V období, kdy jsme teď všichni doma, pečeme, vaříme, zkoušíme nové recepty a možná se někdo snaží přijít na chuť zdravé stravě, zdravému pečení nebo novému stylu stravování. Pokud už nevíte, co vařit a rozhodně nechcete dát za obědy a večeře hodně peněz, inspirujte se v našem seznamu receptů! Levné recepty, které jsou rychlé a nezruinují vás, najdete níže. A pozor, vážně skvěle chutnají, i když jsou velmi jednoduché. Co víc bychom mohli chtít?

Přečtěte si také: 21 tipů na rychlou večeři do 10 minut.



Levné recepty: 20 skvělých jídel, které vás budou stát pár korun

levné receptyFoto: pixabay

1. Hummus

Do mixéru vhodíme 2 plechovky již uvařené cizrny bez nálevu, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, citronovou šťávu a trochu tahini. Rozmixujeme a vzniklý hummus doporučujeme jíst s čerstvou zeleninou, nachos nebo třeba s batátovými hranolky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený 9Round Official (@9roundofficial),

2. Batátové hranolky

Nakrájíme batáty na hranolky, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a přidáme nějaké oblíbené koření. Pečeme asi 25 minut. Tohle jídlo patří mezi jednoduché a levné recepty.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Helena Procházková (@helena.prochazkova),





3. Domácí chléb

Ingredience

– 3 hrnky hladké mouky
– 1,5 hrnku vody
– 2 lžičky soli
– půl lžičky sušeného droždí
– kmín nebo semínka dle chuti

Postup

Smícháme jednoduše všechny suroviny a upečeme. Hotovo, dobrou chuť! 🙂

Autora receptu nejdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený co_mam_dnes_varit (@co_mam_dnes_varit),

4. Datlové kuličky

Ingredience

  • 5 velkých kousků vypeckovaných datlí (nejlépe nějaké jemnější a ne tvrdé)
  • 20g ovesných vloček
  • 10g kešu másla

Postup

Datle si pořádně rozdrtíme vidličkou, aby vznikla až skoro pasta a pokud to nepůjde, tak použijte tyčový mixér. Přidejte vločky, kešu máslo a zalijte trochou horké vody a pořádně promíchejte, aby se to všechno krásně spojilo a mělo konzistenci těsta. Ty datle se díky horké vodě ještě více rozpustí a ovesné vločky a kešu máslo taky. Tohle těsto dejte zamrazit na 15 minutek do mrazáku, aby se s tím později lépe pracovalo a šly tvořit kuličky. Jakmile těsto vytáhnete, tak tvarujte kuličky, které následně obalujte v kokosu.

Autor receptu je uveden u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený A D É L A T Ř E T I N O V Á (@adela_tretinova),

5. Pečené brambory s česnekovým tvarohem

Ingredience

▪️4 velké brambory
▪️3 stroužky česneku (podle jeho síly)
▪️250 g tvarohu
▪️2 lžíce olivového oleje
▪️1/2 lžičky soli
▪️1/2 lžičky černého mletého pepře
▪️1 hrst čerstvých bylinek (tymián, petrželka, majoránka…)
▪️1 hrst česnekových klíčků

Postup

1. Brambory umyjte a zabalte do alobalu. Dejte na plech a pečte cca 1 hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C.
2. Česnek utřete se solí, promíchejte s olivovým olejem, tvarohem, pepřem a bylinkami nasekanými najemno.
3. Upečené brambory rozbalte a nechte trochu vychladnout. Pak rozřízněte napůl, každou bramboru posolte špetkou soli a naplňte tvarohovou směsí. Posypejte bylinkami, klíčky a podávejte. Dobrou chuť!

Autor receptu je uveden u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Inspired Kitchen (@inspired_kitchen),

6. Zdravý dort

Ingredience

KORPUS:

70g ovesných vloček

30g arašídového másla

1 velká lžíce medu

KRÉM:

200g odtučněného tvarohu

cca 30g kokosu (podle konzistence)

1 velká lžíce medu

kvalitní hořká čoko

Postup

Ingredience na korpus smíchejte dohromady a přilívejte vodu podle konzistence, aby těsto nebylo tak tuhé. Těsto dejte do formičky o průměru 18cm a dejte do trouby na 15-20 minutek a 180 stupňů. Mezitím si připravte krém a to jen tak, že si v misce smíchejte tvaroh, kokos a med. Po vytáhnutí korpusu dejte na něho ještě trochu arašídového másla a na to krém. S krémem to dejte péct ještě na 10 minutek. Po vytáhnutí z trouby na dort ještě nastrouhejte 90% hořkou čokoládu Lindt. I zdravé věci mohou patřit mezi levné recepty.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený A D É L A T Ř E T I N O V Á (@adela_tretinova),





7. Vajíčková pomazánka

Ingredience:

3 vejce uvařená natvrdo
3 lžíce bílého jogurtu
2 lžíce majonézy
5cm pórku
Hrst medvědího česneku
Sůl a kampotský pepř

