Spoustu lidí nemá rádo vepřová maso kvůli tomu, že je tlusté. Už jste někdy jedli vepřovou panenku? Ta je libová a naprosto výborná. Není divu, že ji často najdete na jídelním lístku těch nejlepších restaurací. Pokud ji máte doma a nevíte, jak ji připravit, ukážeme vám 7 způsobů, jak nejlépe vepřová panenka chutná a jak si ji můžete dát. Budeme se oblizovat až za ušima, slibujeme. 🙂 A chutná i dětem!

Přečtěte si také: Marináda na maso: 10 grilovacích marinád, které si zamilujete



Vepřová panenka 6x jinak: recepty pro celou rodinu

vepřová panenkaFoto: pixabay

1. Vepřová panenka s bramborem

Ingredience

Vepřová panenka
Olej
Máslo
Grilovací koření bez soli
Brambory
(Sůl)

Postup

Ráno si očistěte a naložte panenku (grilovací koření bez soli, olej). Na pánvičku dejte máslo a poté panenku. Opečte z obou stran a jako přílohu uvařte brambory.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Alice Dis (@jankovy_prikrmy)





2. Vepřová panenka s fazolkami a hranolkami

Ingredience

  • vepřová panenka
  • fazolky
  • hranolky
  • sůl a pepř
  • olej
  • panchetta
  • smetana

Postup

Panenku očistěte, osolte a opepřete. Maso opečte na pánvi zprudka ze všech stran s trochou oleje, maso přendejte do zapékací mísy i se šťávou z pánve. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Když se panenka peče, na sucho opražte panchettu, přidejte spařené fazolové lusky, osolíme, opepříme, zalejeme smetanou. Mražené hranolky dejte do trouby se solí nebo si udělejte vlastní.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Zuzana (@zuzkapokora)

Přečtěte si také: 10x nejlepší veganské recepty, kterými nepohrdnou ani masožrouti

3. Vepřová panenka s pyré, zeleninou a houbami

Ingredience

  • vepřová panenka
  • brambory
  • petržel
  • mrkev
  • bylinková sůl
  • olivový olej
  • česnek
  • máslo
  • mléko
  • červená cibule
  • mrkev
  • žampiony
  • alkohol (nejlépe pálenka)

Postup

  1. Panenku naporcujte na tlustší špalíčky a namarinujte v bylinkové soli a olivovém oleji. Nechte marinovat alespoň 2 hodiny v lednici.
  2. Dejte vařit zeleninu. Než se uvaří zelenina, začaněte panenku smažit na pánvi. Po osmahnutí z obou stran přihoďte kousek česneku a másla a průběžně polévejte a otáčejte panenku.
  3. Uvařenou zeleninu sceďte, přidejte máslo a mléko a rozmixujte na pyré (k mrkvi je potřeba přidat trochu soli, aby pyré nebylo úplně sladké)
  4. Pak udělejte „garnish“ v podobě červené cibule, kostičky mrkve a žampionů.
  5. Maso dejte stranou odpočinout a do výpeku nalijte alkohol, povařte a přidejte kousek másla  (POZOR, je potřeba to hlídat, jelikož pálenky z ovoce se můžou „spéct“). Podávejte a dobrou chuť!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Anet Freslová (@anet269)





4. Vepřová panenka ve slanině

Ingredience

  • vepřová panenka
  • plátky slaniny
  • sůl, pepř
  • máslo

Postup

Panenku nechte vcelku, osolte, opepřete a zabalte do slaniny, nesmí být nikde vidět. Dejte do pekáčku a poklaďte plátky másla. Pečte na 18 stupňů asi 35 minut. Podávejte s bramborovou kaší.

5. Zapečené brambory s cibulí a panenkou

Ingredience

Vepřová panenka
Kokosové mléko/krabička
Brambory
Cibule
Sůl
Rozmarýn
Kari nebo Kurkuma

Postup

Nakrájíme na plátky: cibuli a brambory, na špalíčky vepřovou panenku. Do pekáčku nadno dáme plátky brambor, na ně plátky cibule, na cibuli špalíčky panenky, brambory, cibule, panenka a vše zalijeme: v hrnečku rozmícháme kokosové mléko, sůl, rozmarýn, kari nebo kurkumu. Pečeme na 180° v troubě z obou stran cca hodinu a půl. Dobrou chuť.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Barbora Klíčová (@life_at_the_keys)

6. Vepřová panenka s grilovanou zeleninou

Ingredience

  • vepřová panenka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • česnek
  • rozmarýn
  • zelenina podle chuti

Postup

  1. Maso nakrájejte, osolte, opepřete a naložte do oleje se snítky rozmarýnu a utřeným česnekem. Nechte marinovat alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc.
  2. Orestujte tak, aby panenka vevnitř byla stále růžová.
  3. Podávejte s grilovanou zeleninou, kterou ogrilujte na výpeku z panenky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený renata.spackova (@renata_spackova)

Zkusíte panenku? Chutná skvěle!

Přečtěte si také: Recepty z dýně: 7 nejlepších jídel pro každého