Dorty máme povětšinou spojené s narozeninami nebo slavením něčeho. Ale proč si ho nedat jen tak pro radost, protože máme chuť nebo protože máme zrovna dobrou náladu? Ukážeme vám recept na karamelový dort, který můžete udělat na jakoukoliv oslavu nebo právě klidně jako nedělní dezert ke kafíčku. Tenhle dort je velmi variabilní a dá se udělat na spoustu způsobů a přizpůsobit ho tak vašim chutím. Dáme vám inspiraci i na zdobení, ale fantazii se meze nekladou, tak si na něj můžete vymyslet takřka cokoliv.

Přečtěte si také: Nepečený ovocný dort s želatinou



Udělejte nejlepší karamelový dort k narozeninám nebo jen tak

karamelový dortFoto: pixabay

Karamelový dort z lotus sušenek

Ingredience

2 velká balení sušenek Lotus (250 g) nebo jiných karamelových sušenek, půl kostky másla, 1 mascarpone, 2 vaničky fresh cream cheese (Philadelphia, Billa…), 1 tučný tvaroh ve vaničce, 1 smetanu ke šlehání 250 ml, 1 karamelové salko nebo si můžete vyrobit vlastní karamelovou polevu, lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Asi 350-400 g (podle velikosti formy) sušenek rozdrtíme najemno ve foodprocessoru nebo válečkem, smícháme s rozpuštěným máslem a natlačíme do dortové formy, vystlané pečícím papírem. Udusáme skleničkou a dáme do lednice. A jdeme na krém: v míse ušleháme smetanu ke šlehání dotuha, pak přidáme všechny ostatní krémy a vanilku a vše společně ušleháme. Není třeba vůbec sladit, poleva bude sladká dost. Navršíme na základ a nahoru kápneme pár lžiček karamelového salka a uděláme takový swirl – lžící zatočíme v krému. Uhladíme, formu zakryjeme a dáme chladit přes noc do lednice.
  2. Druhý den rozehřejeme karamelové salko s troškou smetany ve vodní lázni až je tekutější (nemělo by být horké). Nožem obřízneme dort kolem dokola, případně boky uhladíme nožem. Polevu nalijeme doprostřed a rozetřeme, aby i stekla po stranách. Posypeme pár hrubě rozdrcenými sušenkami a dáme chladit.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Petra Alánová (@petralana)

Karamelový dort

Korpus:
150 g cukr
2 lžíce olej
3 ks vejce
2 lžíce voda
150 g polohrubá mouka
1 balíček kypřící prášek
(Prostě klasický piškotový korpus, můžete také koupit hotový)

Krém:
1 vanička tvarohu
1 vanička mascarpone
1 bal. vanilkoveho cukru
2 lžíce javorového sirupu
(Na tom korpusu je vlastně vrstva krému a potom jsem to vyložila banány a dala zbytek krému)

Karamel:
200 g cukru krupice
80 g másla (pokojové teploty)
120 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %)

Postup

Jednoduše všechny ingredience na korpus smícháte dohromady a dáte péct do zlatova. Krém vyšleháte z výše uvedených surovin a karamel vytvoříte zahříváním všech surovin.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Barbora & Laura (@barborabalogova_)





Nápady na zdobení

Vyzkoušíte karamelový dort? Chutná skvěle!

Přečtěte si také: Jednoduchý dort 4x jinak pro každého