Pokud jste rozklikli tento článek, hádám, že se buď učíte vařit, stále jste nepřišli na dobrý způsob, jak uvařit rýži anebo jste muž. Rýže má být správně měkká, ale ne až moc, trochu lepivá, ne tolik vodnatá a nadýchaná. Nebavíme se teď o rýži z pytlíku, ale spíše o rýži, která je více na asijský způsob. Existuje několik postupů, jak uvařit rýži. My vám ukážeme ten nejlepší a pokud ho zkusíte, tak sami uvidíte, že jste lepší rýži ještě nejedli. Jinak už jí vařit nebudete, uvidíte.

Přečtěte si také: Jednoduchá a rychlá večeře: 12 receptů pro každý den



Nejlepší postup jak uvařit rýži, která je nadýchaná

jak uvařit rýži
Foto: pexels

Přečtěte si také: Dietní večeře může být i chutná: 7 receptů pro vás

Samozřejmě můžete použít rýžovar, ale pokud nemáte nebo nechcete používat, pokračujte dále na postup.

Vyberte si jakoukoli rýži budete chtít, doporučuji jasmínovou, ta se hodí snad ke všemu a má dobrou oříškovou chuť. Dávejte pozor, abyste si nevybrali třeba rýži carnaroli nebo arborio, to jsou rýže vhodné na rizoto a připravují se jinak.

Co budete potřebovat?

  • rýže (například jasmínová)
  • cibule
  • hřebíček
  • voda nebo vývar
  • sůl
  • kastrůlek s pokličkou
  • máslo nebo ghee (přepuštěné máslo)




Jak uvařit rýži?

Začněte tak, že si oloupete cibuli, přeříznete ji na půl a zapíchnete do ní pár hřebíčků. Do kastrůlku dáte máslo nebo ghee, necháte rozpustit a vsypete rýži (množství je na vás). Nezapomeňte míchat, ať se rýže nepřipálí. Chviličku ji opékejte, až začne vonět. Poté ji zalijte vodou, asi 3 cm nad rýži. Poměr vody a rýže by měl být asi 1:1. Přiklopte pokličkou a dejte vařit. Jakmile vidíte, že voda bublá, to znamená, že se vaří, sundejte pokličku, stáhněte plamen na mírný a vložte cibuli s hřebíčkem. Nezapomeňte osolit a zamíchat. Nechte rýži nasáknout vodou a ochutnejte. Pokud je rýže stále tvrdá, ještě přilijte trochu vody a nechte dále vařit. Jestli se vám stalo, že jste vody nalili omylem moc, ale zároveň už je rýže hotová, mám pro vás tip. Kastrůlek stáhněte a přiklopte pokličkou. Nechte pár minut přiklopené a uvidíte, že se zbytek vody nasákne do rýže. Někdo to dělá tak, že schválně nenechá vyvařit všechnu vodu, kastrůlek přikryje a vloží do vyhřáté trouby.

Z rýže vyndejte cibuli a můžete vmíchat kousek másla nebo oleje, pokud nechcete, aby se tolik lepila. Rýži nandavejte po kopečkách a posypejte sezamem, smaženou cibulkou nebo třeba jarní cibulkou. Doufám, že se vám povede a přeji dobrou chuť.

Tohle je způsob jak uvařit rýži, aby byla opravdu dokonalá.

Přečtěte si také: 10 tipů na bezmasé jídlo, které vám bude chutnat