Víte, že si můžete uvařit levná jídla, u kterých nejen hodně ušetříte, ale jsou zároveň jednoduché, velmi často rychlé a opravdu chutné? Ano, nemusíte nechávat plakat vaši peněženku, abyste se dobře a kvalitně najedli. Tento článek doufáme pomůže těm, kteří tápou a nevědí, co uvařit a také chtějí, aby jídla stála za to a byla levná. Jdeme na to – levná jídla najdete níže a postaráme se o vaší snídani, oběd i večeři.

Recepty na 3 nejlepší snídaně najdete tady.



Levná jídla: uvařte si tohle a ušetříte a pochutnáte si zároveň

levná jídlaFoto: pixabay

LEVNÉ SNÍDANĚ

Maková bábovka

Ingredience

130g nemletého máku
250 ml mléka
220g másla
3 vejce
300g cukru
270g hladké mouky
Půl lžičky soli
Kůra z půlky citrónu
2 lžičky prášku do pečiva

Postup

Troubu rozehřejeme na 180°, formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

V malém hrnci smícháme mák a mléko, přivedeme k varu, stáhneme z vařiče a necháme minimálně 20 minut zchladnout.

Oddělíme žloutky od bílků.

Do mísy robota dáme změklé máslo a cukr a třecím nástavcem šleháme alespoň pět minut, než máslo a cukr krásně nabydou na objemu.
Poté zašleháme žloutky. Vždy přidávejte po jednom, počkejte až se zašlehá a teprve potom přidejte další.
Z bílků ušleháme tuhý sníh.
V další mise si smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a citrónovou kůru.

Do směsi másla, cukru a vajec přilijeme zchladlé mléko s mákem a šleháme dokud se vše krásně nespojí. Poté ve třech dávkách zamícháme mouku a nakonec velmi opatrně vyšlehané bílky.
Těsto nalijeme do formy a pečeme cca 50 minut nebo dokud nevyjde špejle suchá.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Karolína Picková (@pickova_karolina),

Domácí pribináček

Ingredience

250g měkkého tvarohu
100 g smetany je šlehání
Cukr nebo med

Postup

Ušleháme smetanu a přidáme tvaroh, případně cukr nebo med. Pořádne promícháme a necháme vychladit. Tenhle recept patří mezi jednoduchá a levná jídla. Takový pribináček je mnohem lepší než ten kupovaný, uvidíte, jak ho děti budou milovat.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený V e r o n i k a. (@veronicaslifecz),

Domácí jogurt

Na 1l mléka.
Mléko ohřát na 85°. Pak odstavit a nechat zchladnout na 45°. Pak přimíchat tři lžíce bílého jogurtu a 3 lžíce zahuštěného mléka. Ideálně trochu metličkou vyšlehat.
Nalít do nádob, zabalit do utěrky a dát do hrnce. (Líp zakrýt poklicí, ale nemusí být).Troubu i s hrncem vyhřát na 70°, vypnout a 8-10 hodin nechat tam. Neotevírat. Čím déle, tím hustší a kyselejší.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kajinon (@nosalkovakarolina),

Domácí granola

Ingredience
•1 hrnek ovesných vloček (pro bezlepkovou variantu použijte pohankové nebo rýžové)
•1/2 hrnku vlašských ořechů
•1/2 lískových ořechů
•1/2 hrnku mandlí
•1/2 hrnku slunečnicových semínek
•3 lžíce lněného semínka
•3 lžíce chia semínek
•3 lžíce sušených rozinek
•3 lžíce třtinového cukru
•3 lžíce medu
•3 lžíce kokosového oleje
•1 lžíce mleté skořice

Postup
– vlašské a lískové ořechy společně s mandlemi nasekejte na menší kousky. Do větší mísy dejte všechny suché ingredience a vše pečlivě promíchejte.
– v malém rendlíku nechte rozpustit kokosový olej společně s medem. Tuto sladkou směs přelijte přes suché ingredience a znovu dobře promíchejte tak, aby pokryla každý kousek.
– na plech dejte pečící papír, na který vysypete vzniklou směs. Dejte do předehřáté trouby na 170°C a pečte po dobu 10-15 minut. Během pečení jednou či dvakrát promíchejte, aby byla byla granola křupavá ze všech stran.
– ořechovou granolu nechte vychladnout a uchovávejte ji v uzavíratelné nádobě.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vaříme s láskou!💕🍴😊 (@varime_s_laskou),

Ovesná kaše s ovocem

Levná jídla? Rozhodně ovesná kaše, kterou si můžete dát jak k snídani, tak třeba ke svačině, je rychlá, jednoduchá a výborná.