Vše smíchejte dohromady a dobrou chuť!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený co_mam_dnes_varit (@co_mam_dnes_varit),

8. Lívance

Ingredience

2 hrnky hladké mouky

1 prášek do pečiva

4 lžíce cukru krupice

2 vejce

1 hrnek mléka

2 lžíce oleje

olej na smažení

marmeláda

šlehačka

Postup

Ingredience smíchejte a rozmixujte a poté na pánvi tvořte lívance, které potřete marmeládou a dejte na ně ještě šlehačku. Můžete přidat třeba ještě ovoce, oříšky, čokoládu apodobně.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Denisa (@krejc_family),

9. Fazole na kyselo s bramborem a uzeným masem

Ingredience

•400 g velkých bílých fazolí
•2 stroužky česneku
•sůl a pepř
•200 g uzeného masa
•4 velké brambory
•0,3 l mléka
•voda
•jíška

Postup

1. Fazole přes noc namočíme do studené vody. Ve stejné vodě dáme vařit, po chvíli přidáme na menší kostičky nakrájené uzené maso a vaříme skoro do měkka.
2. Přidáme mléko a nakrájené brambory. Když jsou brambory skoro měkké, zahustíme jíškou do krémové konzistence.
3. Uvaříme do měkka, ochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem a převařeným octem.
Přejeme dobrou chuť!❤️

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Restaurace La Hospoda (@lahospoda),

10. Sušenky pro děti

Ingredience

  • 1 hrnek ovesných vloček jemně mletých v sekáčku
  • 1 hrnek žitné mouky
  • 1/2 hrnku datlového pyré
  • Skořice
  • 50 g másla
  • 1/2 kypřícího prášku bez fosfátu

Postup

Zpracujeme těsto a necháme chvíli odležet v lednici. Poté vyválíme placku a vykrajujeme tvary, jaké potřebujeme. Pečeme na 180 stupňů cca 12 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kačka Tichá Masterchef (@tichovy_dobroty),

11. Kukuřičná polévka

Ingredience

– mražená kukuřice
– voda
– sojová smetana
– sojovka
– koření

Postup

Na pánvi opečeme kukuřici, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Přidáme sojovku, sojovou smetanu, koření a rozmixujeme.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vegan recepty CZ (@receptyvegan),

12. Cuketová pomazánka

Ingredience

30 g másla
100 g žervé
černá sůl
pepř

Postup

Cuketu rozkrojíme na půlku a pečeme do měkka slupkou dolů (cca půl hodinky). Pak ji necháme vystydnout, pokrájíme a hodíme do sekáčku.
Přidáme ostatní ingredience a nasekáme na jemno.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kačka Tichá Masterchef (@tichovy_dobroty),





13. Housky

Ingredience

500 g mouky (ideálně půl na půl hladká a polohrubá)
3 lžíce oleje
1 instantní droždí
1 lžička soli
1 lžíce cukru
Tolik vlažné vody, aby vzniklo hladké a nelepivé těsto

Postup

Propracovat a nechat hodinu kynout. Pak rozdělit na 8 dílů a z každého vytvarovat housku/rohlík.
Nechat 20 minut kynout na plechu, potřít vodou a kapkou olejem, posypat kmínem a solí.
Péct v předehřáté troubě při 200 °C zhruba 20 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Zdravě jíst zdravě žít (@zdravejist),

14. Gnocchi se sýrovou omáčkou

Ingredience

Gnocchi:

1 kg brambor (varný typ C)
200 g hladké mouky (00)
1 vejce
1 lžíce mořské soli (+ 500 g soli v případě pečení brambor v troubě)

Sýrová omáčka:

125 g vyzrálého parmazánu
(24 měsíců)
250 ml smetany ke šlehání (min. 31 %)

Postup

1. Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka nebo je vyskládejte do pekáče, zakryjte mořskou solí a alobalem a pečte v troubě rozehřáté na 210 °C asi 1 ½ hodiny, aby změkly.
2. Nechte je mírně zchladnout, pak je oloupejte a nechte zcela vychladnout. Prolisujte je lisem na brambory (nebo je nastrouhejte najemno). Promíchejte je s moukou a vejcem a uhněťte hladké, pružné těsto. Pracujte svižně, bramborové těsto má tendenci řídnout, pokud se hněte pomalu a dlouho.
3. Hotové těsto rozdělte na několik částí a z každé vyválejte tenký váleček o průměru 1 až 2 cm. Váleček rozkrájejte na 2cm kousky, vytvořte z nich v ruce kuličky, které pak vidličkou stlačte a obtiskněte na ně vzorek.
4. Gnocchi vařte ve vroucí osolené vodě (stejně jako u těstovin je dobré použít velký hrnec a větší množství vody). Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové. Podávejte je se sýrovou nebo houbovou omáčkou.

