Je doba sbírání hub a proto bychom toho měli využít a udělat si co nejvíce jídla právě s houbami, které jsou zdravé a velmi chutné. Dnes pro vás máme recept na polévku s názvem kulajda. Je výtečná a není vůbec složitá. Zkuste si ji udělat a uvidíte, že si ji zamilujete. Uvidíte, že až ji doma uděláte, všem bude chutnat a budete ji muset dělat častěji. Takže pokud se chcete vytáhnout a také si pochutnat, dejte se do toho. Mňam!



Kulajda s houbami

kulajdaFoto: pixabay

Ingredience

1 větší cuketa (cca 600 g)
1 malá cibule
ghí nebo máslo
2 kedlubny nebo tuřín (nebo klasicky pár brambor)
400 g lesních hub (tvrdší mladé houby, ideálně kloboučky)
kelímek smetany (dala jsem 40%)
cca 1 – 1,5 l  kuřecího vývaru
sůl, pepř, kmín, kurkuma, jablečný ocet
kopr
vejce

Postup

Cuketu oloupejte, nakrájejte a orestujte spolu s cibulí na lžíci ghí. Zalijte ji horkým vývarem, přidejte hned smetanu, osolte a vařte do změknutí. Vše důkladně rozmixujte – vytvoří se krémový základ polévky. Přidejte čerstvé houby na kostičky, drcený kmín dle chuti a vařte do změknutí hub.

Mezitím povařte kedlubny oloupané a pokrájené na kostičky (stejně velké jako houby, asi 2 cm). Vařte v osolené vodě, kam jste přidali celý kmín, pár kapek jablečného octa a trochu kurkumy (pro barvu, nemusí být). Uvařené kedlubny slejte, dejte navrch pár plátků másla a nechte je odstavené pod pokličkou.
Do polévky je přidejte až na závěr.



V hotové polévce ještě nechte krátce zavařit rozšlehané vejce a pokrájený kopr dle chuti. Odstavte, dosolte, dochuťte čerstvě mletým pepřem a jablečným octem. Podávejte se ztraceným vejcem a snítkou kopru. Dobrou chuť!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kačka Šváchová (@colorsoflowcarb),





Autora receptu najdete u příspěvku.

Kulajda je výborná a vy si ji teď můžete udělat sami doma.

Udělejte si skvělou Miso polévku.