Je doba sklizně jablek a máme jich doma spoustu, ať už utržených ze stromu či koupených ze supermarketu. Nevíte co s nimi? Udělejte si štrúdl z listového těsta a použijte na něj to domácí listové těsto, na které najdete recept tady. Kdo by nemiloval spojení sladkých jablíček, skořice a křupavých výborných vlašských ořechů? Navíc takový štrúdl se dá různě obměňovat a přidávat ingredience podle toho, co vám chutná. Ukážeme vám univerzální recept, kam si můžete přidat čokoládu, rozinky, brusinky, nějaká semínka, zkrátka to, na co máte chuť. A jaká je jeho výhoda? Je to rychlý a jednoduchý dezert, takže jich můžete připravit více, každý s jinou ingrediencí.

Přečtěte si také: Podzimní ovocný crumble na 3 způsoby



Jednoduchý, rychlá a vynikající štrúdl z listového těsta

štrúdl z listového těsta
Foto: pixabay

Ingredience

Těsto na 1 velikou nebo 2 menší nohy:
250 g hladké mouky
25 g rostlinného oleje (řepkový, slunečnicový)
1 vajíčko
100 ml teplé vody
2 g soli
1 lžíce citronové šťávy

Náplň:
1 kg kyselejších jablek
120 g rozinek naložených v rumu (na 3 hodiny)
100 g másla + na pomazání
100 g strouhanky
140 g cukru (já dala 100 g)
50 g nasekaných oříšků (nemusí být)
10 g skořice
2 lžíce citronové šťávy



Postup

Na těsto dejte všechny suroviny do misky/na vál a důkladně propracujte v hladké nelepivé těsto. Přidávala jsem 2 lžíce mouky. Můžete tedy zadělat jen s 90 ml vody a případně ji přidat. Poté nahřejte kovovou misku a nechte pod ní těsto 30 minut odležet.
Mezitím vykrájejte z jablek jádřince a pokrájejte na tenké kousky. Přidejte 2 lžíce citronové šťávy.
Odpočaté těsto můžete buď rovnou tvarovat ručně přes klouby rukou nebo zpočátku si pomoci válečkem. Těsto se začíná vytahovat od prostředka do krajů. K práci si připravte volný stůl a dostatečně velký bavlněný ubrus. Postup mám uložený ve výběru stories, tak můžete mrknout, jak na to. Těsto opatrně vytahujte dotenka do rozměru cca 1x1 metr. Pokud se protrhne, zalepte dírku kouskem těsta z okraje. Nakonec silné okraje odstřihněte nůžkami. Náplň dávejte v pořadí strouhanka, rozpuštěné máslo (3/4 množství), jablka (bez případné šťávy), rozinky, skořici, oříšky, cukr. Já dala místo rozinek sušené švestky a strouhanku jsem na másle opražila dokřupava. Pak po delší straně těsto opatrně pomocí ubrusu zavinujte a přendejte na plech s pečicím papírem. Pomažte před pečením a po upečení znovu rozpuštěným máslem. Pečte ve vyhřáté troubě na 190°C cca 30 minut dozlatova.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Upečete si štrúdl z listového těsta? A máte rádi s rozinkami nebo bez?

Přečtěte si také: Recept na jablečný koláč, který musíte vyzkoušet