Ingredience

  • ovesné vločky
  • mléko
  • sladidlo (například med)
  • ovoce, oříšky, čokoláda atd.

Postup

Nasypejte na suchou pánev vločky a chvíli je opékejte. Poté přilijte mléko, oslaďte a vařte do požadované konzistence. Poté ozdobte tím, co máte rádi.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Romana Korandová (@romankaa._),





Chleba ve vajíčku

Chléb obalte v osoleném a opepřeném rozšlehaném vajíčku a opečte na pánvi.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Michala Hergetová (@hergetova.michaela),

Topinka s máslem a česnekem

Nakrájejte chléb, namažte ho máslem a dejte ho smažit do většího množství oleje. Poté potřete česnekem, opravdu patří mezi levná jídla, co?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený V͜͡E͜͡R͜͡U͜͡S͜͡H͜͡K͜͡A͜͡ 99 (@vitovcova.veronika),

Vajíčková pomazánka

Ingredience

5 natvrdo uvařených vajec
200 g cream cheese
110 g změklého máslo (pokojové teploty)
nerafinovaná mořská sůl

Postup

Vejce zbavíme skořápky a poté je najemno nastrouháme. Přidáme cream cheese, změklé máslo a pomocí ručního šlehače šleháme. Poté přidáme sůl a společně prošleháme. Hotovou pomazánku ochutnáme, případně dosolíme.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Janina je Cukrfree 🥑 (@cukrfree.cz),

LEVNÉ POLÉVKY

Mrkvová polévka

Na pánvi rozpustíme lžičku másla, přidáme na kostičky nakrájených 5 menších mrkví a jednu cuketu. Po chvíli přilijeme litr a půl vývaru, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí zeleniny. Potom sundame z plotny a rozmixujeme, přilijeme 250 ml smetany, přidáme stroužek lisovaného česneku, kousíček nastrouhaného zázvoru a bazalku. Dochutíme solí podle vaší chuti.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fit Recepty (@fit_recepty_cz),

Čočková polévka

Ingredience

3 lžíce ghí
1 velká cibule
půl lžičky římského kmínu
půl lžičky kurkumy
200 gramů červené čočky
1 litr vývaru (hovězí či zeleninový)
chilli koření, sůl, pepř
na ozdobení parmezán a čerstvé bylinky

Postup
Na ghíčku zpěníme cibulku, přidáme římský kmín a kurkumu a necháme rozvonět. Poté přidáme červenou čočku, kterou dobře promícháme s kořením a cibulí a chvíli restujeme. Následně přilejeme vývar, stáhneme plamen a necháme cca 15 minut probublávat, polévka se přirozeně zahustí. Dochutíme solí, pepřem a chilli. Podáváme ozdobené parmezánem a třeba bazalkou nebo jinými čerstvými bylinkami.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Leni•NutritionCoach•Whole Food (@lifefoodtravelcz),





Zelňačka

Suroviny:
2 větší cibule
600g kysaného zelí
400g brambor
6 lžic uzené červené papriky
1kg uzeného vepřového ramene či kolena
250g pikantní kvalitní klobásy
50g slaniny
3ks bobkového listu
5 kuliček nového koření
2 lžíce kmínu
8 stroužků česneku
2,5 l vývaru
čerstvá majoránka
zakysaná smetana
špetka chilli
máslo
sůl, pepř, cukr, ocet

