Jaká jídla se vám vybaví, když se řekne podzim? Nám všechno, co je připravené z dýně, nejznámější je asi dýňová polévka, ale existují i další chutné pokrmy, které můžete připravit právě z dýně. A věřte, že budou chutnat všem, včetně dětí. Máme pro vás recepty z dýně, které nejsou složité a zvládne je každý.



Recepty z dýně: 5 nejlepších jídel pro každého

recepty z dýně
Foto: pixabay

1. Špagetová dýně

Špagetovou dýni rozříznete a vydlabete semínka. Potřete máslem nebo ghee a otočíte na pečící papír slupkou nahoru. Pečete cca 30 minut na 180 stupňů. K tomu si připravte základní boloňskou omáčku (jen maso, cibule, česnek, rajčata, protlak). Touto směsí naplníte dýní a ještě můžete dát ještě nahoru zapéct sýr, například výborný haloumi.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Aneta Schneiderová🌻 (@anetschneiderova),





2. Dýňový koláč

Ingredience

300 g pečené dýně Hokaido
2 střední banány
100 g jemně mletých ovesných vloček
50 g oblíbené mouky (třeba špaldovou žitnou)
asi 1-2 lžíce medu
50 g mandlí
150 ml vody
2 čl kypřícího prášku
2 čl skořice
špetka soli

Postup

Dýni a banány rozmixujeme. Ve velké míse si smícháme vločky, mouku, skořici, kypřící prášek. Přimícháme med, vodu, dýňovo-banánové pyré. Promícháme a dáme do formy vyložené pečícím papírem a posypeme pokrájenými mandlemi. Pečeme na 180 stupňů cca 15 minut, zkontorolujte špejlí (po vyndání musí být suchá). Ozdobit můžete čerstvým ovocem a ořískovým máslem. Dobrou chuť!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vendula Hrabinová (@vendula.h),

3. Pečená dýně

Pečená dýně je velmi jednoduchá a chutná – nesmí chybět mezi recepty z dýně! Stačí dýni hokkaido nakrájet (i se slupkou), vyndat semínka a poklást na pečící papír. Pokapat olivovým olejem, osolit, opepřit a přidat koření a bylinky. Takto pečte doměkka. Můžete ji jíst samotnou, s dipem nebo třeba přidat do salátů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kateřina Jašková (@_milluji_),

4. Dýňové rizoto

Ingredience

4 velké porce
400 g kulatorznné rýže
1 menší dýně hokkaido
1 litr zeleninivého vývaru
2 cibule
olej, sůl, pepř
voda
+tofu, chilli, bazalka, semínka atd.

Postup

Dýni si umyjeme, vydlabeme (neloupeme) a nakrájíme na měsíčky. Dáme péct do trouby na 200 stupňů cca na půl hodiny, až dýně změkne. Po vychladnutí rozmixujeme (můžeme nechat pár kostiček na ozdobu). Rýži si uvaříme ve vodě s vývarem. V hrnci osmahneme na trošku oleji pokrájenou cibulku, přidáme pyré z dýně, rýži, popřípadě vodu a krátce povaříme. Už zbývá jen osolit, opepřit a podávat třeba s tofu nebo nějakými semínky.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Maruška (@maruskaveg),





5. Dýňová polévka

Ingredience

1/2 dýně hokkaidó
1/2 cibule
1 plechovka kokomléka
2 lžíce kokosového oleje
1 lžička mletého šafránu
Sůl, pepř
Opečené krevety
Jarní cibulka
Čerstvý koriandr

Postup

Dýni si vydlabeme a nakrájíme na asi 1cm silné měsíčky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme 1 lžíci rozpuštěného kokosového oleje, osolíme, opepříme a dáme do vyhřáté trouby na 200°C na 35min. Než se nám upeče dýně, připravíme si krevety. Dle potřeby je očistíme a zprudka opekáme na pánvi, aby byla hezky křupavé. V hrnci si rozpálíme lžíci kokosového oleje, přidáme nadrobno nakrájenou 1/2 cibule, necháme zesklovatět a zasypeme lžičkou šafránu. Zarestujeme minutu a přidáme upečenou dýni. Po chvilce přilejeme kokomléko a vaříme asi 5 min. Rozmixujeme tyčákem, dle potřeby dosolíme a podáváme s nakrájenou jarní cibulkou, opečenými krevetami a koriandrem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Tyhle recepty z dýně budou chutnat každému!

Zkuste dýňovou polévku na tři způsoby.