Makronky jsou oblíbený francouzský dezert, který buď milujete nebo vám nic neříká. Jestli i vy patříte do skupiny milovníků makronek a už si je třeba nechcete kupovat, jsou na vás drahé nebo zkrátka chcete zkusit svoji zručnost v kuchyni, můžete si je nyní sami upéct. Říká se, že je to těžké, ale chce to jen trénink a trochu šikovnosti. Ukážeme vám recepty na nejlepší makronky, na nejlepší druhy. Těšíme se na vaše výtvory.
Udělejte si doma nejlepší cupcakes – zvládne to každý.
Co to jsou makronky?
Makronky jsou malé luxusní dezerty podobné pusince, lehké nadýchané kloboučky z cukru, mandlové mouky a bílků a vevnitř bývá často máslový nebo jiný krém, ganage nebo třeba marmeláda. U makronek je známé, že se u výroby používají hlavně kvalitní a poctivé suroviny.
Makronky pochází z Itálie, ačkoliv se o jejich rozšíření a popularitu zasloužila spíše Francie. Už od 16. století se tam vyrábí a to díky Italce Kateřina Medicejské. V tu dobu to ale nebyly klasické makronky, jaké známe dnes. Byly to spíše sušenky, kterým chyběl krém nebo jakákoliv náplň. Až ve 20. století začaly vznikat dnešní klasické makronky, s příchutěmi a s krémem.
Pokud markonky milujete, připravte si také dost peněz, jsou totiž docela drahé, ale to proto, že jejich příprava dokáže být opravdu složitá a ingredience drahé. Stojí za to si za ně ale zaplatit. Na konci článku najdete tipy na to, kde koupit ty nejlepší.
Recept na makronky: 10 nejlepších druhů makronek, které zvládnete hravě
Foto: unsplash
Jak si udělat domácí makronky: základní recept na makronky
Ingredience na těsto
- 250 g mandlové mouky
- 320 g moučkového cukru
- 120 g krupicového cukru
- 200 g vajec (bílků) – asi 7 vajec
- špetka soli
Postup
Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejte přes jemné síto, bílky vyšlehejte spolu s krupicovým cukrem do opravdu tuhého sněhu. Tohle je ta chvíle, kdy můžete přidat potravinářské barvivo, pokud chcete skořápky barevné. Vše jemně a pomalu smíchejte dohromady a připravte si plech s pečícím papírem, který trochu přilepte k plechu makronkovým těstem, aby se při pečení nezměnil tvar makronek. Nyní těstem naplňte zdobící sáček a zvolte hladkou špičku na konci.
Snažte se dělat asi 2,5 cm kolečka na plech a dodržujte rozestupy, aby se makronky nezpekly dohromady. Na začátku vám možná kolečka nepůjdou tak lehce, ale to chce jen trénink. Až to budete mít, vezměte plech a několikrát s ním lehce bouchněte o stůl, zbavíte tak makronky případných bublin a dosáhnete požadovaného tenkého tvaru. Pokud by vám to ani tak nešlo, můžete si koupit tenký plát, kde jsou kolečka předkreslena a tudíž budete mít ulehčenou práci. Plát umístíte na plech a poté už jen tvoříte.
Nyní přichází důležitá chvíle. Musíte počkat, než markonky zaschnou, bohužel vám neřekneme, jak dlouho to bude trvat, protože to je hodně individuální a záleží hodně na vlhkosti prostředí a dalších okolnostech. Po nějaké době se zkuste prstem dotknout povrchu těsta a pokud se nelepí, je čas na to dát je do trouby, kterou předem předehřejte na 160 stupňů. Makronky pečte asi 10 minut, ale často je kontrolujte. Vyndejte je spíše dřív než později, aby nepopraskaly.
Ingredience na základní krém
- 200 g bílků
- 1 hrnek cukru krupice
- 250 g změklého másla
Postup
Připravte si vodní lázeň, vyšlehejte tuhý sníh, postupně přidávejte cukr a máslo a zašlehejte. Vznikne hladký krém, který můžete použít do makronek. Dá se různě obměňovat a přidávat do něj další suroviny, jako je například čokoláda atd.
Skořápky plňte krémem a lepte k sobě. Hotové makronky nechte vychladnout v lednici alespoň na pár hodin.
