Punč je typický pro zimní období, protože je horký, sladký a někdy i s alkoholem, takže opravdu zahřeje. Spoustu lidí si ho spojuje s Vánocemi nebo podzimem, proto je ideální čas si ho připravit. Máme pro vás pět receptů, mezi kterými si vyberte ten, který vás bude lákat. A pochutnat si mohou i děti. Stačí vynechat alkohol. 🙂 Udělejte ho klidně ve větším množství a uchovávejte v lednici. Když ho budete chtít teplý, stačí ohřát. 

Taky vám punč evokuje Vánoce? Začněte si ho na zahřátí dělat už na podzim a zkuste všechny příchutě. A když ho uděláte bez alkoholu, dejte si i s dětmi. Budou nadšené, že mohou pít něco, co mají dospělé.

Přečtěte si také: 17 receptů na zdravé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete ani gram

Podzimní sladký punč na 5 způsobů

punčFoto: pixabay

1. Dětský punč (rozuměj bez alkoholu, který si tam ale můžete přidat)

Ingredience

200 ml pomerančový džus
200 ml jablečný džus
100 ml vody
1x vymačkaný pomeranč
Pár kapek citronové šťávy
1x bayán
2x skořicová tyčinka
Punčové koření a nebo koření se svařeného vína ( 1lžíce )

Celé jablko na kolečka
1 pomeranč na kolečka
Cukr dle chuti

Postup

Vše tekuté přivedeme k varu spolu s badyánem a skořicí.
Jakmile vše vaří, přidáme citronovou šťávu,vymačkaný pomeranč, koření,jablko na kolečka s pomerančem na kolečka a cukr dle chuti.
Vaříme pod pokličkou asi 10 minut na mírném plameni. Nalijeme do skleniček a můžeme pít, dobrou chuť.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

 

Příspěvek sdílený 🍀 (@u_danky)




2. Malinový punč

Ingredience

250 ml vody
4 čajové lžičky vanilkového cukru
100 ml rumu (bílý / tmavý)
100 ml malinového sirupu
maliny, nebo ovoce co máte rádi

Postup

V kastrůlku přivedeme vodu k varu s vanilkovým cukrem, přidáme malinový syrob a odstavíme.
Po té přidáme rum, jaký kdo má rád, já dělala z tmavého.
Do hotového punče přidáme hrstičku celých malin (můžete přidat i jiné ovoce).
Nakonec dozdobíte tak, že na párátko napíchnete pár celých malin a můžete podávat.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

3. Zázvorový punč

Ingredience: 5 cm čerstvého zázvoru 1 středně velký kousek skořice 4 lžíce třtinového cukru 1 lžíce citrónové šťávy 400 + 200 ml vody 1 lžíce sypaného černého čaje 100 ml sherry kůra z jednoho pomeranče Postup: Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké proužky.Do 400 ml vody přidáme zázvor,pomerančovou kůru,skořici a třtinový cukr a 5 minut povaříme.Z 200 ml vody si připravíme odvar z čaje.Poté smícháme čaj a zázvorový základ v dostatečně velkém džbánu.Přidáme citrónovou šťávu s sherry a pořádně promícháme. Autora receptu najdete u příspěvku.  

 

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

  Příspěvek sdílený Veronika Bylinka (@veronikabylinka)

 

4. Hruškový punč

Ingredience

  • najdete v příspěvku

Postup

1⃣ Do hrnce nalijte vodu, vložte hřebíček, rozlámanou skořici a vanilkový extrakt. Hrušku zbavte stopky, slupky a jádřince, nakrájejte ji na malé kousky nebo plátky a přidejte do hrnce.
2⃣ Suroviny promíchejte, doveďte k varu a vařte 5 minut.
3⃣ Pak přilijte litr hruškové šťávy a dál ohřívejte. Punč odstavte z plotny těsně předtím, než začne vřít.
4⃣ Koření před podáváním vylovte, kousky hrušek ponechejte.
5⃣ Na ozdobu můžete do každé sklenice přihodit hvězdičku badiánu.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

 

Příspěvek sdílený EUJUICERS.CZ (@eujuicers_cz)




5. Jablečný punč

Ingredience

100 g pokrájených oloupaných jablek
500 ml jablečného 100% džusu
5 kousků celého hřebíčku
1 citron

Postup

  1. do hrnce nakrájejte jablka na drobné kostičky a dejte do hrnce s hřebíčkem a zalijte vodou a přiveďte k varu a nechte hodinu na mírný plamen probublávat
  2. zceďte hřebíček, zakápněte citronovou šťávou z půlky citronu nebo i víc podle chuti
  3. do hrnce od jablíček nalijte džus a nechte ho zredukovat na polovinu
  4. sirup z jablečného džusu a jablíčkový kompot slijte do nádoby s víčkem
  5. nápoj připravujete vždy až do hrnku, dejte 3 lžíce sirupu z jablek a zalijte 250 ml horké vody (poměr si můžete upravit)
  6. dochucujte citronem nebo medem, zdobte hřebíčkem a svítkem skořice

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Tea (@teaolivova)

Vyzkoušejte vánoční punč podle Romana Pauluse:

Která příchuť punče vás láká? Já bych si dala všechny a klidně bych je mohla pít celou zimu a podzim. Mňam!

Přečtěte si také: Vynikající domácí horká čokoláda snadno a rychle