Chleba bez droždí a vajec? To snad ani není možné, říkáte si. Ale je! Už teď si můžete udělat domácí chleba, který je chutný, zdravý a to hlavně proto, že víte, co si do něj dáváte a uděláte si ho přesně podle vašich chutí. Nepotřebujete ani droždí, se kterým se mnohým špatně pracuje a i bez vajec. Není tam ani kypřící prášek, pouze jedlá soda, tak jdeme na samotný recept! Recept je vyzkoušený a proto ho můžeme sami doporučit. Je měkoučký a pokud ho zabalíte třeba do utěrky, vydrží vám i dlouho.

Přečtěte si také: Velikonoční mazanec: nejlepší recept, který se jinému nevyrovná



Recept na domácí chleba bez droždí a vajec

domácí chleba
Foto: pixabay

Přečtěte si také: Jak má vypadat dobrá snídaně? 5 tipů na to, co si dát k snídani

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g celozrnné hladké žitné mouky (můžete použít i špaldovou nebo trochu zjemnit mandlovou)
  • lžička soli
  • lžička jedlé sody
  • 400 g kefíru nebo jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • libovolné: vlašské ořechy, semínka (slunečnicová, dýňová, lněná atd.), další ořechy jako třeba pistácie, sušené ovoce (fíky, brusinky), sýr (nejlépe čedar)

Přečtěte si také: 20 božích cupcakes, které zvládne i úplný začátečník



Postup na domácí chleba

Smíchejte obě mouky, přidejte sůl a jedlou sodu a promíchejte. Přidejte kefír nebo jogurt a med, nakonec všechny libovolné přidané ingredience. Pozor, pokud jich zvolíte moc, možná budete muset přidat kefír/jogurt, aby těsto šlo spojit a příliš se nesypalo. Zpracujte těsto a vytvořte velký bochánek nebo třeba dvě podlouhlé baletky, tvar je na vás. Potom chleba umístěte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud budete chtít, můžete na něm zkusit udělat nějaké ozdoby. Vezměte ostrý nůž, namočte ho do vody a tvořte jemné řezy na povrchu chleba. Musí být dost hluboké, vytvořte třeba klas. Pečte při teplotě 180 stupňů asi 40 minut. Chléb kontrolujte a až se vám bude zdát na povrchu akorát, raději ho zkontrolujte uvnitř, má tendenci se nedopékat, i když vám přijde, že musí stoprocentně být. Vezměte špejli a klasicky do chleba píchněte. Pokud je suchá, je hotovo. Nechte vychladnout a krájejte na plátky. Naprosto výborný je s řepovou nebo tuňákovou pomazánkou a nebo jen tak s máslem nebo lučinou a pažitkou.

domácí chleba
Foto: pixabay

Schválně nám dejte vědět, jak vám tento domácí chleba chutná. Je trochu nasládlý a to nemusí vyhovovat všem. My ho milujeme a i když vydrží i 6 dní, u nás většinou jen 2-3. Pořád nevěříte, že bude chutnat všem?

Přečtěte si také: Jahodový dort třikrát jinak: 3 recepty, které si zamilujete