Dýně je neuvěřitelně zdravá, chutná a obsahuje velké množství prospěšných látek. Také vás zasytí na dlouhou dobu. Druhů existuje hodně, my se dnes zaměříme na způsob přípravy a to ne pečení. Pečená dýně je úžasnou přílohou, ale i hlavním jídlem, které k vám do domova přivedou tu pravou podzimní atmosféru. A pokud vás láká, zkuste recepty níže, které jsou jednoduché a zvládne je každý, i začátečník.
Přečtěte si také:6 sladkých receptů z dýně, které vám zachutnají
Pečená dýně 3x jinak: chutné recepty pro celou rodinu
Foto: pixabay
Přečtěte si také:Recepty z dýně: 7 nejlepších jídel pro každého
1. Dýně s kapustovým salátem
Suroviny (3 porce):⠀⠀
1 menší dýně Hokkaido⠀⠀
Olivový olej, sůl a pepř⠀⠀
⠀⠀
Postup:⠀⠀
Troubu zapneme na 180°C. Dýni omyjeme kartáčkem na zeleninu. Nakrájíme na měsíčky a pokládáme na pečícím papírem vyložený plech. Pokapeme olejem, osolíme a opepříme. Pečeme 20 min, pod grilem ještě 10 min než se začnou na povrchu dýně dělat tmavé bublinky.⠀⠀
⠀⠀
Kapustový teplý salátek ⠀⠀
Suroviny (3 porce):⠀⠀
Půl větší kapusty⠀⠀
125 g kozí nebo ovčí čerstvý sýr⠀⠀
3 vajíčka uvařená na hniličku⠀⠀
Hrst čerstvých bylinek (petrželka)⠀⠀
Sůl, pepř, umeocet⠀
Autora receptu najdete u příspěvku.
View this post on Instagram
⠀
2. Salát s pečenou dýní
Suroviny (pro 2 osoby):
1 malá dýně Hokkaido, 250 g drobnozrnné čočky, 80 g sýru Feta, 1 granátové jablko, polníček, hrst nasekaných vlašských ořechů
dressing: 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička hrubozrnné hořčice, špetka soli
Postup:
Vydlabejte a nakrájejte dýni a vyskládejte ji na plech vyložený pečícím papírem. Osolte a pokapejte olivovým olejem. Takto připravenou dýni pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 20-25 minut doměkka. Upečenou dýni dejte stranou a nechte ji vychladnout. V malé misce smíchejte balzamikový ocet, olivový olej, hrubozrnnou hořčici a špetku soli. Ve velké míse smíchejte polníček s drobnozrnnou čočkou a granátovým jablkem. Přidejte na kostičky nakrájenou dýni, Fetu a nasekané vlašské ořechy. Hotový salát nakonec zalijte připraveným dressingem, lehce promíchejte a podávejte.
Autora receptu najdete u příspěvku.
View this post on Instagram
3. Polévka z pečené dýně
Suroviny
1 dýně hokaido
1 menší cibule
1 PL másla
rozmarýn, tymián @bylinky.cz
3 PL olivového oleje
5 stroužků česneku
2 PL zeleninové bujónky @bujonka
300 ml vody
100 ml smetany
sůl, pepř
Postup
1. Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a dužinu včetně šlupky nakrájíme na kostky.
2. Plech vyložíme pečícím papírem, rozprostřeme na něj dýni, kterou pokapeme olivovým olejem, osolíme, dáme česnek a přidáme čerstvé bylinky. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200° cca 30 minut.
3. Mezitím si v kastrolku zpěníme na másle cibuli nakrájenou najemno.
4. Z upečené dýně vytáhneme bylinky, přendáme do kastrolku s cibulí a rozmixujeme ji spolu s vodou a bujónkou do hladka a povaříme.
5. Vmícháme smetanu a dochutíme solí a pepřem.
6. Servírujeme s opečeným rohlíkem, ozdobené zakysanou smetanou a dýňovými semínky.
Autora receptu najdete u příspěvku.
View this post on Instagram
Vyzkoušíte nějaký recept, kde je pečená dýně? Pokud ano, doufáme, že vám bude chutnat. Dobrou chuť!
Přečtěte si také:10 nápadů na vyřezávané dýně, které vám vyzdobí domov