S létem přichází i sezóna grilování a opékání masa a večeře u grilu na zahrádce s rodinou a přáteli. Nejčastěji se griluje právě maso a to aby bylo chuťově opravdu dobré, musí se naložit do speciálních marinád, které můžete koupit a nebo ještě lépe, udělat si je doma. Marináda na maso není nic těžkého a existuje spoustu variant, které můžete střídat a použít je dokonce i na zeleninu. Ukážeme vám naše oblíbené, které musíte vyzkoušet.
Marináda na maso: 10 grilovacích marinád, které si zamilujete
Foto: pixabay
U následujících receptů nebude vypsáno počet ingrediencí, protože to záleží na množství masa a také na preferované chuti. Použijte všechny suroviny a upravujte podle chuti.
1. Kari marináda na maso
Smíchejte olej (nejlépe olivový, ale můžete použít i slunečnicový nebo jiný), kari koření, kečup, hořčici, sladkou papriku, sůl a pepř. Maso naložte do marinády přes noc a na grilu ještě potírejte.
2. Česneková marináda
Do oleje namačkejte česnek, můžete ho i nakrájet, ale nebude to tak silné. Přidejte rozmarýn, sůl, pepř a grilovací koření. Taková marináda se hodí zejména na kuřecí maso.
3. Marináda na kuřecí maso
Smíchejte olej, sojovou omáčku, šťávu z pomeranče, grilovací koření a česnek. Pokud přidáte sůl, nesolte syrové maso.
4. Marináda na vepřové maso
Marinádu vytvořte z medu,oleje, na kousky nakrájeného zázvoru, citronové šťávy, soli, pepře a můžete přidat trochu barbecue omáčky.
5. Marináda s vínem
Smíchejte olej, bílé víno, česnek, sůl, pepř a sušený česnek. Do této marinády naložte kuřecí maso, skvělé jsou i kuřecí paličky.
6. Jogurtová marináda
Smíchejte bílý jogurt, trochu oleje, česnek, chilli a sladkou papriku. Pokud nemůžete česnek nebo vám vadí, použijte sušený.
7. Bylinková marináda na maso
Smíchejte bílý jogurt, pažitku, petrželku, tymián a trochu olivového oleje. Jestli chcete větší pikantnost, můžete přidat chilli.
8. Pivní marináda
Udělejte marinádu z piva, sojové omáčky, medu, česneku a sladké papriky. Do této marinády naložte hlavně vepřové maso.
9. Hořčicová marináda
Jednoduše naložte osolené maso do hořčice s trochou olivového oleje a do marinády přidejte i cibuli.
10. Indická marináda
Smíchejte sojovou omáčku, worcestrovou, hořčici, kari, kečup a solamyl. Naložte do ní maso, ale zkuste třeba i sýr.
11. Rozmarýnová marináda na maso
Rozmarýn je sám o sobě hodně aromatická a voňavá bylinka, která se skvěle hodí například k drůběži. Pokud máte v plánu grilovat kuřecí nebo třeba krůtí maso, přijde vám vhod a je super hlavně v případě, že si držíte štíhlou linii a chcete být zdraví. Do olivového oleje přidejte trochu česneku, sůl, pepř a 3 snítky rozmarýnu. Pokud chcete, můžete přidat ještě koření provensálské bylinky. Do této směsi maso naložte.
12. Marináda na maso s chilli
Tahle marináda je super pro ty, kteří milují pálivé, což jsou hlavně chlapi 🙂 Základem je olivový olej, do kterého přidáme chilli sladkou omáčku, sojovku, česnek, sušené chilli a ještě čerstvě nakrájenou chilli papričku a na závěr hodně opepřete. Garantujeme vám, že na tuhle pálivou směs budete ještě dlouho vzpomínat. Ale co je pálivé, je také zdravé!
Marináda na maso je u grilování základ. Kterou zkusíte?