Fazole buď milujete nebo nesnášíte. Pokud patříte do první skupiny, tenhle fazolový salát musíte vyzkoušet. A doporučujeme ho i těm, kteří fazole moc nemusí. Je totiž tak dobře vychucený a jsou v něm tak dobré ingredience, že si ho zamilujete taky. Fazole jsou velmi zdravou potravinou a protože většina lidí trpí na nedostatek luštěnin v jídelníčku, měli byste mu dát šanci. Obsahují velké množství vitamínu B, E a kyselinu listovou. Můžete si salát samozřejmě doladit a dochutit podle svých preferencí tak, aby vám co nejvíce chutnal.

Přečtěte si také: Zeleninový salát 7x jinak: recepty, které stojí za to vyzkoušet



Vyzkoušejte fazolový salát, který je zdravý, chutný s zasytí

fazolový salátFoto: pixabay

Přečtěte si také: Bramborový salát 4x jinak: připravte si tradiční i zdravou variantu

Fazolový salát

Přečtěte si také: Těstovinový salát 5x jinak! Inspirujte se našimi 5 recepty

Postup

3 vejce uvařte v osolené vodě natvrdo, asi 9 minut, poté je prudce zchlaďte a oloupejte.
Půlku červené cibule nakrájejte na tenké proužky. V misce je promačkejte se špetkou soli, cukru a půl lžičkou vinného octa. Nechte stranou marinovat.
2 plechovky cannellini fazolí slijte a v cedníku propláchněte vodou, poté nechte okapat.
Připravte dresink – v hrnku smíchejte 5 lžic olivového oleje (můžete také použít olej, v kterém jsou naložená sušená rajčata), 2 lžíce vinného octa, 1 rozmačkaný česnek, 1/2 lžičky dijonské hořčice, sůl a pepř.
Ve velké míse smíchejte fazole s dresinkem. Přimíchejte 10 sušených rajčat nakrájených na proužky, 1 lžíci kapar, marinovanou cibuli, 160 g slitého tuňáka v olivovém oleji a hrst nahrubo nasekané petržele.
Podávejte v miskách s rozkrojeným vejcem natvrdo.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Klára Michalová (@sklarouvkuchyni)





Bonus!

Pokud vám fazolový salát chutnal a rádi byste zkusili něco dalšího, přinášíme vám další recept s fazolemi:

Kovbojské fazole s grilovanou zeleninou

Ingredience

200 g uzené masité slaniny
1 šalotka
plechovka červených fazolí
plechovka loupaných krájených rajčat
1 větší batát
2 brambory
1 cuketa
můžete přidat i kus papriky (žlutou, červenou)
1 až 2 lžíce ghí
sůl, pepř
chilli podle chuti

Postup

Začněte zeleninou.
Troubu – ideálně s grilem – rozpalte na 240 °C

Brambory* i batáty dobře omyjte, neloupejte. Nakrájejte je na kostky o hraně asi 3 cm. Cuketu nakrájejte na čtvrtkolečka. Případně papriku na podobně velké kousky.
Zeleninu posolte, pokapejte rozehřátým ghí a pořádně rukama promíchejte. Ghí nešetřete.
Na plech rozložte zeleninu tak, aby se nepřekrývala. Pokud je zeleniny moc, dejte to na dva plechy. V troubě s grilem mi to trvá asi 10 minut. Zelenina by měla mít kůrku a být na skus.

Zatímco se griluje zelenina, nakrájejte slaninu nebo klobásu (nebo oboje) na kostičky.
Dejte na studenou hlubokou pánev a nechte pozvolna opékat. Takto si pod sebe pustí tuk.

Když je skoro hotová, přidejte šalotku a zarestujte ji. Ke konci nechte v pánvi krátce rozvonět chilli. Používám domácí nasušené.

Přidejte rychle rajčata a nechte probublávat. Redukuje se přebytečná tekutina, omáčka zhoustne. Přidejte červené fazole a nechte je prohřát.

Do hotových fazolí přidejte všechnu grilovanou zeleninu. Lehce to promíchejte, ochutnejte a dochuťte čerstvě mletým pepřem a případně i solí a dalším chilli.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Vyzkoušíte tento fazolový salát? Schválně nám dejte vědět, jak vám chutnal a hlavně jak chutnal těm, kteří fazole až tak moc nemusí. Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že fazole nejsou naší nejoblíbenější potravinou a sami jsme si ho oblíbili.

Přečtěte si také: 7 jednoduchých receptů na salát, které si oblíbíte