Postup:
Cibuli nakrájíme na proužky, klobásu na kolečka a opečeme na rozpáleném másle a slanině do zlatova. Poté zasypeme uzenou paprikou. Zpěníme a zalijeme připraveným vývarem z vepřového ramene.
Necháme přijít k varu a přidáme slité kysané zelí, které předtím doporučuju pokrájet. Uvařené vepřové maso natrháme na kousky a dáme stranou. Do polévky přidáme nasekaný či utřený česnek. Necháme provařit.
Mezitím v osolené vodě uvaříme oloupané a na malé kousky nakrájené brambory do měkka, slijeme a necháme stranou.
Tak a teď přichází ten dochucovací moment. Zelí máme změklé, stále na skus, tak akorát. Polévka nám krásně chytla vůni po uzené paprice, nicméně ten správný říz to stále nemá. Teď přichází na řadu, trocha octu, trocha cukru, trocha soli, špetka cayenského pepře, přidat kmín, zase cukr a tak dokola, dokud to nemá ty správný grády.
Nakonec přidejte uvařené rozmačkané brambory, vepřové maso a při podávání nezapomeňte na zakysanou smetanu, pokud máte rádi a čerstvá majoránka, tymián, ale i čerstvé chilli!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený KAMU (@chefkamu),

Bramboračka

Ingredience

1,5 l kuřecího vývaru
1 cibule
500 g oloupané cukety
400 g kedlubna nebo tuřín (nebo klasicky brambory)
150 g mrkev
150 g petržel
150 g celer
400 g čerstvých hub (hrst sušených)
3 stroužky česneku
máslo nebo ghí
sůl, pepř, drcený kmín, majoránka

 

Postup

Cuketu oloupejte (pokud je přerostlá, tak i zbavte semínek), nakrájejte a orestujte spolu s cibulí na lžíci másla nebo ghí.
Zalijte ji částí vývaru, osolte a vařte do změknutí. Vše důkladně rozmixujte – vytvoří se krémový základ polévky.

Dolejte vývar, přidejte houby, kedlubnu i kořenovou zeleninu na kostičky, prolisovaný česnek a drcený kmín podle chuti a vařte do změknutí.

Na závěr dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Zamíchejte, provařte minutu a odstavte.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kačka Šváchová (@colorsoflowcarb),

Kuřecí vývar se zeleninou

Ingredience

Kuřecí maso (prso/s kostí)
Zelenina dle výběru (mrkev, cibule, růžičková kapusta, brokolice)
Česnek
Lžíce másla
4 kuličky nového koření
Sůl, Pepř
Já ráda přidávám i domácí nudle

Postup

Maso vložíme do vroucí vody a vaříme cca 1,5-2 hodiny. Pak si na másle osmahneme ve druhém hrnci pokrájenou cibuli a mrkev, dokud zelenina nezhnědne. Základ zalijeme sceděnou vodou z kuřete, přidáme nové koření a povaříme do změknutí. K závěru přidáme zbylou zeleninu a nudle. Nakonec vývar dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, přidáme potrhané maso a můžeme podávat. Já ráda přidávám ještě pokrájenou jarní cibulku.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Colourful Eating Diary (@colourfuleatingdiary),

Hrachová polévka

Ingredience

•2 hrnky českého bio zeleného hrachu, namočeného přes noc, potom uvařeného do měkka
•1 cibuli ze zahrádky (nakrájenou na kostičky)
•lžíci domácího sádla
•4 stroužky českého česneku
•sušenou majoránku ze zahrádky
•himalájskou sůl dle chuti
•drcený pepř
•opečená slanina z bio chovu

Postup

Cibulku osmahneme na sádle dozlatova (ke konci přidáme česnek). Přisypeme uvařený hrách, promícháme, zalijeme vodou a necháme chvíli povařit. Mezitím si v troubě upečeme dokřupava plátky slaniny. Uvařené ingredience v hranci rozmixujume tyčovým mixerém, osolte, opepříme a přidáme majoránku. Necháme opět přejít varem a můžeme podávat, ozdovené křupavou slaninkou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Markéta Tuláčková (@tulackova_marketa),





