeme dohladka. Jakmile jsou těstoviny uvařené, tak je slijeme, připravíme si hlubokou pánev a omáčku v ní promícháme společně s těstovinami. Případně dochutíme.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Přečtěte si také: Lehká večeře: 15 receptů pro každý den

7. Vaječný sendvič

Ingredience

✔️ 1 PL ghí*
✔️ ½ hrnku tekutých bílků*
✔️ 3 plátky vysokoprocentní šunky
✔️ ¼ avokáda
✔️ 3 cherry rajčata
✔️ hrst míchaného salátu
✔️ sůl, pepř

Postup

Na pánvi si rozehřejeme ghí. Mezitím nakrájíme avokádo a rajčata na tenké plátky. Do rozpálené pánve vlijeme bílky a necháme lehce zatáhnout. Na placku rozložíme plátky šunky, cherry rajčat a avokáda. Můžeme přikrýt velkou poklicí, aby se placka zcela zatáhla. Jakmile bude hotovo, což trvá max. 2 minutky, wrap na pánvi zarolujeme. Poté můžeme wrap servírovat rozpůlený se zeleninou, případně s domácím dipem.

Autora receptu najdete u příspěvku.





8. Thajská polévka

Ingredience

• 2 PL kokosového oleje
• 2 velké cibule nakrájené najemno
• 4 stroužky prolisovaného česneku
• 1 PL strouhaného čerstvého zázvoru
• 2 PL červené kari pasty
• 4 hrnky zeleninového vývaru
• ¼ hrnku arašídového másla
• 3 hrnky oloupané a nakrájené mrkve
• 3 hrnky ostrouhané a nakrájené batáty
• sůl
• mletý pepř
• chilli

Postup

Nejprve si rozehřejeme kokosový olej ve větším hrnci. Poté přidáme nakrájenou cibuli a cca 5 minut restujeme. Poté přidáme česnek, zázvor, promícháme. Následně vmícháme kari pastu. V malé misce smícháme trochu horkého vývaru s arašídovým máslem tak, aby se máslo s vývarem spojilo. Poté směs vmícháme k cibuli. Přidáme mrkev, batáty, promícháme a zalijeme vývarem tak, aby zelenina byla ponořená. Vaříme 15-20 minut nebo dokud zelenina nezměkne. Jakmile bude zelenina měkká, celou polévku rozmixujeme dohladka. Osolíme, opepříme a případně přidáme chilli dle chuti.
Pokud by byla polévka moc hutná, lehce naředíme vývarem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

9. Hummus s červenou řepou

Ingredience

✔️ 0,5 ČL kmínu
✔️ 180 g uvařené červené řepy
✔️ 320 g namočené cizrny*
✔️ 1 stroužek česneku
✔️ 0,5 ČL mletého koriandru
✔️ 1 PL extra panenského olivového oleje*
✔️ 1 PL čerstvé citronové šťávy
✔️ sůl, mletý černý pepř
✔️ trochu vody, kdyby bylo potřeba

Postup

Kmín lehce orestujeme na suché pánvi, tak aby se rozvoněl. Poté pánev odstavíme z ohně. Nachystáme si mixér a do nádoby vložíme nakrájenou a uvařenou červenou řepu, cizrnu, česnek, koriandr, sůl a olivový olej. Mixujeme dohladka. Přidáme kmín, citrónovou šťávu a mletý pepř. Opět promixujeme. Ochutnáme a případně dochutíme solí, citrónovou šťávou nebo pepřem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

10. Tabouleh z quinoy

Ingredience

* 2 hrnky vody
* 1 hrnek quinoy v neuvařeném stavu
* ¼ hrnku citrónové šťávy
* 2 PL panenského olivového oleje
* 1 hrnek jarní cibulky (zelené části)
* ½ hrnku nasekané pažitky
* 1 menší salátovou okurku
* 2 hrnky cherry rajčátek
* 1 balkánský sýr
* sůl, pepř

Postup

Nachystáme si hrnec, do kterého nalijeme 2 hrnky vody a sůl. Do vody přidáme quinou a vaříme, dokud se voda zcela nevypaří. Je nutné quinou občas promíchat. Mezitím si nakrájíme veškerou zeleninu. V malé misce smícháme olivový olej, citrónovou šťávu a 1 lžičku soli. Jakmile bude quinoa uvařená ihned ji přesypeme do velké mísy a nalijeme do ní tekutou směs z olivového oleje. Pořádně promícháme. Dále k ní přidáme zeleninu, pažitku a na kostičky nakrájený balkánský sýr. Celou směs promícháme, případně dochutíme solí a pepřem.

