Léto je za dveřmi, a tak nás čeká období, kdy snad nikdo nemáme chuť na nic těžkého a dáváme přednost spíše lehkým a zdravým jídlům. Stejně tak se nacházíme v období, kdy se většina z nás snaží zhubnout do plavek a dohnat ještě nějaké to kilo před dovolenou a celým létem. K večeři jsou tedy vhodné lehké saláty, které nás zasytí, pochutnáme si a zároveň do těla dostaneme i dobré živiny. Takovým příkladem může být řecký salát s balkánským sýrem a olivami. Tento salát se dá upravovat, přizpůsobovat vašim chutím a pokud ho uděláte ve větším množství, můžete ho jíst klidně tři dny. Tenhle řecký salát se hodí spíše pro dospěláky, protože máme zkušenost s tím, že dětem většinou moc nechutná. Aspoň mám víc zbyde. 🙂

Přečtěte si také: Zeleninový salát 7x jinak: recepty, které stojí za to vyzkoušet



Recept na řecký salát s balkánem a olivami

řecký salátFoto: pexels

Přečtěte si také: Bramborový salát 4x jinak: připravte si tradiční i zdravou variantu

Zajímalo by nás, jestli milujete nebo nenávidíte olivy a případně které druhy. Máme totiž zkušenost s tím, že existují dvě skupiny lidí. Ti, kteří olivy naprosto zbožňují a ti, kteří je nemohou ani vidět. Kam patříte vy? My je milujeme, ať už černé nebo zelené, ale dají se jednoduše vyndat, takže ti, kteří je nemají rádi, si mohou pochutnat taky.

Řecký salát s balkánským sýrem a olivami

Na 4 porce budete potřebovat:
4 rajčata
1 salátovou okurku, oloupanou
1 červenou papriku
1 červenou cibuli
80 g oliv kalamata
100 ml extra panenského olivového oleje
180 g sýra feta
1 lžičku sušeného oregana
vinný ocet
sůl
bílé pečivo k podávání

Cibuli nakrájíme na tenké měsíčky, zbylou zeleninu na menší kousky. Připravenou zeleninu rozdělíme i s olivami do misek, zakápneme olejem a ochutíme lehce octem. Přidáme kostičky sýra, posypeme oreganem a podáváme s pečivem. Solí si každý sám dle chuti;).

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Recepty.cz (@recepty.cz_)





Řecký salát trochu jinak

Nakrájejte větší čtvrtku melounu a jednu salátovou okurku na malé kostičky, dejte do mísy spolu s nadrobeným sýrem feta a zalijte zálivkou z medu, olivového oleje, citronu a špetky soli. Poctivě promíchejte a podávejte posypané nasekanou mátou a bazalkou (řekové doproučují poměr 2 velké listy bazalky na 6 větších listů máty). Nalijte si k tomu dobré bílé víno, pusťe playlist z řeckých taveren nebo Mamma Mia!

Autora receptu najdete u příspěvku.

Zaujal vás tento salát a vyzkoušíte ho? Přejeme vám dobrou chuť.

Přečtěte si také: 7 jednoduchých receptů na salát, které si oblíbíte