Máte rádi ryby? Ale určitě je nejíte moc často, protože jsou drahé, máme pravdu? Ryby jsou velmi drahé a pokud někdo ryby moc nemusí, losos bývá výjimkou. Nesmrdí po rybině a je chuťově opravdu výborný. Má v sobě správné živiny, které tělo potřebuje a skvěle chutná. Dá se připravit na spoustu způsobů a my vám ukážeme 5 z nich. Recepty nejsou složité a zvládnete je levou zadní.



Losos na 5 způsobů: nejlepší recepty pro každý den

losos
Foto: pixabay

Brokolice s lososem a kešu oříšky

Ingredience

200g filet z lososa⠀
2 hrnky uvařené brokolice na páře⠀
2/3 hrnku kešu oříšků⠀
1 lžíce sójové omáčky⠀
1 lžíce citrónové šťávy ⠀
1 lžička kari koření⠀
1 lžíce olivového oleje ⠀
mletý černý pepř⠀
sůl⠀

Postup

Brokolici si na páře připravte do měkka. Nakrájeného lososa v míse smíchejte se sójovou omáčkou, citrónovou šťávou, kari, mletý černým pepřem, solí a polejte olivovým olejem. ⠀
Na rozehřátou pánev přidejte lososa spolu s kešu oříšky a míchejte dokud losos nebude hotový a kešu nebudou mírně opečené. Nakonec přidejte brokolici. Hotovo, přejeme dobrou chuť !

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ve zdravém těle, zdravá chuť 🥗 (@zdrave_recepty.cz),





Lososová polévka

Ingredience

150 g lososa
650 ml rybího nebo drůbežího vývaru
75 ml suchého bílého vína
1 oloupaná brambora
1 rajče, 1 cibule, 1 pórek, 1 pl hrášku, 1 pl kukuřice, 2 pl másla, sůl, pepř,1 bobkový list, petrželka

Postup

Rajče spařte, oloupejte a pokrájejte na kostky. Cibuli a pórek nakrájejte na jemno a pomalu obdělejte na másle, poté zalijte vínem a přiveďte rychle k varu. Přidejte pokrájenou bramboru, bobkový list, rajče a vše zalijte vývarem. Znovu přiveďte k varu a asi 10 minut nechte bublat. Pak přidejte na kostky nakrájeného lososa, hrášek a kukuřici. Nechte vše ještě asi 5 minut vařit. Nakonec z polévky vyndejte bobkový list. Polévku podávejte ozdobenou petrželkou.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Prague Sea Food (@pragueseafood),

Losos na másle

Ingredience

Losos

Máslo

Sůl

Pepř

Citron

Postup

Lososa osolte a opepřete a na pánvi rozpusťte trochu másla. Zprudka lososa opečte dorůžova a nahoru dejte plátek citronu. Podávejte se spařeným špenátem a rajčátky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený swibur (@swibur),

Penne s lososem

Na pánvi na trošce oleje osmahněte kousky lososa, zalijte smetanou a přidejte česnek a sůl. Až se vytvoří hustá omáčka, přidejte nastrouhaný parmazán a přidejte těstoviny penne – dobrou chuť.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Hanka (@dinner4family),





Salát s lososem

Jednoduše nakrájejte zeleninu, osmahněte kousky lososa, toho nakrájejte a přidejte do salátu. Nahoru ještě vajíčko uvařené natvrdo a lístky bazalky. Přidejte zálivku vytvořenou z olivového oleje, hořčice a balsamica.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Restaurace Plavecká (@restauraceplavecka),

Máte rádi ryby? Jsou zdravé a plné prospěšných látek!

Vyzkoušejte hříbkové rizoto: nejlepší recept najdete tady.