S létem přichází i sezóna grilování a opékání masa a večeře u grilu na zahrádce s rodinou a přáteli. Nejčastěji se griluje právě maso a to aby bylo chuťově opravdu dobré, musí se naložit do speciálních marinád, které můžete koupit a nebo ještě lépe, udělat si je doma. Marináda na maso není nic těžkého a existuje spoustu variant, které můžete střídat a použít je dokonce i na zeleninu. Ukážeme vám naše oblíbené, které musíte vyzkoušet.



Marináda na maso: 10 grilovacích marinád, které si zamilujete

marináda na maso
Foto: pixabay

U následujících receptů nebude vypsáno počet ingrediencí, protože to záleží na množství masa a také na preferované chuti. Použijte všechny suroviny a upravujte podle chuti.

1. Kari marináda na maso

Smíchejte olej (nejlépe olivový, ale můžete použít i slunečnicový nebo jiný), kari koření, kečup, hořčici, sladkou papriku, sůl a pepř. Maso naložte do marinády přes noc a na grilu ještě potírejte.



2. Česneková marináda

Do oleje namačkejte česnek, můžete ho i nakrájet, ale nebude to tak silné. Přidejte rozmarýn, sůl, pepř a grilovací koření. Taková marináda se hodí zejména na kuřecí maso.

3. Marináda na kuřecí maso

Smíchejte olej, sojovou omáčku, šťávu z pomeranče, grilovací koření a česnek. Pokud přidáte sůl, nesolte syrové maso.



4. Marináda na vepřové maso

Marinádu vytvořte z medu,oleje, na kousky nakrájeného zázvoru, citronové šťávy, soli, pepře a můžete přidat trochu barbecue omáčky.

5. Marináda s vínem

Smíchejte olej, bílé víno, česnek, sůl, pepř a sušený česnek. Do této marinády naložte kuřecí maso, skvělé jsou i kuřecí paličky.

6. Jogurtová marináda

Smíchejte bílý jogurt, trochu oleje, česnek, chilli a sladkou papriku. Pokud nemůžete česnek nebo vám vadí, použijte sušený.



7. Bylinková marináda na maso

Smíchejte bílý jogurt, pažitku, petrželku, tymián a trochu olivového oleje. Jestli chcete větší pikantnost, můžete přidat chilli.

8. Pivní marináda

Udělejte marinádu z piva, sojové omáčky, medu, česneku a sladké papriky. Do této marinády naložte hlavně vepřové maso.

9. Hořčicová marináda

Jednoduše naložte osolené maso do hořčice s trochou olivového oleje a do marinády přidejte i cibuli.

10. Indická marináda

Smíchejte sojovou omáčku, worcestrovou, hořčici, kari, kečup a solamyl. Naložte do ní maso, ale zkuste třeba i sýr.

11. Rozmarýnová marináda na maso

Rozmarýn je sám o sobě hodně aromatická a voňavá bylinka, která se skvěle hodí například k drůběži. Pokud máte v plánu grilovat kuřecí nebo třeba krůtí maso, přijde vám vhod a je super hlavně v případě, že si držíte štíhlou linii a chcete být zdraví. Do olivového oleje přidejte trochu česneku, sůl, pepř a 3 snítky rozmarýnu. Pokud chcete, můžete přidat ještě koření provensálské bylinky. Do této směsi maso naložte.

12. Marináda na maso s chilli

Tahle marináda je super pro ty, kteří milují pálivé, což jsou hlavně chlapi 🙂 Základem je olivový olej, do kterého přidáme chilli sladkou omáčku, sojovku, česnek, sušené chilli a ještě čerstvě nakrájenou chilli papričku a na závěr hodně opepřete. Garantujeme vám, že na tuhle pálivou směs budete ještě dlouho vzpomínat. Ale co je pálivé, je také zdravé!

Marináda na maso je u grilování základ. Kterou zkusíte?

Uvařte si rychlý a zdravý oběd: brokolicovou polévku.