Pistáciové makronky
U pistáciových makronek, které jsou pověstné svou zelenou barvou, stačí skořápky obarvit zeleným barvivem a do základního krému přidat nadrcené pistácie a pokud chcete mít krém opravdu zelený, přidejte rovnou pistáciové máslo nebo si ho udělejte doma.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zkuste recept na nejlepší nepečený karamelový dort.
Čokoládové makronky
Skořápky obarvěte holandským kakaem a do krému přidejte rozpuštěnou čokoládu s trochou smetany.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Jahodové makronky
Do krému přidejte jahodové pyré, které vytvoříte rozmixováním jahod spolu s cukrem. No a skořápky obarvěte červeným barvivem nebo třeba jahodovým práškem.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Vanilkové makronky
Vanilka je světlá, proto do skořápek nemusíte přidávat vůbec nic. Do krému ale přidejte buď vanilkové aroma a nebo jestli je chcete mít ještě lepší, dejte tam pravou bourbounskou vanilku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Kokosové makronky
Skořápky nechte bílé, maximálně do nich můžete přidat malé kousky kokosu a do krému dejte kokosové máslo, kokosový krém a jestli chcete, klidně tam také přidejte kousky kokosu, jen ať to hezky křupe.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Upečte si jahodový dort – receot najdete tady.
Vánoční makronky
Vánoční dezertíčky vytvoříte přidáním perníkového koření, pokud si troufnete, můžete zkusit připravit malé perníčky. Skořápky opět obarvěte kakaem i perníkovým kořením, ale přidejte jen trochu, aby nebyly moc tmavé.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Citrónové makronky
Do těsta na skořápky i do krému přidejte citrońovou šťávu a můžete to doplnit i citrónovou kůrou, která tam bude příjemně hořká.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Karamelové makronky
Nejprve si vytvořte karamel tím, že svaříte cukr a po vychladnutí zašlehejte do krému. Jestli už jste ošlehaní makronkáři, můžete si troufnout na slaný karamel! Už jste to zkoušeli?
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Malinové makronky
Skořápky obarvěte červeným barvivem a do krému přidejte malinové pyré a vůbec se nebojte přidat i kousky malin, jeden velký kousek dejte doprostřed makronky, do krému. Bude po zkousnutí makronky příjemným překvapením.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Kávové makronky
Opět skořápky obarvěte kakaem a můžete přidat i skořici no a do krému přidejte pár lžic uvařené silné černé kávy. Skořápky potom můžete ozdobit i malým kávovým zrnkem.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Kde ochutnat nejlepší makronky?
Ukážeme vám nejlepší místa v Praze a v Brně, kde tyto minidortíčky ochutnat a slibujeme, že to bude stát za to.
Paul
Paul je francouzská pekárna, kde najdete nejrůznější druhy slaného i sladkého pečiva a právě také makronky několika druhů. Prodávají zde dokonce i makronky opravdu velkých rozměrů, takže něco pro opravdové milovníky makronek. Občas přijdou s novou příchutí a to prostě musíte ochutnat.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Upečte skvělý narozeninový dort.
Makronky Blanky Hankové – MON Macaron
Máte chuť na makronky jako z Paříže? Tak ty můžete ochutnat u úžasné Blanky, která dělá snad ty nejlepší makronky, které jste kdy jedli. Jsou vyrobené z poctivých kvalitních surovin a chutnají vážně bezkonkurenčně. Blanka je makronková umělkyně a vyrobí snad cokoliv si budete přát – na svatbu, na večírek, narozeninovou oslavu. A teď začala i s dorty!
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Amorino
Máte chuť na makronku i na zmrzlinu zároveň a nevíte, co si vybrat? A co zkombinovat oboje? V Amorinu si můžete koupit obojí zvlášť nebo také obojí dohromady. Představte si zmrzlinu s makronkou na vrchu – mňam!
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Království makronek
Pokud jste z Brna, vsaďte na Království makronek! Jedná se o zakázkovou výrobu makronek a dáme roku o ohně za to, že vám budou chutnat. Můžete si vybrat z mnoha druhů náplní i množství. A zkuste i maximakronku!
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Cukrový krámek
Dalším místem v Brně, kde můžete dezert ochutnat, je cukrový krámek. Specializují se na i na dorty a také dokonce na makronkové dorty, podívejte se sami:
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Makronky jsou skvělý dezert, který si teď můžete upéct sami.