Mezi velikonočním pečením nesmí chybět kromě beránka, na kterého jsme vám už recept dali, i velikonoční mazanec! Spoustu lidí dává přednost právě mazanci, protože bývá vláčnější a není tak suchý. Jestli patříte mezi ně, udělejte pro celou rodinu neodolatelnou velikonoční snídani nebo svačinku: velikonoční mazanec z tvarohu, kterému se žádný jiný nevyrovná. Uvidíte, že ho zvládne každý levou zadní a doma budou všichni nadšení. Už se těšíte, až si ho dáte s máslem, medem, marmeládou nebo třeba s nutellou? Napište nám, s čím ho máte nejradši.
Přečtěte si také: 16 nápadů na vlastnoručně vyrobené velikonoční dekorace
Velikonoční mazanec: nejlepší recept, který se jinému nevyrovná
Foto: pixabay
I velikonoční mazanec má jednu tajnou přísadu, která je stejná jako u beránka – je to tvaroh, který mazanci dodá vláčnost a nadýchanost. Tak se do něj pojďme pustit a pojďme si udělat nejlepší velikonoční tvarohový mazanec, který jste kdy jedli. Vezměte si k ruce i děti, mohou vám pomoct, určitě budou rádi.
Přečtěte si také: Pomlázka za pár minut! Jednoduchý návod, jak uplést pomlázku
Ingredience na tvarohový mazanec
- půl kila hladké mouky (můžete ze čtvrtiny přidat mandlovou mouku pro lepší chuť)
- 1 vanilkový cukr
- 250 g tvarohu (ve vaničce)
- 2 vajíčka do těsta a 1 na potření mazance
- mandle (můžete použít celé nebo plátky)
- rozinky či sušené brusinky (pokud nemáte rádi, můžete vynechat)
- 100 ml mléka
- 1 celý kypřící prášek
- 180 g moučkového cukru (můžete použít i jiná sladidla, např. med, rýžový sirup nebo erythritol, pokud si hlídáte linii)
- 1,5 lžic rumu (pro děti vynecháme)
Postup
-
- V jedné míse smíchejte hladkou mouku, vanilkový cukr, moučkový cukr nebo jiné vámi vybrané sladidlo, kypřící prášek a zamíchejte.
- V druhé míse smíchejte změklé, na kousky nakrájené máslo s tvarohem (utřete), přidejte vajíčka a mléko.
- Obě směsi spojte dohromady a nakonec zapracujte sušené ovoce nebo mandle. Pokud mandle dáváte i dovnitř těsta, zvolte spíše plátky, bude se to lépe jíst.
- Vytvořte jeden velký bochánek, který vložte na papír na pečení do předehřáté trouby na 200 stupňů.
- Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Můžete zvolit i něco netradičního, třeba kokos nebo čokoládu.
- Pečte při této teplotě 8-10 minut a poté teplotu stáhněte asi na 170 stupňů a pečte, dokud mazanec nezezlátne.
- Zkuste špejlí, jestli je hotový. Po vyndání nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem. Tvarohový mazanec je na světě. Dobrou chuť!
Co máte radši? Beránka nebo mazanec? Schválně nám napište, co vám chutná víc, co doma děláte a pokud náš recept zkusíte, určitě nám pošlete fotku a jak vám chutnal. 🙂
Přečtěte si také: Velikonoční beránek: recept, který si oblíbíte