Když se řekne čokoláda, co si vybavíte jako první, tabulku čokolády nebo tu tekutou se šlehačkou? Ať je to ta nebo ta druhá, dáme vám recept na obě, domácí čokoláda je totiž nejlepší. Není nad to udělat si takovou dobrotu doma a uvidíte, že se po ní jenom zapráší. Kdo by totiž neměl rád čokoládu? Bude nadšená celá rodina a výborný dezert bude na světě! Už se mi sbíhají chutě a vám? Tak jdeme na to!

Přečtěte si také: Ovesná kaše 6x jinak: zamilujete se do ní



Recept na nejlepší domácí čokoládu

domácí čokoládaFoto: pexels

Horká domácí čokoláda

Ingredience

čokoláda na vaření – 50g
mléko dle množství
skořice 1/2 lžičky
škrob – čokoládový pudink 1 lžičku
šlehačka
smetana (pokud chcete čokoládu jemnější) dle množství

Postup

Čokoládu si rozehřejte ve vodní lázni. Nesmí se vám spálit! Pak přilijeme mléko. Může to být i obráceně, tedy nejdříve rozehřejeme mléko, a pak přidáme čokoládu (zde je jistota, že se vám čokoláda nepřipálí). Lze přidat i smetanu na zjemnění. Když je čokoláda smíchaná s mlékem, tak přidáme skořici a škrob. Mícháme, dokud to nezhoustne a podáváme. Na ozdobu můžeme použít šlehačku, marshmallow, nasekanou čokoládu nebo jiné věci, které byste tam chtěli.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Domácí bílá čokoláda

Ingredience

50 g kakaového másla
40 g sušeného mléka (plnotučného)
sladidlo dle potřeby

Na ozdobení třeba ořechy či lyofilizované ovoce (např. lyofilizované maliny a kousky mandlí)

Postup

Na plotýnku si dáme větší hrnec a naplníme ho po dně vodou. Do většího hrnce s vodou vložíme hrnec menší, tak aby byl aspoň 1 cm ponořen ve vodě (kdyžtak do většího hrnce doplňte vodu) a vodu v hrnci začneme zahřívat, ale aby nezačala vařit. Vytvořili jsme takto vodní lázeň. Do menšího hrnce dáme kakaové máslo a rozpustíme. Po rozpuštění přidáme sušené mléko, důkladně vmícháme a ještě chvilku prohřejeme. Směs ochutnáme a pokud potřebujeme dosladíme sladidlem dle způsobu stravování. Teď již jde hlavně o vaši kreativitu a fantazii. Já jsem na dno silikonové formičky nadrobila mandle a lyofilizované maliny. Poté jsem směs čokolády nalila do formiček a nechala jsem v ledničce pořádně zatuhnout.

PS: Pokud chcete čokoládky růžové. Rozmixujte lyofilizované maliny nebo jahody na prach a ten vmíchejte do rozpuštěné čokoládové směsi. A pokud chcete mléčnou čokoládu, přidejte do směsi trochu kakaa.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Adéla Schmiedová (@do_tela)





Domácí čokoládové bonbony

1. čokoládový ganache:

Ve vodní lázni rozpusťte
100 ml smetany ke šlehání
100 g hořké čokolády 70%
100 g mléčné čokolády

Dejte vychladnout.

2. Bílá čokoláda s ovocem:

Ve vodní lázni rozpusťte
100 g bílé čokolády
50 g mraženého lesního ovoce
20 ml smetany ke šlehání

Po rozpuštění čokolády promixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes sítko.

Dejte stranou vychladnout.

Příprava pralinek:

Ve vodní lázni rozpusťte 200 g hořké čokolády 70%, sundejte rendlík z vodní lázně a ještě v teplé čokoládě rozpusťte 100 g hořké čokolády. Díky rozpuštění čokolády jen v čokoládě bez vodní lázně budou pralinky hezky lesklé. Takže když potom budete dodělávat čokoládu, tak vždy část rozpustit ve vodní lázni a zbytek čokolády rozpustit jen v čokoládě.

Silikonové formičky naplňte až po okraj čokoládou. Následně formičky otočte a čokoládu vylijte (vylitou čokoládu vraťte zpět do rendlíku). Čokoláda drží jen hezky na okraji. Takto připravené dejte asi na 10 min do mrazáku.

Po vydání z mrazáku naplňte připravenou náplní. Můžete dovnitř přidat i lískový oříšek. Naplníme těsně pod okraj.
Rozpuštěnou čokoládu nalijte do formiček. Pomocí stěrky stáhněte, aby čokoláda byla jen ve formičce. Hezky se tím pralinky zavřou. Dejte znovu do mrazáku, tak na 15 minut. Po vydání z mrazáku vyndejte ze silikonové formičky a dejte do papírových košíčků.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Aneta Císařová (@cisarovnapece)

Udělejte si domácí studentskou pečeť:

Domácí čokoláda je nejlepší a nejlépe chutná. Zkusíte?

Přečtěte si také: 10 receptů na veselé jednohubky pro děti, které je budou bavit jíst