Rybí polévka patří k tradičním pokrmům, které se podávají a jedí při štědrovečerní večeři už spoustu let. Buď ji milujete nebo nenávidíte. Jestli patříte do té skupiny, která si bez této polévky neumí představit Vánoce, tento recept patří právě vám. Jestli rybí polévku neumíte a chcete ji vyzkoušet nebo se naučit recept, který je osvědčený, vyzkoušený a zaručeně se vám povede, jste na správném místě. Ukážeme vám krok a krokem, jak si takovou rybí polévku připravit a uvidíte, že tím potěšíte svoje i chuťové pohárky blízkých.

Říká se, že uvařit rybí polévka je celkem těžká záležitosti a určitě to není nic pro začátečníky. Pokud se toho bojíte, vezměte si na pomoc někoho zkušeného, kdo vám pomůže a poradí.

Vyzkoušejte recepty na zdravý bramborový salát.



Rybí polévka pro začátečníky: recept, který se vám podaří

rybí polévkaFoto: pixabay

Nejdříve si připravte vývar, který můžete udělat z bujónu, ale to není ono. Určitě si dejte záležet a udělejte domácí.

Ingredience na vývar

• 1 kg kapra (odřezky, hlavy bez žaber a očí, kosti)
• 1 větší cibule
• 1 větší mrkev
• 1 petržel
• ½ malého celeru
• 3 stroužky česneku
• 1 malá bulva fenyklu (není nutné)
• sůl a celý pepř
• 3 lžíce másla

Postup

Kořenovou zeleninu a fenykl nakrájejte a orestujte do růžova na másle. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a chvíli pokračujte v restování. Přidejte kousky ryb a vše zamíchejte. Přilijte asi 3 litry vody a trochu osolte. Můžete přidat i pár kuliček pepře.

Přiveďte vodu k varu, poté ihned teplotu snižte a přilijte ještě 500 ml vody. Táhněte vývar bez bublání zhruba dvě hodiny a poté přeceďte. Maso otrhejte a uschovejte na polévku. Vývar mírným varem nechte redukovat na polovinu.

Ingredience na rybí polévku

• asi 1,5 l rybího vývaru
• 1 velká mrkev
• 1 malá petržel
• 1/5 celeru
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• sůl a bílý pepř
• maso z kapřích hlav a odřezků (z vývaru)
• 5 lžic másla
• 6 plátků toustového chleba
• 2 lžíce hladké pšeničné celozrnné mouky
• 1 snítka listové petržele
• kousek kapřího filetu na dokončení



Postup

Ve vyšším hrnci rozehřejte 3 lžíce másla, přidejte oloupanou nastrouhanou mrkev, celer a petržel. Restujte, dokud se nezačne zbarvovat dorůžova. Poté přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Pokračujte ještě chvíli. Přidejte mouku a krátce orestujte. Přilijte zchladlý vývar. Rozmíchejte jíšku, přiveďte k varu. Pak teplotu snižte a nechte polévku probublávat minimálně 45 minut, poté dochuťte solí a pepřem. Když se bude polévka vařit, připravte krutony. Z chleba okrájejte kůry a na zbylém másle na pánvi opečte kostičky. Nakonec do polévky, nebo rovnou do talíře, přidejte uvařené kapří maso, klidně i uvařené vnitřnosti, a zalijte polévkou. Podávejte s nakrájenou petrželkou a houstičkou. Do polévky taky můžete před servírováním přidat na másle opečené kousky kapra ochucené solí, pepřem a citronem.

Autora receptu najdete u příspěvku.



 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Martin Škoda (@martin_skoda),

Co vy a rabí polévka, máte ji rádi?

Vyzkoušejte bramboračku s houbami.