Francouzské brambory jsou výbornou přílohou nebo dokonce hlavním chodem, který většina lidí miluje. Pokud jste je ještě neměli nebo jste nevychytali ten správný recept, ukážeme vám takový, který se vám stoprocentně povede! Je jednoduchý a zvládne ho každý. Navíc tohle jídlo je opravdu rychlé, dá se udělat ve větším množství a jíst třeba tři dny po sobě, pokud vám to nevadí, dát dětem do školy nebo si vzít do krabičky do práce.

Přečtěte si také: 9 receptů: lehká večeře v létě



Tip na ideální oběd či večeři: francouzské brambory

francouzské bramboryFoto: Canva

Ingredience

6 ks brambor větších
sůl
grilovací koření
sýr
pepř
kuřecí maso
smetana na vaření
olej
Vejce 3 ks

Postup

Začneme tím, že si oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky. Poté si vymažeme pekáček olejem a brambory do něj naskládáme asi tak do tří pater. Každé patro brambor osolíme, opepříme a pro chuť posypeme trochou grilovacího koření.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Plátky dáme na brambory a vše to zalijeme smetanou smíchanou s rozšlehanými vejci. Pekáček přiklopíme a dáme do trouby asi na 170 stupňů na cca 45 minut (aby bylo maso i brambory hotové).
Poté ho odklopíme a poklademe strouhaným sýrem a necháme dopéct asi 10-20 minut.

Samozřejmě se brambory dají udělat i bez masa pro vegetariánskou verzi.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Foodlover Misha (@domaci_vareni)

Přečtěte si také: 10 tipů na bezmasé jídlo, které vám bude chutnat



Jiná variace francouzských brambor

Ingredience

– zhruba 7-8 brambor
– 200 g uzené kýty ( @rohlik.cz )
– 2 menší cibule
– smetana ke šlehání
– 100 ml mléka
– 3 vejce
– 3 menší stroužky česneku
– menší hrst strouhaného tvrdého sýra
– sůl, pepř
ghíčko, případně sádlo
– petrželka

Postup

Brambory nakrájím na tenké plátky, čím více budou tenké, tím lepší. Plátky do doby než je použiji dávám do hrnce se studenou vodou, aby nezhnědly. Mezitím si na pánvi osmažím cibuli nakrájenou více na hrubo a jakmile zesklovatí, přidám uzené maso nakrájené na drobné kostičky, aby se prohřálo a lehce osmahlo.
Pekáček si vymažu ghíčkem nebo sádlem a na spodní patro poskládám osušené brambory, na brambory přidám směs cibulky, uzeného a petrželky. Takto opakuji stále dokola, poslední vrstvou jsou brambory. Lehce uplácnu a dám péct do vyhřáté trouby zhruba na 20 minut 200 stupňů. Mezitím si připravím směs ze smetany a mléka ve které vyšlehám 3 vejce, přidám namačkané stroužky česneku,lžičku soli a pepř. Po 20 minutách touto směsí brambory zaliju a dám pokračovat péct na minimálně dalších 20 minut. Jakmile jsou brambory na povrchu zlatavé, je hotovo Nejlépe chutnají s domácíma okurkama.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ivča (@ivca_pribehykuchyne)

Francouzské brambory jsou mamka, tak je vyzkoušejte.

Přečtěte si také: Zdravá večeře pro celou rodinu: vyzkoušejte 11 jídel