Cos i představíte, když se řekne Honzovy buchty? Já asi ty nejlepší nadýchané buchty, které jsou plné náplně a jsou tak dobré, že je chcete jíst od rána do večera. Vy si je teďka můžete udělat doma, ale buďte si jisti, že budou okamžitě pryč, protože si je všichni rychle rozeberou, tak si jich schovejte aspoň pár pro sebe. Jaké máte raději, povidlové, tvarohové nebo s jinou náplní?

Přečtěte si také: Recept na jablečný koláč, který musíte vyzkoušet



Recept na Honzovy buchty 3x jinak

honzovy buchtyFoto: pixabay

1. Celozrnné Honzovy buchty

Ingredience

– 500 g hladké špaldové mouky
– 250 ml polotučného mléka
– 100 g másla
– 1 špetka soli (5 g)
– 60 g třtinového cukru
– 30 g čerstvého droždí (nebo balíček sušeného)
– 3 žloutky

Postup

Do mísy si vlijte poloviční dávku vlažné mléka, lžíci cukru, lžíci mouky a kvasnice a nechte vzejít kvásek ( 10-15minut). Poté do kvásku nasypte mouku, sůl, vlijte zbytek mléka, přidejte máslo a žloutky. Nechte prohnětat v robotu do hladka, pokud není robot tak klasika ručně než se přestane těsto lepit na stěnu misky. Pak přikryté čistou utěrkou nechte na teplém místě tak hodinu kynout než těsto zdvojnásobí svoji velikost. Pak lžíci oddělte jednotlivé kuličky, které rukou rozprostřete a doprostřed dáte náplň já zvolila svoji domácí povidlovou nutellu. Pak zabalíte do kuličky a vložíte do vymazaného plechu, nebo hrnce.
Než se budou péct je dobré je potřít prvně rozšlehaným vejcem a nechte je ještě tak 15 minut odpočinout. Pečeme na 180 stupňů cca 30-40 minut než zezlátnou a po vytažení z trouby nechte opět odpočinout a vychladnout.

Autora receptu najdete u příspěvku.





2. Honzovy povidlové buchty

Ingredience

30 g droždí
60 g moučkového cukru
250 ml mléka
500 g polohrubé mouky
Špetku soli
1 vanilkový cukr
3 žloutky
100 g másla
povidla

Postup

Připravíme kvásek z droždí, lžičky moučkového cukru a poloviny vlažného mléka. Mouku, sůl, zbylý moučkový i vanilkový cukr, žloutky, zbylé mléko a vykynutý kvásek zlehka propracujeme. Přidáme polovinu rozehřátého másla, vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě 40 minut kynout. Těsto propracujeme a rozválíme na 1 cm silný plát. Rozkrájíme ho na 30 kusů, na každý dáme lžíci povidel a zabalíme. Buchty naskládáme do pekáče spojem dolů. Potřeme rozpuštěným máslem a necháme kynout asi 1 hodinu. Šup s nimi do vyhřáté trouby na 180 °C zhruba 20 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený Lucie Caïs (@lucyisbaking)





3. Buchty s meruňkovou marmeládou a čokoládou

Ingredience

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
50 g cukru
50 g rozpuštěného másla
20 g čerstvého droždí
2 vajíčka
1/4 lžičky soli

+ Vejce s troškou mléka na potření buchet
+ Olej na vymazání pekáčku

Postup

Z droždí, trošky cukru a mléka uděláme kvásek a necháme vzejít. V míse pak s ostatními surovinami vymícháme v hladké těsto. Rozpuštěné máslo přidáváme až úplně nakonec. Necháme kynout cca hodinku.
Rozdělíme na 20 dílů. Každý kousek pěkně zpracujeme a naplníme, pomažeme ze všech stran olejem a uložíme do pekáčku. Přikryté necháme kynout minimálně půlhodinu. Nakonec pomažeme rozkvedlaným vajíčkem s mlékem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 cca 30 minut (nebo dle trouby).

Autora receptu najdete u příspěvku.

Vyzkoušejte pravé Honzovy buchty. Ty jsou jako od babičky!

Přečtěte si také: Nejlepší bublanina: 3x recept