Cheesecake je naprosto výborný dort, který se hodí i pro děti a i pro ty, kteří se naší zhubnout nebo dbají na to, co jedí. Nutričně je to totiž skvělý dezert, který díky tvarohu obsahuje zvýšené množství bílkovin. Ovoce je plus a pokud obsahuje čokoládu, no tak ta je na dobrou náladu. Výhodou takového cheesecaku je to, že se dají udělat různé varianty a chutná skoro všem. My se nedivíme, cheesecake vždy potěší i naše chuťové buňky. Kterému dáte přednost? Čokoládový nebo ovocný?

Přečtěte si také: 3x TIP na výborný narozeninový dort, se kterým zazáříte



Jednoduchý cheesecake 5x jinak, který si zamilujete

cheesecakeFoto: pixabay

Přečtěte si také: Recept na nejlepší nepečený karamelový dort

1. Máslový cheesecake

Ingredience

Spodní vrstva:

* 3 lžíce strouhaného kokosu
* 2 lžíce mandlové mouky
* 2 lžíce erythritolu
* 2 vejce
* 25 g rozpuštěného másla
* 1 lžička přášku do pečiva
* 1 lžička želatiny

Horní vrstva:

* 50 g rozpuštěného másla
* 2 velká vejce
* 2 lžíce erythritolu
* 1 lžička vanilky
* 20 kapek stévie
* 500 g tučného tvarohu
* kůra i šťáva z 1/2 citronu

Postup

Troubu předhřejeme na 170 stupňů.

Ingredience a spodní vrstvu smícháme, dáme do formy a vložíme do rozehřáté trouby cca na 10 minut (než těsto udělá krustičku). Mezitím v mixéru ušleháme ingredience na horní vrstvu, vlejeme na krustičku a pečeme dalších 40 minut. Necháme před podáváním řádně vychladnout.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Blog plný KETO receptů. (@varimketo)

2. Čokoládový cheesecake

Na korpus potřebujete:
25g kokosové mouky
25g čokoládového proteinu
1 vejce
15g kakaa
10g rozpuštěného kokosového oleje
50ml mléka
20g bílého jogurtu Milko 0%tuku
Vše smíchejte, dejte do formy průměr cca 22cm, kterou jste vystlali pečícím papírem.
Zatím si připravte náplň a poté korpus pečte při 180 stupních 8 minut.

Na náplň si připravte:
500 g odtučněného tvarohu
250 g Ricotty
1 Philadelphia light
30 g kakaa
30 g čokoládového proteinu
10 g čokoládového pudinku
3 vejce
3 lžíce čekankového sirupu
Vše smíchejte, ne moc dlouho a ne na vysoké otáčky ručním mixérem.
Nalijte na korpus, pobouchejte formou o stůl a pečte shora a zespodu při 160 stupních cca 50minut. Na spodek trouby dejte pekáček s vodou.

Na polevu potřebujete:
100 ml 31% smetany na šlehání
100 g čokolády 70-80%
Smetanu dejte vařit. Čokoládu rozlámejte, dejte do misky a nalijte na ni smetanu. Nechejte chvíli stát, rozmíchejte a nalijte na krém.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lenka Kubíková (@kubikova_lenka)





3. Cheesecake s jahodami

Korpus:
150 g máslových sušenek –
použila jsem lotusky
60 g másla
Náplň:
500 g tučného tvarohu
250 g mascarpone
190 g zakysané smetany
1 vejce
150 g cukru
2 lžíce hladké mouky
1 vanilkový cukr

Postup

Nejprve si rozmixujeme sušenky, ke kterým přidáme rozpuštěné máslo a pořádně promícháme. Poté namačkáme do formy vystlané pečícím papírem. Poté smícháme všechny ingredience na náplň. Přemístíme do formy a párkrat s ní bouchneme, aby se dostal pryč vzduch. Pečeme na 150 stupňů cca 50-60 minut. Okraje by měly být zlatavě hnědé a střed se může trochu třást. Necháme ještě cca 30 minut ve vypnuté pootevřené troubě, aby nepraskl. Já jsem cheesecake poté nechala přes noc v lednici a druhý den ozdobila roztopenou bílou čokoládou a ovocem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