LEVNÉ OBĚDY

Segedínský guláš

Ingredience
Sójové kostky 100g
1 velká cibule
3 lžičky sladké papriky
2 lžičky drceného kmínu
Cca 300g kysaného zelí
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky celého pepře
Sůl
Olej
Rostlinná smetana dle chuti (asi 70ml)
1 lžíce hladké mouky
Postup
Na oleji osmahneme cibulku nakrájenou na kostky. Přidáme sladkou papriku a kmín, necháme rozvonět a přidáme uvařené sójové kostky, chvíli restujeme. Zalijeme trochou vody (asi 500ml), osolíme, přidáme bobkový list, nové koření a pepř a necháme chvíli podusit. V hrníčku rozmícháme lžíci hladké mouky v asi 100ml vody a za stálého míchání vlijeme do guláše, čímž se nám zahustí. Přidáme zcecené kysané zelí a necháme ještě chvíli povařit. Na závěr zjemníme trochou rostlinné smetany. Podáváme s knedlíkem (recept najdete u receptu na houbovou omáčku) nebo chlebem, na zapití nejlépe pivo. I když se to nezdá, segedín opravdu patří mezi levná jídla.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený VeganChálky (@veganchalky),

Sekaná

Ingredience

1kg mletého hovězího masa 100%
4 vejce
120g mletých ovesných vloček
100ml mléka
1 celou červenou papriku
3 mrkve
2 hrsti špenátu
2 střední cibule
4 stroužky česneku
majoránku, sůl, kmín, pepř

Postup

Všechny ingredience nastrouhat, nakrájet a smíchat dohromady a udělat dvě šišky, které dejte na pečicí papír. Polijte hrnkem vody a pečte.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lenka Kubíková (@kubikova_lenka),





Bramboráky

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 1-2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g hladké mouky
  • 10 ml mléka
  • sůl, pepř
  • majoránka, mletý kmín
  • olej na smažení

Postup

Nastouhejte oloupané brambory a smíchejte se zbytkem ingrediencí. Na rozpáleném oleji dělejte bramboráky.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený 👑🍔RECEPTY A TYPY🍟👑 (@nejlepsi._.recepty),

Langoše

Ingredience

500 g hladké mouky

21 g droždí

1 lžička soli

kostka cukru

250 ml mléka vlažného

1 malý bílý jogurt

Postup

Spojíme cukr, droždí a mléko. Dáme vzejít kvásek. K vzešlému kvásku přidáme mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto. Hotovo máme ve chvíli, kdy při hnětení vznikají bubliny a těsto se odlepuje od vařečky. Pak ho už jenom poprášíme moukou a dáme mu přibližně půlhodinku na vykynutí. Tvarujeme z těsta malé bochánky a necháme je čtvrt hodiny vykynout na pomoučeném vále. Potom je vytahujeme tak, aby vznikly placky, a ty vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme po obou stranách. Hotové langoše ochutíme tak, jak máme rádi – česnekem, kečupem, sýrem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Markéta Koutná (@market.koutna),

Karbanátek s vařenými brambory

Smíchejte libové maso od řezníka (hovězí, vepřové), osmahnutou cibulku na troše oleje, vajíčko, ovesné vločky, drcený kmín, majoránku.
Vytvarujte karbanátky a dejte péct na plech vyložený pečícím papírem (bez oleje), v průběhu pečení karbanátky otáčejte. Uvařte k tomu brambory. Chutná levná jídla – tohle mezi ně rozhodně patří.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Alice Dis (@jankovy_prikrmy),

Čočka na kyselo

Ingredience:
500g čočky (velkozrné, hnědé, zelené..)
1 velká cibule
2 bobkové listy
Olej
1 lžíce octa
3 lžíce hladké mouky
Sůl a pepř
Postup:
Uvaříme čočku dle návodu na sáčku, navíc můžeme přidat 2 bobkové listy. Po uvaření čočku přecedíme a zcezenou vodu uschováme, nevylíváme! Na oleji osmahneme dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky, za stálého míchání přidáme mouku, aby vznikla jíška. Přidáme zcezenou vodu z čočky a rozmícháme v ni jíšku. Přidáme lžíci octa a uvařenou čočku. Osolíme a opepříme a povaříme, dokud se nezredukuje voda a nevznikne nám hustá směs. Podáváme s opečenou rostlinnou uzeninou nebo uzeným tofu, navrch dáme cibulku osmaženou dozlatova. Tradiční čočka také patří mezi levná jídla.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený VeganChálky (@veganchalky),

