Zdravá večeře je v dnešní době základ. Ale zavděčit se celé rodině, aby všem všechno chutnalo, to je teprve oříšek. Možná tápete, co vařit každý den k večeři pro celou rodinu, a proto vám pomůžeme. Inspirujte se a vyzkoušejte těchto 11 jídel! Uspokojíte děti, ale i mužské polovičky, kteří jsou někdy hodně nároční. Večeře jsou zdravé, výživné a jednoduché. A vážně si pochutnáte!

Přečtěte si také: Lehká večeře: 15 receptů pro každý den



Zdravá večeře pro celou rodinu: vyzkoušejte 11 jídel

zdravá večeřeFoto: pixabay

Přečtěte si také: Funguje krabičková dieta? 11 důvodů, proč ji vyzkoušet

1. Polévka s červenou čočkou

Ingredience

1 cibule
trochu másla
šunka nebo slanina
1 velká mrkev
4 rajčata
1 protlak
1 lžička uzené papriky
1/2 lžičky kurkumy, kari a ml.kmínu
1,5 l vody
1 kedlubna
2 brambory
sůl a pepř
250 g červené čočky
4 bobkové listy
hrst medvědího česneku
pár lístků bazalky

Postup

Na másle zpěním cibulku, šunku (na kostičky kolik kdo chce). Přidám mrkev, po chvíli koření.
Po chvilce přidám vodu, brambory, kedlubnu, rajčata (oloupaná), protlak, sůl, pepř, červenou čočku a bobkové listy. Vařím asi 30 minut do změknutí. Ke konci přidám pokrájený medvědí česnek a bazalku. Výborná zdravá večeře je hotová!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jaja Netík (@jajanetik)

2. Asijské nudle

Ingredience

250 g rýžových nudlí
3 hrsti arašídů (nesolených, nepražených)
2 papriky (já jsem použila zelené)
2 cm kořene zázvoru
3 stroužky česneku
1 cibule
2 lžíce tamari
1 lžička kari
sezamový olej
sůl & pepř
volitelně: 1 lžíce arašídového másla, sezamová semínka

Postup

1. Jako první si dejte do vroucí vody vařit nudle.
2. Mezitím si vezměte velkou wok pánev a na nižší teplotě si na sezamovém oleji orestujte nakrájenou cibuli, nadrcený zázvor a česnek. Jakmile máte orestováno do zlatova, přidejte kari koření, arašídy a papriky nakrájené na plátky. Přilijte tamari o dochuťte ještě solí a pepřem. V tento moment můžete taky volitelně přidat arašídové máslo, které ještě zvýrazní chuť.
3. Orestujte ještě pár minut a poté do směsi vmíchejte uvařené scezené nudle.
4. Naservírujte, případně i posypte sezamovými semínky a nechte si chutnat!

Autora receptu najdete u příspěvku.

3. Salátek se zeleninou a mozzarellou

Ingredience

Mozzarella
1/2 okurky
Ředkvičky
Papriku

Postup

Zeleninu umyjeme, oškrábeme a nakrájíme. Přidáme nakrájenou mozzarellu a můžeme přidat i topinku nebo obyčejný chléb.
Hotovo a přeji dobrou chuť!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @_recepty.vareni_

4. Cuketové nočky se salátem

Ingredience

Ingredience na nočky:
700 g cukety (nakrájená na kousky)
300 g sýru Ricotta
125 g hladké mouky
125 g šunkových kostiček
60 g parmazánu (nakrájený na větší kusy)
25 g olivového oleje
2 starší rohlíky (nakrájené na větší kusy)
3 žloutky
2 lžičky soli

Ingredience na salát:
250 g ledového salátu (nakrájený na kousky)
150 g mini mozzarelly
100 g cherry rajčat (nakrájená napůl)
½ salátové okurky (nakrájená na větší kusy)
25 g olivového oleje
15 g Balsamico octa (světlý)
½ lžičky soli

Postup

1) Do mixovací nádoby dáme parmazán a sekáme 5 sekund/ rychlost 8. Vše přendáme stranou do misky.
2) Do mixovací nádoby dáme rohlíky a sekáme 10 sekund/ rychlost 10. Všechnu strouhanku přendáme stranou do misky.
3) Do mixovací nádoby dáme 350 g cukety a sekáme 8 sekund/ rychlost 6. Přidáme zbylou cuketu a sekáme 8 sekund/ rychlost 6. Vše přendáme stranou do misky, posypeme 1 lžičkou soli a zamícháme.
4) Cuketovou směs přecedíme přes síto a pokusíme se z ní vymačkat co nejvíce vody.
5) Do mixovací nádoby dáme přeceděnou cuketu, 40 g parmazánu, 1 lžičku soli, strouhanku, mouku, žloutky, ricottu a mícháme 30 sekund/ rychlost 3. (Pokud se těsto lepí, přidáme trochu mouky a mícháme 30 sekund/ rychlost 3.)

Pokračujeme..

