Oslavy nového roku už se chystají a na žádné oslavě v žádném případě nesmí chybět jednohubky s pomazánkami. Jsou jednoduché, dají se dělat na spoustu způsobů a každý si vybere tu, která mu chutná nejvíce. Je libo tvarohová či česneková pomazánka? Nebo snad zdravější s mrkví? Ukážeme vám recepty na 8 nejoblíbenějších pomazánek, které musíte zkusit.

Přečtěte si také: Vajíčková pomazánka 3x jinak: zamilujete si ji



Pomazánka 8x jinak: v silvestrovských oslavách nesmí chybět

pomazánkaFoto: pixabay

1. Škvarková

Ingredience
•150 g vepřových škvarků
•50 g majonézy
•20 g plnotučné hořčice
•jednu menší kyselou okurku
•jeden stonek jarní cibulky
•malá cibule
•sůl a pepř

Postup
Škvarky rozmixujeme na hrubo nebo nastrouháme. Přidáme majonézu, hořčici, najemno nastrouhanou okurku a najemno nasekanou jarní a klasickou cibuli. Dál přidáme trochu soli a pepře. Vše zamícháme a dochutíme podle sebe. Podáváme s čerstvým chlebem.
Dobrou chuť!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílel uživatel @sto_chuti





2. Česneková

Ingredience

– 200 g eidamu vcelku
– 300 g bílého jogurtu
– 2 stroužky česneku
– 100 g lučiny
– sůl, pepř
– hrst nasekaných vlašských ořechů
– pažitka

Postup

Eidam nastrouhejte najemno. Přimíchejte bílý jogurt, lučinu, prolisovaný česnek – množství záleží na velikosti a intenzitě česneku, tak raději přidávejte postupně a ochutnávejte. Já měla větší stroužky a poctivý český česnek, tak mi stačily stroužky dva. Osolte, opepřete, přidejte nasekanou pažitku – asi 2 polévkové lžíce (lze použít i sušenou) a hrst nasekaných oříšků. Promíchejte a nechte chvíli odležet. Milovníci majonézy mohou přidat i 1 lžíci.

Autora receptu najdete u příspěvku.

3. Tuňáková

INGREDIENCE:
cottage (lučina, Gervais)
tuňák ve vlastní šťávě
dijonská hořčice
jarní cibulka
sůl
pepř

POSTUP:
Cottage s tuňákem smícháme dohromady, přidáme dijonskou hořčici s nasekanou jarní cibulkou a dochutíme solí a pepřem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený Iva Čaňková (@iiivinka)

4. Tvarohová

Ingredience

250g tučného tvarohu
10-15 snítek pažitky
špetka soli
1/2 menší cibule
1 lžíce majonézy

Postup

Na tvarohovou pomazánku si do misky připravíme tučný tvaroh. Přidáme majonézu, nadrobno nakrájenou pažitku i cibuli a rozmícháme.
Přidáme sůl podle chuti, namažeme na pečivo a můžeme podávat.

Autora receptu najdete u příspěvku.





5. Celerová

Ingredience

1 malá bulva celeru
1 mrkev
1 menší jablko
200 g Lučiny nebo žervé
2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
Sůl, pepř

Postup

Celer, mrkev a jablko očistíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme se sýrem, osolíme, opepříme a nakonec zamícháme ořechy. Mažeme na chlebík nebo na bagetku a ještě můžeme posypat ořechy.

Autora receptu najdete u příspěvku.

6. Ředkvičková

Ingredience

– 1/2 tvarohu tučného
– 1 svazek ředkviček
– 1 lžíce majonézy
– 100 g goudy
– himalájská sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:
1. Ředkvičky nastrouháme na jemném struhadle (odebereme přebytečnou šťávu)
2. Zvlášť si smíháme tvaroh s majonézou a přidáme nastrouhané ředkvičky a goudu.
3. Dochutíme solí a pepřem.
4. Podáváme s pečivem/ krekry a zeleninou.
5. Ozdobíme pažitkou, či jinými čerstvými bylinkami, nastrouhanou ředkvičkou, a chili.
6. Dobrou chuť!

Autora receptu najdete u příspěvku.

7. Salámová

Ingredience

Jedna malá šiška měkkého salámu (namlít)
1x cibule (namlít)
4x kys.okurka (namlít)
1x lžíce pln.hořtice
3x lžíce sladký kečup
3-4x lžíce majolky
1x lžíce wolčestru
1x lžíce sojovky
2x lžičky cukru
Pepř

Vše smíchat dohromady.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený Jana Zajícová (@janca1311)

8. Rybičková

Ingredience

1 konzerva sardinek
1 pomazánkové máslo
1 lžíce změklého másla
1 lžička hořčice
půlka cibule
sůl, pepř

Postup

…Ze sardinek vylijeme olej (popřípadě vlastní šťávu) a rozmačkáme je vidličkou. Přidáme cibuli nakrájenou na velice drobný kostičky a zbylý ingredience. Dobře vše promícháme. Dobrou chuť!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený caficko® (@caficko.cz)

Která pomazánka je lepší, salámová nebo celerová? Jsou výtečné všechny a vy si je teď můžete udělat. Zvládne to každý!

Přečtěte si také: Avokádová pomazánka je zdravá a chutná: vyzkoušejte ji!