Už máte dost pečení sladkých dezertů a rádi byste si dali něco slaného? Slaný koláč je naprosto geniální, protože si do něj můžete dát to, co vám chutná, funguje to i jako dezert pro ty, kteří nemusí sladké a hlavně to nemusí být pouze dezert, ale klidně snídaně či hlavní chod a můžete si ho dát třeba k obědu. Navíc ho nemusíte ohřívat, dá se jíst studený a v klidu si ho můžete vzít sebou do práce do krabičky, do školy nebo třeba do fitka a na výlet.

Přečtěte si také: Vynikající recept na slaný dort pro všechny příležitosti



Výborný slaný koláč 5x jinak

slaný koláčFoto: pixabay

1. Slaný koláč se žampiony

Ingredience

Těsto:

180 g špaldové celozrnné hladké mouky (může být i pšeničná)
100 g hladké špaldové mouky
1 žloutek
170 g másla
25 g (asi 3 lžíce) mléka nebo vody
1 a 1/2 lžičky soli

Náplň:

4 celá šťastná vajíčka
250 ml smetany
200 g strouhané mozzarely
200 g kvalitní šunky (může být i anglická slanina)
Žampiony, špenát, větší cibule na půl kolečka
Čerstvé bylinky- pažitka petržel
Sůl

Postup

Ze všech surovin vypracuj ručně těsto, zpočátku vypadá že se to nespojí ale vznikne opravdu krásné těstíčko.
Poté si těsto rozválej na placku dle tvé formy na koláč mezi dvěma pečícími papíry. Snadno se těsto přenáší a nikde se nelepí 😉
Testo je dělané na větší koláčovou formu.
Těsto přenes do formy (nemusíš vubec vymazávat, neboť toto těsto se nepřilepí díky velkému podílu másla) ručně ho rovnoměrně dotlač do formy a také na okraje.
Propíchej vidličkou dno těsta a dej na něj kousek pečícího papíru, nasyp fazole(suché) a dej předpéct těsto do trouby na 160 stupňů.
Peč zhruba 15 minut.
Mezitím si připrav náplň do koláče.

Vajíčka si rozšlehej spolu se smetanou a přidej ostatní suroviny. Poté jen vylij na předpečený korpus a dopékej do zlatova cca 20 minutek.

Autora receptu najdete u příspěvku.





2. Slaný koláč z listového těsta

Ingredience

1 balení listového těsta (275 g)
1 zakysanou smetanu (200 g)
1/2 marinovaného tofu
2 stroužky česneku
1 větší šalotku
1/2 menšího pórku
1 ČL lahůdkového droždí
sůl, pepř

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Zakysanou smetanu si smícháme s prolisovaným česnekem, lahůdkovým droždím, pepřem a solí. Šalotku, pórek a marinované tofu nakrájíme na menší kousky.

Rozválené těsto nejprve propícháme vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo. Potřeme zakysanou smetanou, ne úplně do krajů, aby nám vznikly vyšší okraje. Pak na koláč naskládáme šalotku, pórek a tofu. Tak pečeme cca 15 minut, dokud nebudou okraje zlatavé. Po vytažení z trouby nechte koláč chvilku vychladnout, bude se pak i lépe krájet.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený slečna Tofíčková (@slecna_tofickova)

3. Chřestový koláč

Ingredience

Těsto:
90 g ovesných mletých vloček
40 g pšeničné celozrnné mouky
80 g hladké špaldové mouky
1 žloutek
1/2 kypřícího prášku bio
100g másla
Himálajská sůl

Náplň:
1 smetana na šlehání
1 zakysaná smetana
150 g strouhaného eidamu 30%
Muškátový oříšek
Himálajská sůl
Pepř
2 vajíčka
1/2 porušeného pórku
1/2 podušené cibule

Ozdoba:
Vařený chřest
Portobello žampiony
1 vejce

Postup

Smíchejte ingredience na těsto i náplň, nalijte na sebe, ozdobte a pečte na 180 stupňů do zlatova.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jitka (@zpet_do_plavek)

4. Cuketový koláč

Ingredience

Těsto:
Malá cuketa
100 g sýra (gouda)
2 vejce
2 lžíce sezamové mouky
2 lžíce lněné mouky
Sůl

Do mixéru s tím a předpéct ve formě cca 10 minut na horkovzduch.

Náplň:
250 tučného tvarohu
3 vejce
Hrnek sekaného špenátu
Lžička sušeného česneku, pažitka, petrželka, sůl
50 g strouhaného parmezánu

Nalít na těsto a péct do ztuhnutí do zlatova. Na závěr ještě posypat parmezánem.

Autora receptu najdete u příspěvku.





5. Slaný rajčatový koláč s ricottou a fetou

Ingredience

300 g listového těsta
185 g ricotty
100 g sýru feta
hrst čerstvé bazalky
2 stroužky česneku
sůl, pepř
2-3 velká rajčata
4-6 cherry rajčátek
1 vejce
sezamová semínka na posypání okrajů

Postup

1. Troubu rozehřejte na 200 stupňů.
2. V misce smíchejte ricottu, nasekanou bazalku, sůl, pepř a prolisovaný česnek.
3. Rajčata omyjte a nakrájejte na plátky.
4. Těsto na pomoučené ploše rozválejte do obdélníku a přendejte jej nejlépe na perforovaný plech vystlaný pečícím papírem.
5. Těsto potřete směsí ricotty, na ricottu rozdrobte fetu a položte do všech stran plátky rajčat.
6. Kraje těsta přeložte, pomašlujte vajíčkem a posypte semínky.
7. Dejte péct do trouby na 20 minut.
8. Po upečení nechte zcela vychladnout a poté krájejte.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kateřina Jašková (@_milluji_)

https://www.youtube.com/watch?v=P82n9Ixf8A0

Zaujal vás slaný koláč a vyzkoušíte ho? Napište nám, jak se vám povedl a pošlete i fotku.

Přečtěte si také: Recept na jablečný koláč, který musíte vyzkoušet