6) Těsto přendáme na bohatě pomoučený vál, vytvarujeme z něj váleček ⌀2 cm, nakrájíme ho na 1 cm kolečka, ze kterých vytvarujeme nočky.
7) Nočky přendáme do hrnce s vroucí, osolenou vodou a vaříme je, dokud nevyplavou.
8 ) Mezitím si do mixovací nádoby dáme ledový salát, okurku, sůl, Balsamico ocet, 25 g olivového oleje a mícháme 5 sekund/ rychlost 4. Vše přendáme stranou do mísy, přidáme mozzarellu, cherry a zamícháme.
9) Na pánvi si rozehřejeme 25 g olivového oleje, přidáme šunkové kostičky, noky a vše lehce osmahneme.
10) Cuketové nočky podáváme s připraveným salátem a posypané parmazánem.

Autora receptu najdete u příspěvku.





Zdravá večeře pro celou rodinu: vyzkoušejte 11 jídel

5. Brokolicová polévka

Ingredience

1 cibule
1 stroužek česneku
2 brambory
1 pytlíček mražené brokolice
petržel
rozmarýn
smetana
1/2 kelímku smetany na vaření
řepkový olej
sůl
pepř

Postup

Na rozpáleném oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli s prolisovaným stroužkem česneku.
Poté přidáme na kostky nakrájené brambory, které také ze všech stran osmahneme.
Přidáme brokolici, 2 lžičky soli, trochu pepře, čerstvou petržel a rozmarýn, krátce ještě orestujeme a zalijeme 1,5 litrem vroucí vody (vývaru).
Polévku necháme 40 minut vařit.
Poté ji zalijeme smetanou a rozšťoucháme.
Podáváme s čerstvým pečivem. Zdravá večeře je na stole, dobrou chuť!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený #azastojidlo (@azastojidlo)

6. Slané palačinky

Ingredience

pohanková mouka “farine de sarrasin”
voda
vejce
sůl
slané máslo
ementál
kvalitní šunka

Postup

Z vody, mouky, vejce a špetky soli vytvořte těsto, které by mělo mít konzistenci jako na palačinky. Dejte ho odpočinout na dvě hodiny do lednice. Na másle pak udělejte palačinky tak, ze po obrácení na palačinku poloze sýr a šunku, nechte rozpustit a nakonec přehněte okraje dovnitř. Do palačinek můžete dát jakoukoli náplň – houby, špenát, různé druhy sýrů a uzenin, vejce… Doporučuji mouku kupovat ve specializovaném obchodě, jakákoli jiná pohanková nemá tu správnou chuť.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kačka (@kacka_vari)

7. Kuřecí maso s nudlemi

Ingredience

400 g mletého kuřecího/krůtího masa
1 svazek jarní cibulky
2 lžíce červené kari pasty
4 lžíce sójové omáčky
3 lžíce oleje
sůl
400 ml kokosového mléka
2 balíčky Hokkien nudlí
půl plechovky sojových klíčků
125 g čerstvého špenátu
1 limetka
Na ozdobu:
pražené nesolené arašídy
smaženou cibulku

Postup

Ve woku rozpálýme trochu oleje a zprudka na něm opečeme mleté maso. Vařečkou postupně rozdělíme větší kousky. Mezitím si nakrájíme jarní cibulku a až bude maso opečené, přidáme ji do woku i s kari pastou.

Necháme asi minutu, aby se kari pasta rozvoněla a zalejeme kokosovým mlékem, přidáme sójovou omáčku, sójové klíčky a krátce povaříme cca 5 minut.

Mezitím si dáme vařit vodu na Hokkien nudle a ty Ve vroucí vodě povaříme asi 3 minuty a scedíme.

Do omáčky přidáme špenát, šťávu z půlky limetky a necháme prohřát.

Teď už zbývá jen naservírovat a ozdobit cibulkou a arašídy.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lukáš Dzáma (@lukeho_recepty)





8. Špízy ze svíčkové

Ingredience

INGREDIENCE na marinádu:
1/4 PL olivového oleje
1/4 PL sójové omáčky
1 1/2 PL citronové šťávy
1 1/2 PL červeného vinného octa
2 1/2 PL worcesterské omáčky
1 PL medu
2 ČL hořčice
PL česneku
1 ČL čerstvě mletého černého pepře

INGREDIENCE na špízy:
200 g hovězí víčkové, nakrájené na plátky
225 g žampiónů, rozdělených na dvě části
3 papriky (1 červená, 1 zelená a 1 žlutá), nakrájené na plátky
1 velká červená cibule nakrájená na kostičky
1 PL olivového oleje
sůl a mletý pepř
1/2 ČL sušeného česneku
10 dřevěných špejlí namočených ve vodě po dobu nejméně 30 minut

Postup

Smícháme si veškeré ingredience na marinádu. Následně nakrájené maso vložíme do uzavíratelného sáčku nebo pixly (pudélka) a zalijeme marinádou. Maso dáme do ledničky na 3-6 hodin. Předehřejeme si troubu na 220 ° C.Nakrájenou zeleninu a houby dáme do větší misky a celou směs zakápneme olivovým oleje. Rukama promícháme. Zeleninu ještě posypeme sušeným česnekem a dochutíme solí a pepřem. Napícháme si maso a zeleninu na špejle (na 1 špejli cca 4 kousky masa). Nachystáme si plech s pečícím papírem. Dáme péct – pokud máme doma teploměr na maso, tak pečeme dokud maso nebude mít 140 – 145 stupňů a pravidelně otáčíme. Pokud ne tak je nutné maso pravidelně kontrolovat a otáček, dokud nebude hotové.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Zdravá večeře pro celou rodinu: vyzkoušejte 11 jídel