Autora receptu najdete u příspěvku.





11. Krémové houbové těstoviny

Ingredience

radiatori (nebo jakékoliv jiné těstoviny)
1 kuřecí prso⠀
2 hrnky žampionů
3 stroužky česneku ⠀
ghí
2 PL citrónové šťávy ⠀⠀
3 lžíce hnědé rýžové mouky⠀
1-1,5 lžičky soli
200 ml ovesné smetany
černý pepř dle chuti⠀
můžete také přidat 1/2 lžičky citrónové kůry⠀

Postup

Nejdříve si uvaříme těstoviny dle návodu v osolené vodě. Jemně omyjeme houby a odstraníme nečistoty. Každý žampión nakrájíme na cca 4 kusy. Žampióny vložíme do misky s vlažnou vodou.
Poté si nakrájíme kuřecí prso na kostky, osolíme, opepříme. Rozehřejeme si pánev s cca 2 lžícemi ghí. Na ghíčku si opečeme na plátky nakrájený česnek, poté k němu přidáme kuřecí maso. Maso smažíme dokud nebude hotové. Poté jej z pánve vyndáme. Do té stejné pánve vložíme nakrájené žampióny (bez vody), lehce je osmahneme. Poté k nim přidáme ovesnou smetanu, citrónovou šťávu, sůl, pepř. Společně povaříme. V případě nutnosti lehce zahustíme rýžovou moukou. Jakmile je omáčka hotová, vložíme do ní maso a těstoviny a celou směs spolu promícháme. Na závěr můžeme lehce posypat citrónovou kůrou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

12. Zeleninová kuřecí polévka

Ingredience

• 3 PL ghí
• cca 800 g kuřecích stehen bez kůže
• 1 střední cibuli, jemně nakrájenou na kostičky
• 4 stroužky prolisovaného česneku
• sůl
• 1 ČL tymiánu
• 1 ČL rozmarýnu
• 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
• 1 hrnek řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
• 2 litry kuřecího vývaru
• 400 g nakrájených brambor
• 1/2 ČL mletého černého pepře
• petržel, nasekaná na ozdobu
• 2 PL rýžové mouky

Postup

Vezmeme si větší hrnec, ve kterém rozehřejeme ghíčko. Přidáme kuřecí stehna a lehce opečeme, tak aby stehna měla nazlátlou barvu. Cca 3 minutky z každé strany. Vyndáme stehna z hrnce. Přidáme do hrnce cibuli a česnek a na mírném plameni necháme cibulku zpěnit. K cibuli přidáme sůl, tymián, rozmarýn a cca 2 minutky spolu vaříme. Přidáme mrkev, celer a vaříme společně 10 minut. Je nutno pravidelně promíchat! Poté zeleninu zasypeme rýžovou moukou a pořádně promícháme tak, aby zelenina byla v mouce obalená. Poté do hrnce nalijeme už uvařený čistý kuřecí vývar. A během míchání se snažíme rozdrtit případné vzniklé moučné hrudky. Nakonec přidáme brambory, pepř, a rozpůlená kuřecí stehna. Přivedeme polévku k varu a vaříme 20 minut. Nebo dokud nejsou brambory změklé a kuřecí hotové. Zároveň by měla polévka lehce zhoustnout. Nakonec vyndáme kuřecí stehna, po jejich vychladnutí je obereme a maso dáme do polévky. Dochutíme, ozdobíme petrželkou a hotovo!

Autora receptu najdete u příspěvku.

Jednoduchá a rychlá večeře do každé rodiny! Inspiraci najdete tady. Které jídlo vás zaujalo?

Přečtěte si také: Zdravá večeře: 20 jednoduchých receptů na zdravá jídla