Medvědí česnek je bylinka, která je neuvěřitelně zdravá a působí příznivě na náš zdravotní stav. Roste volně v přírodě a tak si ji můžete najít a natrhat kolik chcete. Co s ní? Můžete ji jíst čerstvou třeba tak, že si ji nakrájíte na chléb s máslem podobně jako pažitku. Nebo si z něj můžete udělat nějaké dobré jídlo, co třeba takové pesto? Vydrží vám dlouho, je zdravé a můžete ho jíst třeba na topince nebo s těstovinama. Udělejte si ho hodně do zásoby a jezte ho celá rodina, abyste byli zdraví a jako bonus si vážně skvěle pochutnáte.
Medvědí česnek najdete na jaře v lesích nebo si ho můžete koupit na farmářských trzích, případně v obchodě.
Pesto z medvědího česneku: jednoduchý recept krok za krokem
Foto: pixabay
Pesto z medvědího česneku je opravdu velmi jednoduché na přípravu, jeho výroba trvá chvíli a potřebujete jen pár ingrediencí.
Ingredience
- listy medvědího česneku
- olivový olej
- sůl a pepř
- strouhaný parmazán
- kešu ořechy
Postup
Všechny ingredience naházejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne krásné pesto. Pokud ho chcete spíše tekuté, přidejte více olivového oleje a pokud hustší, přidejte více sýru nebo ořechů. Hotové pesto uschovejte do skleněné skleničky, kterou pořádně zavřete a dejte do lednice. Takové pesto vám vydrží až dva týdny v lednici, ale pochybujeme, že ho do té doby nesníte. Je opravdu výborné a ještě k tomu zdravé, existuje lepší kombinace?
Fantazii se meze nekladou, proto můžete zkusit přidat třeba konopná semínka, slunečnicová nebo sezam. Pokaždé bude chuť trochu jiná, ale chutnat bude dobře vždycky!
Naším tipem je opéct na pánvičce topinky a pesto dát navrch. Posypejte si ho ještě třeba sýrem a oříšky, mňam.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zkusíte pesto z medvědího česneku? Teď je na to ideální příležitost.
Proč se medvědí česnek považuje za superpotravinu? Protože má tyhle účinky.