9. Steak s opečenými bramborami

Ingredience

300 g hovězí steak
Olivový olej Casas de Hualdo Cornicabra
4 žampiony
1/2 cibule
2 stroužky česneku
200 ml silného vývaru
100 ml smetany
1 lžíce worcesterské omáčky
2 lžičky dijonské hořčice
Sůl
Pepř
Mořská sůl
2 lžíce nasekané petrželky
250 g uvařených brambor
1 stroužek česneku
1 lžíce nasekaných bylinek

Postup

1. Rendlík rozpálíme a opečeme v něm steak potřeby olivovým olejem. U kvalitního masa stačí 1,5 minuty z každé strany.
2. Maso vyjmeme, přidáme olivový olej a 2 minuty opékáme žampiony.
3. Přidáme cibuli a opékáme další dvě minuty.
4. Poté přidáme utřený česnek a ještě minutu opékáme.
5. Přidáme vývar a necháme odvařil připečeniny.
6. Přidáme hořčici, worcesterskou omáčku a smetanu.
7. Přiklopíme pokličkou a necháme chvíli provařit.
8. Doladíme hustotu omáčky.
9. Vrátíme zpět maso a na mírném plameni necháme pod pokličkou ohřát.
10. Maso vyjmeme a necháme chvíli odpočinout.
11. Maso nakrájíme na plátky.
12. Servírujeme opečené brambory, do kterých jsme přidali česnek a bylinky. Přidáme omáčku a steak. Maso osolíme mořskou solí a opepříme.

Autor receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Davidovy recepty (@davidvkuchyni)





10. Buřtguláš

Ingredience

2 střední cibule
Sádlo
2 klobásky
4 střední brambory
750ml vývaru nebo vody
1,5 lžíce lahůdkové papriky
Pálivá paprika dle chuti
1,5 lžíce hladké mouky
5 stroužků česneku
1 lžíce majoránky
Hrst nasekané petrželky
Čerstvé pečivo

Postup

1. Cibuli nakrájíme na jemno a opečeme ji pozvolna na sádle.
2. Občas podlijeme trochou vývaru, aby se odvařily připáleniny. Zároveň se díky tomu bude cibule opékat rovnoměrněji.
3. Jakmile bude cibule do lehce zlatova přidáme klobásu a společně opečeme dokud nebude cibule i klobása opečené do hněda.
4. Přidáme mouku a zarestujeme cca 2 minuty.
5. Přidáme papriku, krátce opečeme a následně zalijeme vývarem.
6. Vývar přidáváme postupně a mícháme, tak aby nám nevznikly hrudky.
7. Přidáme brambory nakrájené na kostičky.

Pokračujeme..

8. Osolíme a opepříme a vaříme cca 25 minut do provaření mouky a změknutí brambor. Občas mícháme, případně přilijeme vývar.
9. Jakmile změknou brambory, tak přidáme majoránku a utřený česnek.
10. Necháme 2 minuty provařit.
11. Případně ještě dochutíme solí, pepřem a pálivou paprikou.
12. Odstavíme z plotny a přidáme nasekanou petrželku (část si necháme na posypání).
13. Podáváme v hlubokém talíři, posypeme petrželkou a servírujeme s čerstvým pečivem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Davidovy recepty (@davidvkuchyni)


Přečtěte si také: Zdravá večeře: 20 jednoduchých receptů na zdravá jídla

11. Treska s hranolkami a salát

Ingredience

2 loin filety z aljašské tresky
200 g hranolek
Hrst listového salátu
5 cherry rajčátek
Olivový olej Casas de Hualdo Picual
Bílý pepř
Mořská sůl
Citronová šťáva

Postup

1. Rybu pozvolna rozmrazíme, nejlépe přes noc v lednici.
2. Salát natrháme a přidáme o němu rajčátka na půlky.
3. Hranolky dáme smažit, já je nejčastěji dělám v horkovzdušné fritézy, ale můžete použít i klasickou nebo troubu, záleží na tom co máte nejradši.
4. Filety tresky osušíme.
5. Pánev rozpálíme a přidáme olivový olej.
6. Tresku opečeme zprudka z obou stran do lehce zlatova.
7. Mezitím salát dochutíme citrónovou šťávou, solí a trochou olivového oleje.
8. Opečenou tresku vyjmeme z pánve, okořeníme bílým pepřem, posypeme mořskou solí.
9. Podáváme s osolenými hranolkami a salátem. Lehce zakápneme olivovým olejem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Zdravá večeře pro celou rodinu může být na stole během pár minut. Co si dnes uvaříte?

Přečtěte si také: Jednoduchá a rychlá večeře: 12 receptů pro každý den