Podzim bývá většinou plný pečení se skořicí, jablky, švestkami a obecně mlsání pod dekou, zatímco za oknem prší a je pošmourno. Pokud máte na něco chuť a nevíte, co upéct, dáme vám nějaké tipy. Podzimní dýňový koláč byste měli mít v merku i ve svém receptáři. Tak co, který si vyberete?
Až se budete nudit, upečte si tenhle podzimní koláč a potěšte rodinu doma. Ke kafíčku nebo k filmu bodne.
Přečtěte si také: Recepty z dýně: 7 nejlepších jídel pro každého
Upečte si podzimní dýňový koláč
Foto: pixabay
Dýňový koláč se skořicí
Náplň: 1 lžička skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 400 g dýňového pyré, špetku soli, 3 ks vejce, 1-2 hřebíček (rozdrtit na jemno), 120 ml smetany ke šlehání, 100 g cukru. Postup je jednoduchý: vše smíchat.
Těsto: 30-50 ml vody, 175 g hladké mouky, 15 g cukru, špetka soli, 110 g másla:
Postup: smícháme všechny suché suroviny, pak přidáme máslo a trochu vody. Vypracujeme v hladké těsto a necháme cca hodinu odležet. Těsto dáme do formy, aby bylo rovnoměrně a zalijeme náplní a šup do trouby. Dobrou chuť!
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: Jak oslavit Halloween: nápady na masky, dýně, výzdobu a halloweenské party
Dýňový podzimní koláč
Ingredience
Těsto
250 g hladké mouky
125 g máslové Hery
Špetka soli
Vejce na potření
Náplň
400 g dýně
200 g cukr moučka
200 g zakysané smetany
1 vejce
1 lžíce skořice
1 lžíce badyánu
1 lžíce perníkového koření
Postup
Vypracujeme hladké těsto a dáme ho odpočinout do lednice.
Dýni vydlabeme, odstraníme semínka a dáme nakrájenou dužinu na 20 minut na 160 °C péct do trouby, aby změkla. Po změknutí rozmixujeme vychladlou dužinu na pyré. Přidáme koření, vejce, smetanu, cukr a zašleháme.
Těsto vyválíme a dáme do formy. Ze zbylého těsta si vytvarujeme ozdoby. Na těsto ve formě nalejeme dýňovou směs. Okraje koláče a ozdoby potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct cca na 30 minut/170° C – dozlatova.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také:Recept na slaný i sladký koláč, kterým v létě zabodujete
Dýňový koláč do třetice
Ingredience
pyré z ½ dýně hokkaido
1 strouhané jablko
½ vaničky měkkého tvarohu
1 lžičku skořice
1 lžičku kurkumy
½ lžičky kardamomu
80 g cukru
lžíci medu
2 vejce
.
Těsto:
200 g hladké mouky
50 g mletých ovesných vloček
80 g hery
50 g cukru
špetku soli
3 lžíce ledové vody
Postup
Ovesné vločky buď chvíli opečte v troubě a poté namelte, nebo koukejte v obchodech po předem namletých. Ty pak smíchejte v míse s moukou, cukrem, solí a studenou herou na kostičky. Prsty nejdříve zpracujte směs na hrubou drobenku a za postupného přilévání vody vypracujte v pevné těsto, které dejte na cca hodinu do ledničky. Z upečené dýně si udělejte v mixéru pyré, které pak smíchejte se všemi ingrediencemi na hladkou náplň. Těsto rovnoměrně vyválejte do formy, propíchejte vidličkou, zalijte náplní a dejte péct při 180°C asi na 40 minut. Dort po vytažení z trouby nechte cca 15 minut ztuhnout. Před podáváním můžete ještě posypat ořechy nebo sušenými jablky.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Podívejte se a video recept:
Zkusíte dýňový koláč? A který ze těch třech, které jsme vám ukázali? My jsme zkusili všechny tři a všechny byly naprosto výborné. Co na ně říkáte vy?
Přečtěte si také: Jak vyzdobit dýně na Halloween? 10 originálních nápadů