Velikonoce 2021 budeme pravděpodobně trávit doma. A k Velikonocům již tradičně patří jídlo, co by to bylo za svátky bez něj? Je tu tedy jediné řešení. Abychom si velikonoční pobyt doma zpříjemnili, můžeme vařit a péct pro celou rodinu. Zapojit děti, zabavit se a užít si hodně dobrého jídla. Už jsem vám ukázali, jak si můžete vyzdobit stylově domov, tak teď ještě upéct něco dobrého. Velikonoční recepty jsou výborné a až je zkusíte, určitě nám dáte za pravdu a budete si je chtít udělat co nejdříve znovu. Jdeme péct!

Přečtěte si také: Velikonoční beránek: recept, který si oblíbíte



Velikonoce 2021: co upéct a uvařit, abyste si pochutnali

velikonoce 2021
Foto: pexels

Nádivka ve slaninovém kabátku

Ingredience

400 g uzené krkovice
6 rohlíku z předchozího dne
2 kostky zmraženého listového špenátu
Hrst petrželky
5 vajec
Muškátový oříšek
2 stroužky česneku
Sůl a pepř
Anglická slanina

Postup

1. Maso uvaříme v malém hrnci do měkka (cca 1 hodina). Vývar si ponecháme.
2. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, přidáme 3 tenké plátky másla a dáme do trouby opéct do zlatova.
3. Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky do dvou větších misek. V jedné míse ušleháme z bílků tuhý sníh, pomůžeme si špetkou soli. Do druhé mísy přidáme ke žloutkům: opečenou housku, petržel, nasekaný špenát, nakrájené uzené maso, půl lžičky soli, pepř a velkou špetku muškátového ořísku.
4. Celou směs ve druhé míse promícháme a přidáme 2 naběračky vývaru, který nám zbyl z uzeného masa.
5. Úplně nakonec opatrně přimícháme našlehaný sníh z bílků.
6. Formu na biskupský chlebíček vysteleme plátky slaniny, na které rozprostřeme připravenou hmotu.
7. Pečeme na 160 stupňů 60 min.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Sekaná z čočky s kopřivami

Ingredience

250 g čočky
kopřivy (menší miska)
2 stonky jarní cibulky
1 stonek řapíkatého celeru
3 lžičky plnotučné hořčice
2 stroužky česneku
1 čerstvé vejce
6 lžic mouky
hrst čerstvého oregana a rozmarýnu
1 lžička soli
1/2 lžičky domácí vegety
1/3 lžičky pepře
1 lžička majoránky
1 lžička sladké papriky
+ 4 vejce dovnitř

Postup

Čočku nejprve na 2 hodiny namočte a pak uvařte se solí a kmínem do měkka. Mezitím si nakrájejte jarní cibulku, řapíkatý celer, česnek, oregano, rozmarýn a kopřivy na malé kousky. Část čočky rozmixujte, přidejte k ní zbylé suroviny a pořádně promíchejte. Nakonec si ze směsi vytvarujte velkou „šišku“ plněnou vařenými vejci. Pečte cca hodinu na 170 stupňů.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jana (@stumbyna)

Přečtěte si také: 15 krásných míst a způsobů, kde a jak strávit Velikonoce 2021

Veganské mrkvové řezy

Ingredience

250 g hladké mouky
40 g třtinového cukru
10 g kypřicího prášku⁠
50 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce jablečného octa⁠
50 ml slunečnicového oleje
40 ml sirupu z agáve
300 ml sójového vanilkového mléka
100 g najemno nastrouhané mrkve

Krém:⁠
1/2 vanilkového pudinku (20 g)⁠
200 ml sójového vanilkového mléka
1 lžíce třtinového cukru
40 g kešu ořechů
100 g bílého tofu⁠
1 lžíce šťávy z citronu⁠
30 ml sirupu z agáve
100 g tuhé části z kokosového mléka⁠

Na ozdobu:⁠
100 g marcipánu⁠
kurkuma, sladká paprika, kakao na obarvení⁠
zelená nať z mrkve⁠

