Listové těsto se často používá u pečení, protože je křehké, jemné a hodí se jak k ovoci, tak k různým krémům, šlehačkám, čokoládě, skořici či jiným kořením a náplním. Většina lidí listové těsto kupuje již hotové v supermarketu, protože jim to ulehčí hodně času. Jedli jste ale už někdy domácí listové těsto? Jeho chuť se nedá vůbec srovnat, stejně tak konzistence a dobrý pocit z toho, že jste si udělali svoje vlastní těsto je také k nezaplacení. Naše babičky si listové těsto dělaly samy, protože jim také nic jiného nezbylo a koupit se nedalo. Dejte si tu práci a udělejte si vlastní. Pokud nevíte jak, zkuste náš recept, který jsme vyzkoušeli a opravdu funguje. Je jednoduchý, rychlý a nepotřebujete moc surovin.
Z listového těsta si můžete udělat croissanty, slané i sladké koláčky, pizzu nebo třeba kremrole. Už máte chutě?
Přečtěte si také: Recept na jablečný koláč, který musíte vyzkoušet
Recept na domácí listové těsto jako od babičky
Foto: pixabay
Přečtěte si také: Podzimní ovocný crumble na 3 způsoby
Co budete potřebovat?
- máslo 250 g
- hladká pšeničná mouka 100 g
- hladká mouka 250 g
- řepkový nebo slunečnicový olej 2 lžíce
- ocet 2 lžíce
- tuzemský rum 2 lžíce
- žloutky 2 ks
- vlažná voda 6 lžic
- špetka soli
Postup
- U listového těsta je důležité vytvořit 2 části – tukovou část a vodovou část.
- Tuková část se skládá z másla a hladké pšeničné mouky. Máslo nechte změknout a v robotu ho zpracujte s moukou.
- Tuto část dejte do lednice vychladit na 1 hodinu.
- Nyní zpracujte vodovou část. Hladkou mouku, olej, ocet, rum, žloutky, vodu a sůl dejte do robotu, zvolte nástavec typu hák a nechte cca 10 minut zpracovávat těsto, které pak dejte také do lednice na 1 hodinu chladit.
- Po hodině chlazení vyndejte tukovou část a mezi 2 archy pečicího papíru tukovou část rozválejte na čtverec.
- Poté rozválejte do obdélníku i vodovou část a vložte do ní tu tukovou. Zabalte ji všemi okrajovými stranami.
- Těsto přeložte jednou a podruhé a válečkem těsto rozválejte, aby se obě těsta propojila. Poté znovu přeložte. A rozválejte.
- Čím víckrát přeložíte a rozválíte, tím více těsto bude listovat – vrstvit. Ve chvíli, kdy však těsto začne být moc tučné – máslo bude měknout, těsto přeložte a dejte zachladit.
- Vždy cca na 1 hodinu. Já poté ještě po hodině znovu přeložím a poté znovu po další hodině.
- Poté nechte vychladit do druhého dne přes noc a pak s ním můžete péct nebo jej můžete rozdělit a zmrazit do zásoby.
Autora receptu najdete zde.
View this post on Instagram
Mrkněte ještě na video:
Zkuste domácí listové těsto a už nebudete chtít jiné.
Přečtěte si také: 6 receptů na sladké šátečky, které zvládne každý