Nedílnou součástí zdravého jídelníčku by měly být svačiny. Jsou to menší jídla mezi těmi hlavními. Někdy může být taková svačina i náhradou za oběd, pokud třeba nemáte takový hlad nebo nestíháte si dát velký oběd či si ho připravit. Svačiny by měly být plné vitamínů a živin a měly by pořádně zasytit. Hummus je cizrnová pomazánka, která je plná bílkovin a dá se k ní přidat jak ovoce, tak zelenina, pečivo, krekry, oříšky, zkrátka vše, co máte rádi. Hummus je velmi zdravý, chutný a vážně zasytí, nemáte po něm tedy brzy hlad. Ukážeme vám tři recepty na hummus, který si můžete přizpůsobovat vašim chutím.

Přečtěte si také: Recept na nejlepší slaný závin z listového těsta




Výborná a zdravá svačina: hummus na 3 způsoby

hummusFoto: pixabay

Přečtěte si také: 3 recepty na fantastický quiche, který si zamilujete

1. Řepkový hummus

Suroviny

2 malé uvařené červené řepy, 240 g uvařené cizrny, 2 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce sezamové pasty tahini, lžíce olivového oleje, sůl, čerstvý kopr

Postup

Do mixéru vhodíme oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu. Přidáme cizrnu, česnek, citronovou šťávu, sezamovou pastu, lžíci oleje a vše rozmixujeme dohladka. Hotový hummus ochutíme solí a před servírováním jej posypeme nasekaným koprem. Pokud milujete ostřejší chutě, můžete přidat i trošku nastrouhaného křenu. Mňam!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Cooking with Šůša (@cookingwithsusa)





2. Paprikový hummus

INGREDIENCE:
•1 plechovka cizrny (310g)
•2 lžíce tahini pasty
•5 lžic olivového oleje
•5 lžic vody
•2 stroužky česneku
•Šťáva z 1/2 citronu
•Pepř
•Sůl
•1/2 lžičky mleté sladké papriky
•Špetka chilli
•Špetka italských bylinek
•Špetka skořice
•Špetka muškátového oříšků
•1/2 lžičky mletého římského kmínu

POSTUP:
Do hrnce si vylijeme plechovku s cizrnou, dolijeme trochou vody a vaříme ještě cca 10-15 minut. Scedíme a dáme do mixéru. Přidáme ostatní suroviny (česnek prolisujeme) a mixujeme do hladké kašovité hmoty.
Podle potřeby můžeme přidat vodu, olej, tahini nebo další koření šle chuti. Hummus je výborný v kombinaci se slunečnicovými semínky nebo pikantním salámem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Toman’s Food (@tomansfood)


Přečtěte si také: 7 receptů na výborné studené předkrmy

3. Hummus z fialové mrkve

Potřebujeme:
1 plechovku cizrny
zbytky fialové mrkve a červeného zelí (nemusí být)
olivový olej dle potřeby
1 stroužek česneku
cca 2 lžíce tahini pasty
citron
drcený římský kmín
sůl, pepř

Postup:

Cizrnu scedíme a nasypeme ji do mixéru, lák si necháme stranou. Přidáme krátce povařenou mrkev a zelí, pokud máme, všechny ostatní ingredience dle chuti a mixujeme do požadované konzistence. Já upřednostňuju hrubší strukturu kaše, jinak pro zjemnění přidáme pár lžic láku z cizrny a mixujeme dál. Podáváme s kukuřičnými chipsy a pečenou zeleninou. Při servírování ještě dodá chuť olivový olej, koriandr a nejrůznější klíčky nebo semínka.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený PLZEŇSKÝ ŽROUT (@plzenskyzrout)

Základní recept na hummus, do kterého můžete přidat cokoliv:

Znáte hummus? Jaká příchuť vás zaujala nejvíce?

Přečtěte si také: Recept na domácí listové těsto jako od babičky