Štědrovečerní večeře se každoročně většinou nese ve jménu přejídání a dobrého jídla. Ať už dáváte přednost klasice, modernímu stravování nebo zdravému, určitě bude na vašem stole opravdu hodně jídla. Jestli holdujete klasickému a tradičnímu menu a nikdy jste to nedělali nebo nechcete hledat žádné recepty, inspirujte se v našem několikachodovém menu, které skvěle chutná a není těžké na přípravu! Najdete zde recept na nejlepšího smaženého kapra, řízek, salát, kubu, netradiční rybí polévku a vánoční dezert.

Nezapomeňte, že je důležité, aby vám večeře chutnala a vůbec se nemusíte řídit posledními trendy ve stravování. Nejvíce záleží na tom, abyste u štědrovečerní večeře byli spolu a měli se rádi a byli spokojení. 🙂

Přečtěte si také: Raw cukroví: 5 snadných receptů, které zaberou pár minut




Štědrovečerní večeře: 5 receptů pro dokonalé vánoční menu

štědrovečerní večeřeFoto: pixabay

Severská rybí polévka

Tradiční polévka z kapra je skvělá, ale co zkusit tentokrát alespoň u polévky zaexperimentovat a trochu uhnout od tradic?

Ingredience

300 g lososa (filet bez kůže)
200 g tresky
300 g brambor
200 ml 30% smetany
2 mrkve
1 žlutá řepa
kousek celeru
1 cibule
kopr
3-4 lžíce másla
sůl
bílý pepř
citronová šťáva

Postup

Na másle osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu i brambory, osolíme zalijeme 2l vody, přivedeme k varu a vložíme celé kusy tresky. Jakmile je zelenina měkká vyjmeme tresku i část zeleniny bokem a zbytek v hrnci rozmixujeme tyčovým mixerem. Tím se nám polévka zahustí, zjemníme ji smetanou, dochutíme soli, pepřem, citronovou šťávou. Tresku natrhame na kousky a spolu se zeleninou vložíme zpět do polévky, přidáme nasekaný kopr. Na závěr osmahneme na panvičce na kostky nakrájeného lososa a taktéž vložíme do polévky. A můžeme podávat.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ivona Opiolová (@iv_v_kuchyni)

Smažený kapr

Ingredience

  • Filety kapra
  • Sůl
  • Vejce
  • Hladká mouka
  • Olej na smažení
  • Strouhanka

Filety kapra osolte, nechte před noc odležet a pustit vodu. Poté obalte v mouce, vajíčku a strouhance a smažte na dostatečném množství oleje dozlatova.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Klika Kitchen & Coffee (@klikakitchen)





Štědrovečerní večeře: 5 receptů pro dokonalé vánoční menu

Přečtěte si také: Levné recepty: 20 skvělých jídel, které vás budou stát pár korun

Řízek

Ingredience

Kuřecí nebo vepřové maso

Vejce

Mléko

Sůl

Hladká mouka

Jogurt

Pivo

Olej

Řízky naklepejte, nasolte a nechte trochu odpočinout. Poté obalte v hladké mouce, ve vajíčku, do kterého přidáte trochu piva a jogurt a nakonec ve strouhance. Smažte na dostatečném množství oleje.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Masna Kozí (@masnakozi),

Bramborový salát

Bez bramborového salátu není štědrovečerní večeře kompletní!

Ingredience

600 g salátových brambor
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 nakládané okurky
2 vejce natvrdo
4 lžíce majonézy
1 lžíce hořčice
1 lžička nasekané cibule
sůl, pepř, lák z okurek

Postup

1. Brambory pořádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou. Dobře osolte, přiveďte k varu a vařte asi 20 až 25 minut do změknutí. V rendlíku přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte oloupanou zeleninu a povařte asi 5 až 7 minut.

2. Uvařené brambory i zeleninu sceďte a nechte chvíli vychladnout. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (asi 1 x 1 cm). Uvařenou zeleninu můžete nakrájet ještě o fous jemněji. Vejce a okurky nakrájejte nadrobno.

3. Do mísy dejte brambory, zeleninu, okurky, vejce a cibulku. Přidejte majonézu, hořčici a zastříkněte trochou láku z okurek. Osolte, opepřete a velmi opatrně promíchejte, aby se brambory nepolámaly. Zakryjte fólií, dejte do lednice a nechte odležet.

Autora receptu najdete tady.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jiří Vepřek (@krkovicka.x),





Přečtěte si také: Zdravá večeře: 20 jednoduchých receptů na zdravá jídla

Houbový kuba

Když slyšíte kroupy, houby a sádlo, možná vám přijde, že to nemůže být dobré jídlo. Ale může, zkuste tento tradiční recept a už bez něj nikdy nebude štědrovečerní večeře taková.

Ingredience

400 g velkých nebo lámaných krup
80 g sádla
50 g sušených hub
2 ks cibule
6 stroužek česneku
špetka majoránky
špetka soli
mletý pepř podle chuti

Postup

Kroupy několikrát propláchneme a na několik hodin namočíme do vody. Potom je v téže vodě uvaříme doměkka a osolíme. Sušené houby namočíme do malého hrnečku s vodou a doměkka podusíme na mírném plameni. Mezitím si nakrájíme na drobno cibuli a dozlatova usmažíme na sádle, přidáme uvařené kroupy, prolisovaný česnek, povařené houby a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Připravený pokrm důkladně promícháme a dáme do pekáčku vymaštěného sádlem a silně vyhřáté troubě zapečeme.
Houbového kubu zapékáme jen chvíli, aby byl na povrchu jemně křupavý, ale měl stále rozsýpavou konzistenci.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Veronika Jínová (@veru_vari),

Datlové kuličky

Ingredience

▪ 500g datlové pasty
▪ 60g ovesných vloček
▪ 200g pekanových ořechů
▪ 40g proteinu s příchutí slaného karamelu
▪ 1 čajová lžička skořice

Postup

V mixéru rozmixujeme vločky a ořechy. Směs přidáme do větší mísy k datlové pastě s proteinem a skořicí. Vše dobře hněteme rukama, dokud nevznikne kompaktní hmota. Z té tvarujeme kuličky. Skladujeme v lednici. Dobrou chuť!😍

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Manželka v kuchyni (@manzelkavkuchyni),

Jaká bývá štědrovečerní večeře u vás? Dáváte přednost klasice a tradicím nebo se řídíte posledními trendy a každý rok zkoušíte něco nového? Ať tak či tak, doufáme, že vám bude chutnat a budete spokojení. My letos vsadíme na klasiku, ale zkusíte tu netradiční rybí polévku, na kterou máte recept uvedený výše. Jestli chcete, můžete se nám pochlubit s vaší večeří, pošlete nám fotku!

Přečtěte si také: 10 úžasných receptů na zdravé cukroví, po kterých nepřiberete