1. Parmazán nastrouhejte najemno. Vždy ho strouhejte až těsně před přípravou, jen tak se rozpustí.
2. Smetanu pomalu zahřívejte, a jakmile dosáhne varu, stáhněte ji z plotny. Po částech do ní vsypte parmazán a šlehejte metličkou, dokud se nerozpustí a nevznikne hladká omáčka. Stejným způsobem můžete připravit sýrovou omáčku ze sýra pecorino.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Zdenek Pohlreich (@zdenek_pohlreich_official),

15. Maková bábovka

Ingredience

100g jemných ovesných vloček
100g pohanky kroupy
100g máku
30g lněných semínek
1 lžička jedlé sody
60g tahini
120 ml javorového sirupu
100 ml vody

Postup

Ovesné vločky, pohanku, mák a lněná semínka rozmixujeme na konzistenci hrubé mouky, promícháme s jedlou sodou, přidáme tahini, sladidlo a vodu a promícháme. Těsto naplníme do bábovkové formy a pečeme cca 45 minut na 170°C.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Healthy-fit lifestyle way (@healthyfitlifestyleway),

16. Košíčky s burákovým máslem a čokoládou

Ingredience

– 120 g hořké čokolády
– 6 čajových lžiček arašídového másla
– 6 čajových lžiček malinové marmelády
– 6 preclíků

Postup

Hořkou čokoládu dáme do hrnce a na mírném plamenu necháme rozpustit.
Polovinou rozpuštěné čokolády naplníme silikonové muffinové formičky, které dáme na 30 min do mrazáku.
Poté vyndáme a na čokoládový základ naneseme lžičku arašídového másla, lžičku malinového džemu a vše zalijeme zbytkem rozpuštěné hořké čokolády. Navrch dáme preclík a formičky opět vrátíme na 1 hod do mrazáku.
Poté vyndáme a můžeme podávat!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Aktin Recepty (@aktinrecepty),





17. Hovězí s cizrnou

Ingredience

113g Hovězí maso, zadní
47g Sušená rajčata v olivovém oleji
170 g vařená cizrna
34g Čerstvý špenát
1g Kmín mletý
8g Řepkový olej
0,8 g Sůl
0,3 g Černý pepř

Postup

1) Rozehřejeme olej v pánvi. Nakrájíme hovězí maso na plátky. Orestujeme, osolíme a opepříme.
2) Rajčata nakrájíme na plátky a přidáme na pánev spolu s vařenou cizrnou, špenátem a kmínem. Dobře promícháme. Podáváme teplé.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Zdravý Stůl (@zdravystul),

15 nejlepších receptů z avokáda, které musíte ochutnat.

18. Salát s bramborami

Ingredience

750g umytých brambor ve slupce
300g kořenovky (1:1:1)
1 cibulka
3 malé kyselé okurky
30g hrášku z konzervy
300g bílého jogurtu (já měla Olma)
1-2 PL hořčice
4 PL majonézy
Sůl, pepř na dochucení

Postup

1. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě do měkka (asi 20 min – podle velikosti brambor).
2. Během toho, co se vaří brambory si dáme vařit kořenovku s cibulkou. Nakrájíme ji na menší kousky, aby se vařila všechna stejně dlouho. Do vody hodíme jeden bobkový list a dvě kuličky nového koření. Přidáme lžičku soli a octa.
2. Brambory slijeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu nakrájíme pak ručně. Když jsme v tom, tak nakrájíme i okurky.
3. Všechno promícháme a přidáme jogurt, majolku, hořčici a podle chuti ještě dochutíme solí a pepřem – případně i citronovou šťávou.

Tohle rozhodně patří mezi levné recepty, protože suroviny máme všichni pořád doma.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Michaela (@michaela_maleckova),

19. Zdravé sušenky

Ingredience

➖45 g ovesných vloček
➖ 1 větší banán
➖10g slunečnicových semínek
➖10g proteinu
➖půl lžičky skořice

Postup

Rozmačkejte banán vidličkou a přimíchejte zbytek ingrediencí. Hotové těsto dejte na pečící papír a nandejte lžící do tvaru sušenky.
Pečte na 180 stupňů 20-25min, podle trouby. Tohle rozhodně patří mezi rychlé a levné recepty.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jednoduše&Zdravě (@fit_jidlo),





20. Zapečené brambory

Ingredience

  • brambory
  • žampiony
  • šunka nebo nějaká jiná uzenina
  • jarní cibulka
  • mozarella
  • sýr na posypání
  • sůl, pepř, kmín, tymián

Postup

Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme vařit do osolené vody do změknutí. Mezitím si oloupeme a nakrájíme žampiony na plátky, které s nakrájenou cibulku orestujeme na másle. Rozehřejeme si troubu na 190°C a potom už jen skládáme do zapékací mísy na střídačku brambory, žampiony, nakrájenou šunku na kostičky a mozarellu. Na konec ochutíme a zastrouháme sýrem. Dáme do trouby a pečeme do zlatova asi 35 – 40 min.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený RECEPTY (@jidelni.czech),

Tohle všechno jsou levné recepty, které jsou i jednoduché a zvládnete je všichni! 

Zkuste si udělat opravdové italské lasagne – recept najdete tady.