4. Pomerančový cheesecake

KORPUS
180 g ovesných sušenek
60 g rozpuštěného másla
2 lžíce mandlové mouky

Sušenky podrtíme, smícháme s mandlovou moukou a rozpuštěným máslem. Namačkáme do formy a dáme péct na 180 °C asi na 15 minut.
Kdo má svůj jiný oblíbený základ, může klidně bez obav použít svůj. Já si dokonce dokážu představit přidat tam i kakao. Konec konců pomeranče a čokoláda jsou staří kámoši.

KRÉM
200 g ricotty
2 vejce
100 g zakysané smetany
šťáva z jednoho pomeranče
1 lžička škrobu

S krémem se moc nemažem, prostě všechno smícháme metličkou. Bude dost řídký, ale vejce při pečení udělají svoje. Krém opatrně nalijeme na předpečený korpus a dáme do trouby na 130 °C a pečeme zhruba hodinku nebo do té doby, než je krém pevný i ve středu. Upečený cheesecake necháme v pootevřené troubě vychladnout, pak opatrně obřízneme nožem a dáme do dalšího dne do lednice.

POMERANČOVÁ VRSTVA
1 pomeranč
cca 1 dcl pomerančového džusu
lžíce cukru
1,5 plátku želatiny

Měsíčky pomeranče oloupeme i od jejich slupičky, nakrájíme na kousky a dáme spolu s džusem do rendlíčku projít varem. Mezitím si do studené vody namočíme plátky želatiny. Vypneme plotýnku, necháme pár minut vychladnout, vmícháme namočenou želatinu a opatrně přelijeme cheesecake. Dáme zpět do lednice, než bude vrstva aspoň trochu pevná.

Pak už zbývá jenom se s někým podělit. A na sluníčku si představovat, že jste někde na pláži.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Cérka z cukru (@cerka_z_cukru)





5. Cheesecake se slaným karamelem

Ingredience

Sušenkový základ:
60 g karamelových sušenek Lotus
60 g piškotů
60 g másla

Sýrová náplň:
500 g čerstvého sýra
100 g cukru krupice
1 lžíce hladké mouky
2 vejce
1 žloutek
60 g zakysané smetany

Postup

Sušenky a piškoty společně rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným a zchladlým máslem. Dno dortové formy o průměru 18cm vyložte pečícím papírem a boky lehce mázněte máslem. Ze sušenkové směsi vytvarujte dno a okraje. Dobře vmáčkněte a dejte do lednice, než si připravíte náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.

Sýr, cukr a mouku dejte do misky a společně promíchejte. Postupně přidejte vejce a žloutek, dobře zapracujte. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.

Směs nalijte na sušenkovou směs a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 15 minutách stáhněte teplotu v troubě na 120 °C a ještě dalších 50-60 minut koláč dopékejte.

Koláč vyndejte z trouby a opatrně ho kolem dokola odřízněte od formy. Nechte ve formě zcela vychladnout, alespoň několik hodin v lednici, teprve pak z formy opatrně vyjměte.

Slaný karamel:
100 g cukru krupice
40 g másla
80 g smetany ke šlehání 33%
1/2 lžičky mořské soli (případně více či méně dle chuti)

Cukr dejte do rendlíku se silnějším dnem a při střední teplotě pomalu utavte na karamel. Vmíchejte na kousky pokrájené máslo a následně po částech horkou smetanou. Dobře promíchejte, přidejte sůl a nechte při nízké teplotě krátce povařit (2-3 minuty).

Přilijte do misky a nechte za občasného míchání zchladnout, než ho nalijete na vychlazený cheesecake. Případně můžete karamelem přelít až jednotlivé porce na talířku. Karamel skladujte v lednici, pro pozdější použití můžete krátce zahřát v mikrovlnce.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Který cheesecake byste si dali?

Přečtěte si také: Nejlepší recept na čokoládový dort, který bude chutnat všem