V dnešním moderním světě už jsme zvyklí na nejrůznější novodobé stravovací styly a směry, mezi které patří i raw stravování, takzvané syrové. Ingredience, které se používají do raw dezertů, se nesmí vařit a jejich tepelná úprava probíhá do 42 stupňů. Ochutnejte a uvidíte, že dezerty připravované v raw stylu jsou naprosto vynikající a zdravější než ty klasické. Můžete vyzkoušet třeba při dietě nebo jen tak. Podívejte se, jaké raw dobroty si můžete připravit.

Přečtěte si také: Nejlepší recept na čokoládový dort, který bude chutnat všem



Raw zdravé dezerty bez cukru a mouky

rawFoto: pixabay

Přečtěte si také: 5 tipů na sladké recepty z avokáda

1. Kokosový dezert

1. Suroviny na čokoládovou krustu:
60 g vlašských ořechů
20 g slunečnicových semínek
20 g para ořechů
20 g kakaa
1 lžička skořice
1 lžička mesquite
100 g datlí
10 g slunečnicového mléka/umixujeme 300 g vody a 40 g slunečnicového semínka

Nejdříve si v mixéru rozmixujeme všechny ořechy a semínka na jemnou směs, smícháme s vypeckovanými datlemi a znovu umixujeme. Pokud bude směs stále sypká, přidáme trochu slunečnicového mléka. Krustu namačkáme do formy vyložené pečicím papírem a dáme na chvilku do chladničky.

2. Suroviny na kokosovou vrstvu
150 g kokosu
130 g slunečnicového mléka
40 g agáve
20 g kokosového oleje
1 lžička mesquite

Kokos umixujeme na mouku, přidáme slunečnicové mléko, agáve sirup, kokosový olej, mesquite a znovu mixujeme, dokud se směs krásně nespojí. Kokosovou náplň rovnoměrně naneseme na čokoládovou krustu a dáme do chladu ❄️

3. Suroviny na čokoládovou polevu
50 g kokosového oleje
10 g agávového sirupu
10 g kakaa
40 g datlové pasty
30 g slunečnicového mléka
Kokosový tuk necháme rozpustit při pokojové teplotě a přidáme ostatní suroviny. Čokoládou polijeme kokosovou vrstvu a dezert necháme v lednici ztuhnout 💪

Můžeme ozdobit ovocem, mátou a kokosovým chipsem.
Pozn. Prášek mesquite se získává drcením lusků ze stromu zvaného naditec. Můžete ho použít jako alternativu kakaa a karobu. Mesquite prášek je aromatický, sladký, má jemnou oříškovo-karamelovou příchuť. Můžeme ho použít do smoothie, koktejlů, kaší, přidat do pečení či do sladkých zdravých pamlsků.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený DUO SMILE Dental Care (@duo_smile)





2. Cookies

Ingredience

130 g mandlové mouky⠀
5-6 pl kokosové mouky ⠀
260 g jemného burákového másla (100% buráky) ⠀
1 čl vanilkového extraktu , špetka himalájské soli⠀
100 g čokoládových pecek z hořké čokolády⠀
1-2 pl sirupu (čekankový, javorový..)

Postup

V malé míse smícháme burákové máslo se sirupem a vanilkou, přidáme kokosovou a mandlovou mouku, himalájskou sůl a čokoládové pecky. Kousek těsta propracujte v ruce a tvarujte do kuličky, ty pak necháme zchladit 15 minut v mrazáku.⠀

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Nicol Nosková🌱 (@nicol.noskova)

3. Maková roláda

Ingredience

Těsto
200 g zlatých lněných semínek⠀
80 g bio kokosu⠀
125 ml vody⠀

Náplň⠀
200 g máku⠀
220 g měkkých datlí⠀
100 g sušených švestek⠀

Postup

Do rozmixovaného lněného semínka s kokosem (mixujeme společně na mouku) přidáme vodu a vypracujeme těsto. Mezi dvěma pečícími papíry rozválíme na placku a odkrajováním vytvarujeme obdélník. Zbylým “těstem“ nastavíme nedokonalosti a rozválíme, aby se těsto spojilo. ⠀
Rozemletý mák propracujeme v těsto s rozmixovanými datlemi a švestkami. Stejně jako u těsta rozválíme na obdélník na pečícím papíře. Poté ji položíme na plát těsta a srolujeme opatrně do rolády. Necháme ji v lednici dvě hodiny ztuhnout, poté nakrájíme.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Nicol Nosková🌱 (@nicol.noskova)





4. Raw kuličky

Ingredience

100 g mletých mandlí
100 g kokosu plus na obalení
250 g datlí (přes noc namočených ve vodě)
100 g arašídového másla
3 lžíce kokosového cukru
Rumové aroma (nebo rum)

Postup

Rozmixujeme datle, smícháme dohromady, vytvoříme těsto, které hňeteme do kuličet a poté obalíme v kokosu.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ANETA SYNKOVÁ 🐬 (@anetasynkova)

Zaujaly vás tyto raw dezerty? Vyzkoušejte a uvidíte, zda vám zachutnají stejně jako nám.

Přečtěte si také: 5 chutných receptů na dezerty bez cukru