Dýně jsou všude a možná už nevíte, co jiného kromě dýňové polévky a dýňového koláče udělat. Co třeba dýňové rizoto? Chutná skvěle, dokonce i vypadá parádně a je jednoduché, rychlé a o nic složitější než klasické rizoto. Vlastně přidáte jen jednu ingredienci navíc a hned máte nové jídlo, které si můžete vzít třeba i sebou do krabičky. A krásně vás zahřeje, tak jdeme na recept.

Přečtěte si také: Chřestové rizoto: recept, který zvládnete hravě za 20 minut

Nejlepší recept na dýňové rizoto, které si zamilujete

dýňové rizotoFoto: pixabay

Přečtěte si také: Jak na pravé italské rizoto: 5 receptů, které vás nadchnou

Dýňové rizoto

Ingredience

– 1/2 dýně hokkaido – 4 mrkve – 1 cuketa – větší cibule – 2 stroužky česneku – hrst čerstvé bazalky – 1 a 1/2 hrnku jasmínové rýže (nebo pokud máte, tak arborio či carnaroli, což je rýže, která se nejlépe hodí na rizoto) – smetana ke šlehání – parmezán 60-80 g – sůl, pepř – kešu ořechy (volitelné)

Přečtěte si také: Hříbkové rizoto: jednoduchý recept z českých hub

Postup

Dýni, mrkev a cuketu nastrouhat nahrubo. Cibuli nakrájet najemno. Česnek rozbít čepelí a pak nakrájet. Cibuli osmažit na tuku dozlatova, pak přidat česnek a promíchat. Na cibuli dusíme osolenou a opepřenou nastrouhanou zeleninu ve vlastní šťávě do změknutí. Přidáme nasekanou čerstvou bazalku a zamícháme. Ke změklé zelenině nasypat 1 a půl hrnku jasmínové rýže a zalít horkou vodou. Za občasného míchání dusíme pod pokličkou do vyvaření vody asi 15 minut. Nakonec zalít 100 ml šlehačky, přidat nastrouhaný parmezán a zamíchat. Autora receptu najdete u příspěvku.

Můžete nahoru přidat ještě nějaký sýr, který necháte roztéct. Třeba camembert nebo se do receptu hodí niva spolu s vlašskými oříšky. Pokud je na vás recept moc složitý, můžete to zkusit ještě jednodušeji. Uvařte rizoto tak, jak ho umíte či znáte a přidejte dýňové pyré, které vytvoříte tak, že dýni umyjete, nakrájíte na kostičky a dáte buď péct nebo uvařit do vody. Uvařenou či upečenou dýni dáte do mixéru, přidáte trochu másla, parmezán (s tím nešetřete), osolíte, opepříte a pokud chcete, můžete přidat i pár lžic smetany. Vše dohromady rozmixujete v hladké pyré a přidáte k rizotu. Zamícháte a nandáte na talíř, posypete parmezánem a můžete podávat. Pokud to chcete ještě vylepšit, můžete osmažit houby a přidat je nahoru na hotové rizoto. Dobrou chuť a pokud dýňové rizoto vyzkoušíte, napište nám, jak se vám povedlo. Držíme palce při vaření.

+ Bonus: Houbové rizoto

Ingredience

30 g sušených hříbků, namočených do horké vody

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

1 pórek ( nebo jarní cibulka ) nakrájený na kolečka

6 stroužků česneku , nasekaných

300 g čerstvých hub ( davam žampióny a hlívu )

200 g rýže na rizoto (carnoli nebo arborio)

100ml bílého vína (suché)

sůl a pepř

750 ml zeleninového vývaru

50 g parmazánu (strouhaný)

kousek másla (na kostičky)

svazek petrželky na ozdobu (nasekaný)

Postup

Troubu zahřejeme na 180°C. V hluboké pánvi, kterou můžeme dát do trouby, orestujeme pórek na oleji a másle, přidáme čerstvé houby a pár minut opékáme. Namočené hribky scedíme, tekutinu uchováme a přidáme je do pánve a ještě chvíli restujeme. Přisypeme rýži, zamícháme a nalijeme víno, necháme trochu odpařit, osolíme (opatrně, vývar je dost slaný) a zalejeme vodou z hub a nakonec 600 ml vývaru. Přiklopíme a dáme péct asi na 45 minut, dokud se tekutina nevstřebá.
Vyndáme z trouby, dolijeme zbytek vývaru, přidáme máslo a zamícháme. Nakonec nasypene parmazán, dochutíme solí a pepřem a promícháme. Podáváme posypané petrželkou a hoblinami parmazánu.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Dýňové rizoto je fantastické. Vyzkoušejte ho!

Přečtěte si také: 3 recepty na nejlepší houbové rizoto