Listové těsto se často používá u pečení, protože je křehké, jemné a hodí se jak k ovoci, tak k různým krémům, šlehačkám, čokoládě, skořici či jiným kořením a náplním. Většina lidí listové těsto kupuje již hotové v supermarketu, protože jim to ulehčí hodně času. Jedli jste ale už někdy domácí listové těsto? Jeho chuť se nedá vůbec srovnat, stejně tak konzistence a dobrý pocit z toho, že jste si udělali svoje vlastní těsto je také k nezaplacení. Naše babičky si listové těsto dělaly samy, protože jim také nic jiného nezbylo a koupit se nedalo. Dejte si tu práci a udělejte si vlastní. Pokud nevíte jak, zkuste náš recept, který jsme vyzkoušeli a opravdu funguje. Je jednoduchý, rychlý a nepotřebujete moc surovin.

Z listového těsta si můžete udělat croissanty, slané i sladké koláčky, pizzu nebo třeba kremrole. Už máte chutě?

Přečtěte si také: Recept na jablečný koláč, který musíte vyzkoušet



Recept na domácí listové těsto jako od babičky

listové těsto
Foto: pixabay

Přečtěte si také: Podzimní ovocný crumble na 3 způsoby

Co budete potřebovat?

  • máslo 250 g
  • hladká pšeničná mouka 100 g
  • hladká mouka 250 g
  • řepkový nebo slunečnicový olej 2 lžíce
  • ocet 2 lžíce
  • tuzemský rum 2 lžíce
  • žloutky 2 ks
  • vlažná voda 6 lžic
  • špetka soli




Postup

  1. U listového těsta je důležité vytvořit 2 části – tukovou část a vodovou část.
  2. Tuková část se skládá z másla a hladké pšeničné mouky. Máslo nechte změknout a v robotu ho zpracujte s moukou.
  3. Tuto část dejte do lednice vychladit na 1 hodinu.
  4. Nyní zpracujte vodovou část. Hladkou mouku, olej, ocet, rum, žloutky, vodu a sůl dejte do robotu, zvolte nástavec typu hák a nechte cca 10 minut zpracovávat těsto, které pak dejte také do lednice na 1 hodinu chladit.
  5. Po hodině chlazení vyndejte tukovou část a mezi 2 archy pečicího papíru tukovou část rozválejte na čtverec.
  6. Poté rozválejte do obdélníku i vodovou část a vložte do ní tu tukovou. Zabalte ji všemi okrajovými stranami.
  7. Těsto přeložte jednou a podruhé a válečkem těsto rozválejte, aby se obě těsta propojila. Poté znovu přeložte. A rozválejte.
  8. Čím víckrát přeložíte a rozválíte, tím více těsto bude listovat – vrstvit. Ve chvíli, kdy však těsto začne být moc tučné – máslo bude měknout, těsto přeložte a dejte zachladit.
  9. Vždy cca na 1 hodinu. Já poté ještě po hodině znovu přeložím a poté znovu po další hodině.
  10. Poté nechte vychladit do druhého dne přes noc a pak s ním můžete péct nebo jej můžete rozdělit a zmrazit do zásoby.

Autora receptu najdete zde.

Mrkněte ještě na video:

Zkuste domácí listové těsto a už nebudete chtít jiné.

Přečtěte si také: 6 receptů na sladké šátečky, které zvládne každý