Recept na domácí listové těsto i štrúdl z listového těsta jsme tu už měli. Ale napadlo vás do těsta zabalit něco slaného a vytvořit slaný závin z listového těsta? Může to být super snídaně, svačina, rychlý oběd nebo třeba dezert pro někoho, kdo nemusí sladké. A také si ho jednoduše můžete vzít sebou do krabičky. Můžete si ho naplnit čím chcete a co máte zrovna rádi. Už se vám sbíhají sliny?

Přečtěte si také: Vynikající recept na slaný dort pro všechny příležitosti



Recept na nejlepší slaný závin z listového těsta

slaný závinFoto: pexels

Slaný závin se špenátem, sušenými rajčaty a sýrem feta

Ingredience

1 listové těsto
300 g čerstvých listů baby špenátu
10 přepůlených sušených rajčat
200 g sýru feta
50 ml smetany
2 stroužky česneku
špetka chilli
olivový olej
černý sezam
sůl a pepř
vajíčko na potření

Postup

Na pánvi orestujeme na troše olivového oleje česnek rozkřuplý plochou stranou nože. Přidáme špenátové listy a smetanu a počkáme, až listy na pánvi zvadnou.
Zvladlé špenátové listy ještě dochutíme chilli, solí a pepřem.
Vychladlou náplň rozprostřeme na vyválené listové těsto, poházíme půlkami sušených rajčat a rozdrobeným sýrem feta. Závin opatrně svineme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme černým sezamem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme dozlatova.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený Recepty.cz (@recepty.cz_)

Přečtěte si také: 10 tipů na bezmasé jídlo, které vám bude chutnat



Slaný závin s olivami

Ingredience

1 kupované listové těsto (nebo domácí)
1 balení zelených oliv
3 plátky uzeného krolewského
2 plátky uzeného eidamu
4 plátky goudy
8 plátků šunky
Kečup na potření cca 4 PL
Vejce na potření
Provensalské bylinky

Postup

Nejprve si nachystejte těsto (já jsem si koupila už rozválené). Dala jsem si ho napůl, ať mám dva menší záviny. Na těsto přidejte kečup a poté skládejte na sebe sýry, šunku a nakrájené olivy na menší kousky. Nakonec závin zabalte, potřete vejcem a posypte bylinkami.
Pečte v troubě na 170° cca 20 – 25 minut.

Můj tip: Do závinu je moc dobrý listový špenát nebo zelí a taky rajčata. Samozřejmě ne tohle všechno dohromady, ale do každého závinu zvlášť.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený Veronika (@life_of_weru)

Slaný závin vypadá nejen božsky, ale dokonce i tak chutná. Dá se připravit klasická i fitness verze a dovnitř si můžete dát cokoliv dle vaší libosti. Pokud nějaký slaný závin z listového těsta zkusíte, neváhejte nám napsat váš recept nebo rovnou poslat fotku. Těšíme se na vaše výtvory!

Přečtěte si také: 3 recepty na fantastický quiche, který si zamilujete