Je doba sklizně jablek a máme jich doma spoustu, ať už utržených ze stromu či koupených ze supermarketu. Nevíte co s nimi? Udělejte si štrúdl z listového těsta a použijte na něj to domácí listové těsto, na které najdete recept tady. Kdo by nemiloval spojení sladkých jablíček, skořice a křupavých výborných vlašských ořechů? Navíc takový štrúdl se dá různě obměňovat a přidávat ingredience podle toho, co vám chutná. Ukážeme vám univerzální recept, kam si můžete přidat čokoládu, rozinky, brusinky, nějaká semínka, zkrátka to, na co máte chuť. A jaká je jeho výhoda? Je to rychlý a jednoduchý dezert, takže jich můžete připravit více, každý s jinou ingrediencí.

Vypadá to jako perfektní podzimní dezert, ale pravdou je, že se hodí po celý rok a vždycky bude chutnat skvěle a všichni si pochutnají.

Přečtěte si také: Podzimní ovocný crumble na 3 způsoby

Jednoduchý, rychlá a vynikající štrúdl z listového těsta

štrúdl z listového těstaFoto: pixabay

Ingredience

Těsto na 1 velikou nebo 2 menší nohy:
250 g hladké mouky
25 g rostlinného oleje (řepkový, slunečnicový)
1 vajíčko
100 ml teplé vody
2 g soli
1 lžíce citronové šťávy

Náplň:
1 kg kyselejších jablek
120 g rozinek naložených v rumu (na 3 hodiny)
100 g másla + na pomazání
100 g strouhanky
140 g cukru (já dala 100 g)
50 g nasekaných oříšků (nemusí být)
10 g skořice
2 lžíce citronové šťávy

Postup

Na těsto dejte všechny suroviny do misky/na vál a důkladně propracujte v hladké nelepivé těsto. Přidávala jsem 2 lžíce mouky. Můžete tedy zadělat jen s 90 ml vody a případně ji přidat. Poté nahřejte kovovou misku a nechte pod ní těsto 30 minut odležet.
Mezitím vykrájejte z jablek jádřince a pokrájejte na tenké kousky. Přidejte 2 lžíce citronové šťávy.
Odpočaté těsto můžete buď rovnou tvarovat ručně přes klouby rukou nebo zpočátku si pomoci válečkem. Těsto se začíná vytahovat od prostředka do krajů. K práci si připravte volný stůl a dostatečně velký bavlněný ubrus. Postup mám uložený ve výběru stories, tak můžete mrknout, jak na to. Těsto opatrně vytahujte dotenka do rozměru cca 1×1 metr. Pokud se protrhne, zalepte dírku kouskem těsta z okraje. Nakonec silné okraje odstřihněte nůžkami. Náplň dávejte v pořadí strouhanka, rozpuštěné máslo (3/4 množství), jablka (bez případné šťávy), rozinky, skořici, oříšky, cukr. Já dala místo rozinek sušené švestky a strouhanku jsem na másle opražila dokřupava. Pak po delší straně těsto opatrně pomocí ubrusu zavinujte a přendejte na plech s pečicím papírem. Pomažte před pečením a po upečení znovu rozpuštěným máslem. Pečte ve vyhřáté troubě na 190°C cca 30 minut dozlatova.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Jaroslava Pěknicová 🇨🇿 (@jihoceska_co_rada_pece)

Upečete si štrúdl z listového těsta? A máte rádi s rozinkami nebo bez? Já jsem se do něj teď naučila dávat čokoládu a je to naprostá dokonalost.

Přečtěte si také: Recept na jablečný koláč, který musíte vyzkoušet