Postup

Alespoň na 2 hodiny namočte kešu ořechy do vody. Ve 200 ml sójového mléka uvařte pudink společně s cukrem do zhoustnutí. Nechte vychladnout. Tofu rozmixujte společně se šťávou z citronu a sirupem z agáve. Nakonec rozmixujte vše dohromady – tofu směs, pudink a tuhou část z kokosového mléka. Nechte v lednici alespoň 2 hodiny tuhnout.⁠
V míse smíchejte nejdříve všechny sypké ingredience a potom přidejte mokré. Jakmile je těsto skvěle promíchané, přidejte nastrouhanou mrkev. Nalijte na vymazaný a vysypaný plech a dejte péct na 45 minut při 180 °C. Poté nechte vychladnout.⁠
Marcipán obarvěte kurkumou a sladkou paprikou (stačí malinko, nebude v tom vůbec cítit), případně oranžovým potravinářským barvivem. Z hmoty odebírejte malé kousky, které upravte do tvaru mrkve. Nožem naznačte rýhy, které můžete zvýraznit kakaem.⁠
Korpus potřete krémem a ozdobte mrkvičkami se zelenou natí.⁠

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený BILLA Česká republika (@billa_cz)

Přečtěte si také: Velikonoční svátky: jak si to doma zvelebit



Velikonoce 2021: co upéct a uvařit, abyste si pochutnali

Věnec plněný špenátem a vejcem

Ingredience

10 vajec
2 šalotky
1 lžíce másla
750 g čerstvého špenátu
350 g ricotty
120 g parmazánu
sůl a pepř
špetka muškátového oříšku
2 balíčky listového těsta
3 lžíce másla

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. 8 vajíček uvaříme natvrdo. Šalotku nakrájíme najemno a osmahneme na másle. Přidáme špenát a krátce podusíme. Dáme stranou a necháme vychladnout. Ricottu prošleháme s 2 vajíčky, parmazánem, solí, pepřem a muškátovým oříškem a vmícháme studený špenát.
  2. Listové těsto rozválíme na plát silný půl centimetru a nakrájíme na obdélníky. Vezmeme bábovkovou formu s rovným dnem a vyložíme ji těstem tak, abychom pokryli dno a na vnitřní i vnější straně necháme přečnívat okraje na zabalení.
  3. Naplníme špenátem s ricottou a vařenými vejci vcelku. Zabalíme cípy těsta a dobře spojíme. Potřeme na povrchu mlékem a pečeme 30–40 minut.
  4. Přejeme dobrou chuť!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Paní domu (@panidomu.cz)





Raw čokoládové-pistáciové kuličky

Ingredience

Kešu oříšky
Kakaové máslo
Datle
Vanilkový extrakt
Pistácie
Maliny

Postup

Vše hoďte do mixéru a rozmixujte na hladkou hmotu, ze které tvarujte kuličky a obalujte v pistáciích a lyofilizovaných malinách.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Goblet Of Beauty (@gobletofbeauty)

Jidáše

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • 100 g tuku
  • 20 g droždí
  • trochu mléka, cukru a mouky na kvásek

Postup

1. V míse smíchejte 500 g polohrubé mouky, trochu soli, asi 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a citronovou kůru.
2. Do mísy přidejte do pěny utřené 2 žloutky se 100 g tuku.
3. Připravte si kvásek z 20 g droždí, trošky mléka, cukru a mouky.
4. Vzešlý kvásek přidejte do mísy a vypracujte hladké těsto, které nechte v teple vykynout.
5. Vykynuté těsto dejte na pomoučněný vál a vytvářejte různé tvary jidášů.
6. Dejte je na pomaštěný plech, nechte chvilku kynout a pak je potřete žloutkem.
7. Upečte ve vyhřátè troubě do zlatova, studené můžete potírat medem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Udělejte si velikonoční hnízdo:

Co budete na Velikonoce 2021 připravovat v kuchyni vy? Vyzkoušejte některý z těchto receptů!

Přečtěte si také: Velikonoční mazanec: nejlepší recept, který se jinému nevyrovná

Autoři náhledových fotek: @moje_gastro_nebe @billa_cz @gobletofbeauty