Přemýšlíte každou neděli nad novým dezertem, který bude rychlý, jednoduchý a bude chutnat všem? Nechte nás vám představit slaný a sladký koláč pro všechny příležitosti. Slibujeme, že si pochutnáte a pokud pečete pro více lidí a nevíte, zda mají radši sladké nebo slané, prostě udělejte oba dva a zavděčíte se všem.

Přečtěte si také: 3x recept na nejlepší kynuté koláče



Recept na slaný i sladký koláč, kterým v létě zabodujete

koláčFoto: pexels

Rebarborový koláč

Ingredience

Na těsto:
200 g hladké mouky
1/4 KL soli
1/2 KL mleté skořice
1/4 KL mletého zázvoru
130 g másla
1 PL cukru moučka
5 PL vody
Vejce na potření

Na náplň:
250 g tučného tvarohu
1 vejce
Cukr krystal podle chuti
450 g rebarbory
Čekankový sirup

Postup
Všechny suroviny na těsto důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto. Připravené těsto zabalíme do fólie a dáme na cca 1 hod. odpočinout do lednice.

Mezitím, co těsto odpočívá v lednici si oloupeme, omyjeme a pokrájíme rebarboru (do tvaru dle Vaší fantazie).

Dále vyšleháme tvaroh společně s vejcem a cukrem.

Po odpočinutí těsta si připravíme formu na koláč. Těsto vyválíme a vložíme do připravené formy, kde ho prsty vmačkáme do všech záhybů.

Dále na těsto rozprostřeme směs z tvarohu, na kterou vyskládáme rebarboru (se zdobením si můžete různě pohrát).

Na závěr potřeme okraje těsta rozšlehaným vajíčkem a rebarboru čekankovým sirupem na snížení kyselosti.

Připravený koláč pečeme na 180 – 190°C cca 45 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Nebe v hubě (@nebe_vhube)





Slaný koláč

Ingredience:
Na těsto:
150 g hladké celozrné špaldové mouky
1 vejce
70 g másla
50 ml vody
špetku soli
Těsto vypracujeme v kouli a necháme odpočinout v ledničce, než si připravíme zbytek.

Náplň:
1 větší cuketa
1 cibule
150 g slaniny
4 větší žampiony
250 ml smetany ke šlehání
30 g nastrouhaného parmezánu
2 vejce
koření – sůl, pepř, nastouhaný muškátový oříšek
řepkový olej

Postup
Nastrouháme cuketu a posolíme, aby pustila vodu. Mezitím si nakrájíme cibulku a osmahneme dozlatova, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, nadrobno nakrájené žampiony a chvilku vše společně osmahneme. Poté vypneme sporák, přidáme smetanu, parmezán, vejce, koření a promícháme.

Těsto rozválíme rovnoměrně do formy a mírně vyválíme i okraje do výšky( cca 2-3cm). Propícháme po celé ploše vidličkou a dáme na 15 minut a 180 stupňů péct v troubě.

Cuketu v cedníku propláchneme vodou a vymačkámé přebytečnou vodu a vysušíme co nejvíce do sucha látkovou nebo papírovou utěrkou.

Do předpečeného korpusu vlijeme smetanou směs a na závěr tam rozložíme osušenou cuketu a vidličkou upravíme, aby byla po celém korpusu.

Pečeme přibližně 45 minut, až se na povrchu vytvoří zlatavá krusta.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Heidi Sobotka (@jogamama_heidi)

Který koláč upečete dnes?

Přečtěte si také: 3x recept na citronový koláč, který vás osvěží