Mandlové mléko je skvělou variantou klasického kravského mléka, pokud vám nechutná, jste vegan nebo vám nedělá dobře. Je slaďoučké a můžete ho přidávat do kávy, do kaše, péct z něj nebo ho pít jen tak samotné. Rostlinná mléka mají tu výhodu, že jsou zdravá a opravdu výživná. Můžete ho koupit klasicky v obchodě, ale není to vůbec levná záležitost. Zkuste si ho vyrobit doma – vydrží vám v lednici až týden. Přesný návod naleznete níže v článku. Dejte nám vědět, jak vám chutná.
Mandlové mléko krok za krokem
Foto: pixabay
Ingredience
- mandle (čím více budete mít mandlí, tím více mléka vyrobíte)
- voda
- datle (pokud chcete mléko sladší)
- vanilkový lusk
- špetka soli
Na výrobu mandlového mléka potřebujete opravdu kvalitní mixér. Existují speciální mixéry na výrobu rostlinného mléka, ale bude vám stačí nějaký výkonnější, který máte doma.
Postup
Den před tím, než budete vyrábět rostlinné mandlové mléko, namočte mandle do vody. Ráno je slijte a oloupejte (pokud máte neloupané, také je namočte) a začněte mixovat s vodou. Přidávejte vodu po troškách. Poté přidejte vnitřek vanilkového lusku, špetku soli a pokud chcete mléko sladší, datle rozmixujte zvlášť a poté přidejte do mléka.
Variant je samozřejmě spoustu, takže pokud chcete, můžete do něj přidat trochu skořice nebo třeba kakao.
Hotovou směs přeceďte přes plátno a uchovávejte nejlépe ve skleněné lahvi.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
TIP! Z mandlového mléka jednoduše připravíte výbornou zmrzlinu pro ty, kteří nemohou laktózu. Mandlové mléko je hustší než klasické a tak bude výroba vcelku jednoduchá. Mléko hoďte do mixéru spolu s mandlovým nebo sojovým jogurtem. Dochuťte datlemi, přidejte kokos a rozmixujte. Směsí naplňte nádobu a dejte do mrazáku ztuhnout přes noc. Nahoru můžete ještě přidat kousky hořké čokolády nebo ji rozpustit a nalít jako polevu. Zmrzlina bude potom připomínat známého Míšu. Mňaaam.
Mandlové mléko je zdravé, chutné a jeho výroba je jednoduchá.