Mezi velikonočním pečením nesmí chybět kromě beránka, na kterého jsme vám už recept dali, i velikonoční mazanec! Spoustu lidí dává přednost právě mazanci, protože bývá vláčnější a není tak suchý. Jestli patříte mezi ně, udělejte pro celou rodinu neodolatelnou velikonoční snídani nebo svačinku: velikonoční mazanec z tvarohu, kterému se žádný jiný nevyrovná. Uvidíte, že ho zvládne každý levou zadní a doma budou všichni nadšení. Už se těšíte, až si ho dáte s máslem, medem, marmeládou nebo třeba s nutellou? Napište nám, s čím ho máte nejradši.

Přečtěte si také: 16 nápadů na vlastnoručně vyrobené velikonoční dekorace



Velikonoční mazanec: nejlepší recept, který se jinému nevyrovná

mazanec
 Foto: pixabay

I velikonoční mazanec má jednu tajnou přísadu, která je stejná jako u beránka – je to tvaroh, který mazanci dodá vláčnost a nadýchanost. Tak se do něj pojďme pustit a pojďme si udělat nejlepší velikonoční tvarohový mazanec, který jste kdy jedli. Vezměte si k ruce i děti, mohou vám pomoct, určitě budou rádi.

Přečtěte si také: Pomlázka za pár minut! Jednoduchý návod, jak uplést pomlázku

Ingredience na tvarohový mazanec

  • půl kila hladké mouky (můžete ze čtvrtiny přidat mandlovou mouku pro lepší chuť)
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g tvarohu (ve vaničce)
  • 2 vajíčka do těsta a 1 na potření mazance
  • mandle (můžete použít celé nebo plátky)
  • rozinky či sušené brusinky (pokud nemáte rádi, můžete vynechat)
  • 100 ml mléka
  • 1 celý kypřící prášek
  • 180 g moučkového cukru (můžete použít i jiná sladidla, např. med, rýžový sirup nebo erythritol, pokud si hlídáte linii)
  • 1,5 lžic rumu (pro děti vynecháme)




Postup

    1. V jedné míse smíchejte hladkou mouku, vanilkový cukr, moučkový cukr nebo jiné vámi vybrané sladidlo, kypřící prášek a zamíchejte.
    2. V druhé míse smíchejte změklé, na kousky nakrájené máslo s tvarohem (utřete), přidejte vajíčka a mléko.
    3. Obě směsi spojte dohromady a nakonec zapracujte sušené ovoce nebo mandle. Pokud mandle dáváte i dovnitř těsta, zvolte spíše plátky, bude se to lépe jíst.
    4. Vytvořte jeden velký bochánek, který vložte na papír na pečení do předehřáté trouby na 200 stupňů.
    5. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Můžete zvolit i něco netradičního, třeba kokos nebo čokoládu.
    6. Pečte při této teplotě 8-10 minut a poté teplotu stáhněte asi na 170 stupňů a pečte, dokud mazanec nezezlátne.
    7. Zkuste špejlí, jestli je hotový. Po vyndání nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem. Tvarohový mazanec je na světě. Dobrou chuť!




Co máte radši? Beránka nebo mazanec? Schválně nám napište, co vám chutná víc, co doma děláte a pokud náš recept zkusíte, určitě nám pošlete fotku a jak vám chutnal. 🙂

Přečtěte si také: Velikonoční beránek: recept, který si oblíbíte