Zapečené brambory

500 g syrových brambor
150 g kuřecích prsou
70 g smetana na vaření
75 g sýr Boryna 20% tuku
Sůl
Pepř
Provensálské byliny
POSTUP:
Brambory nejdříve uvaříme ve slupce do poloměkka, poté oloupeme a nakrájíme. Nakrájíme si i kuřecí prsa na kostičky a nasolíme. Do zapékací misky začneme vrstvit brambory, na to prsa, sýr trochu podlijeme smetanou, a takhle pokračujeme dokud nemáme navrstveno. Průběžně solíme a pepříme podle chuti, na závěr posypeme provensálským kořením. Poté pečeme na 150 ° cca 20 minut, dokud není kuřecí maso propečené.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jídlem ke zdraví (@jidlem_ke_zdravi),





LEVNÉ VEČEŘE

Pečené brambory v troubě

Nakrájejte brambory, osolte, opepřete, polijte olivovým olejem a použijte oblíbené koření. Mňam! Výborná příloha i hlavní chod. Tento pokrm určitě patří mezi levná jídla.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený terapie výživou🌱 (@nutrikatie),

Brambory na loupačku

Brambory na loupačku rozhodně patří mezi levná jídla. Jednoduše celé brambory i se slupkou uvařte a poté krájejte a jezte s máslem a se solí – tomuhle se dříve říkalo jídlo pro chudé, takže určitě patří mezi levná jídla a zároveň mezi vážně dobře chutnající.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Labradoora [ Labradůra ] Iva (@labradoora),

Zeleninové lečo

Na sádle nebo másle obdělejte nakrájenou cibulku a přidejte rajčata, papriku a cuketu. Vařte do změknutí a potom přidejte ještě klobásu a vajíčko, které do směsi zamíchejte. Nevypadá to úplně lákavě, ale je to opravdu moc dobré.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Petra Šulcová (@petra.sulcova),

Bramborové noky se špenátem

Na másle nechte zpěnit cibulku, přidejte trochu šunky a mrkev, sušený česnek, čerstvý rozmarýn a špenát. Dejte trochu smetany a noky, které běžně koupíte v obchodě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Michaela Rau (@dobrouchut),

Hummus s opečeným chlebem a zeleninou

Uvařte cizrnu nebo si kupte tu v plechovce a vylijte slaný nálev. Cizrnu hoďte do mixéru, přidejte utřený česnek, tahini, sůl, pepř a citronovou šťávu. Vše pořádně rozmíchejte a tuto pomazánku jezte se syrovou zeleninou.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Brandi Doming (@thevegan8),





Gratinované brambory

Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka. Vrstvěte do pekáčku, každou vrstvu osolte, opepřete a nakonec zalijte smetanou. Můžete přidat třeba ještě slaninu nebo cibuli na kolečka.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Monika Staňková (@ochutney_to),

Celerová pomazánka

Do mísy nastrouhejte na jemném struhadle půl menšího celeru, 1 mrkev a 1/2 jablka. Přidejte 1 kelímek odtučněného tvarohu, 2 vrchovaté lžíce majonézy, šťávu z 1/2 citronu, sůl, pepř a hrst nakrájené pažitky. Promíchejte a hotovo!!!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Klára Michalová (@sklarouvkuchyni),

Pomazánka z červené řepy

Uvařte dvě řepy a nastrouhejte je, smíchejte s tvarohem, trochou majonézy, osolte, opepřete a přidejte trochu hořčice. Mažte nejlépe na žitný chlebíček a doplňte o zeleninu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Petra Alánová (@petralana),

Uvaříte si také tato levná jídla? Garantujeme vám, že budou chutnat vám i celé vaší rodině!

Inspiraci na lehké večeře najdete tady.