Vegetariánů je mezi námi čím dál tím více a pokud jste rozklikli tento článek, předpokládáme, že mezi vegetariány patříte i vy nebo vás zajímají vegetariánské recepty. Štědrovečerní večeře musí být slavnostní a může být samozřejmě i bez masa. Pokud se tedy chcete inspirovat a vyzkoušet vegetariánské recepty na štědrovečerní večeři, jste tu správně. Maso se dá krásně nahradit a dovolíme si říct, že někdy náhražky chutnají tak dobře, že byste nepoznali, že nejíte maso! Jste zvědaví a už si chcete naplánovat, jaké vegetariánské recepty zkusíte? Pojďme na to!

Tyto vegetariánské recepty jsou jak pro vegetariány, tak pro všežravce a masožravce. Pokud nějaký recept vyzkoušíte, určitě nám dejte vědět, jak vám to chutnalo.



Vegetariánské recepty na Vánoce

vegetariánské receptyFoto: pixabay

Bramborový salát sice je sám o sobě vegetariánský (pokud do něj dáváte šunku, vyměňte ji za další zeleninu nebo ovoce, třeba  za jablíčka nebo za hrášek), ale pokud ho chcete udělat zdravější, vyměňte klasickou majonézu za jogurt. A pokud říkáte, že vám to nechutná, tak alespoň majonézu s jogurtem smíchejte. Salát bude odlehčený a váš žaludek i střeva vám poděkují! A pokud byste rádi majonézu vynechali a vyměnili ji za něco zdravějšího, zkuste sojanézu nebo majonézu z tofu. To rozmixujete s olejem do husté kaše a přidáte černou sůl, která chutná i voní po vajíčkách. A co dát místo masa?

1. Tofu

Tofu je vyráběné ze sojového mléka, můžete ho koupit neochucené nebo například s příchutí česneku, chilli nebo uzené. Nejlepší bude, když tofu klasicky obalíte v trojobalu a osmažíte nebo upečete v troubě, bude tak nejvíce připomínat kapra nebo řízek. K tofu si dejte buď bramborový salát nebo salát trochu zdravější, avokádo, polníček, cizrna a pokapejte olivovým olejem.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vanessa Friedman (@butterbeannn),

2. Falafel

Znáte falafel? Je složen z cizrny, koření a můžete to koupit jako prášek, který pouze smícháte s horkou vodou a tvarujete do kuliček nebo placek jako burgery. Poté je smažíte a podáváte. Je to zdravý zdroj blíkovin a příprava je opravdu rychlá.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený David Davidov (@thecookingfoodie),

3. Seitan

Další rostlinná alternativa masa, která se vyrábí z pšeničného lepku, pokud tedy nemáte celiakii, klidně si ho dopřejte, je to opravdu zdravé a strukturou i chutí připomíná maso. Můžete ho opéct na přírodno nebo opět obalit v trojobalu. Chcete, aby seitan ještě víc připomínal rybí maso? Přidejte rybí koření!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lily Celeste Harman (@lily.thepink),





4. Tempeh

Tempeh jsou slisované sojové boby a opět ho klasicky koupíte už hotový, nejčastěji ve zdravých výživách. Tempeh nakrájejte na plátky a opečte na trošce oleje s kořením, které máte rádi. Takto křupavý ho třeba zamíchejte do salátu. Přidejte listy salátu, smíchejte s pomelem, fetou a hroznovým vínem. Polijte balzamikem a máte hotovo. Využijte třeba jako předkrm.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený emcooks (@soy_mates),

5. Hlíva ústřičná

Hlíva ustřičná je zdravá a léčebná houba, kterou si mezi vegetariánské recepty přidalo hodně lidí. Nejlepší úprava je opět obalení v trojobalu, k tomu barmborový salát nebo kubu od oběda a budete se oblizovat ještě druhý den.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Deník z domácí kuchyně ByDenis (@denik_z_domaci_kuchyne),

6. Sojové maso

Sojové maso vzniká dehydrováním sojového proteinu a je mezi lidmi hodně vyhledávané, zejména mezi těmi, kterým maso chybí. Struktura i chuť je dost podobná. Doporučujeme ho obalit v trojobale, ale místo strouhanky použijte kukuřičné lupínky. Bramborový salát oželte a dejte si k tomu bramborovu kaši, mňam!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lucie Biskupová (@lucitkaa),





7. Sushi s cizrnovým salátem

Chcete u štědrovečerní večeře cítit rybu, jen ji nechcete jíst? Zkuste si připravit zeleninové sushi, které obalíte mořskou řasou, která je rybinou cítit. Uvařte si k tomu cizrnu, smíchejte s citronovou šťávou, uvařenými bramborami, nějakou zeleninou a zakápněte olivovým olejem. Pochutnáte si a ještě k tomu zdravě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Šárka (@sarkaeis),

8. Houbový kuba

Ano, tradiční houbový kuba je vegetariánský a můžeme ho zařadit do sekce „vegetariánské recepty“! Jedí ho všichni, vegetariáni, vegani i všežravci. Udělejte směs krup, hub, česneku, koření na kubu a trochu oleje a dejte zapéct do mističek. Je to opravdová lahůdka.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jak v kuchyni (@jak_v_kuchyni),

9. Šmakoun

Šmakoun je hmota vyráběná z vaječných bílků, je nízkokalorická a prodává se v nejrůznějších příchutích. Dejte si ho buď jen tak nebo obalte. Výhodou je, že neobsahuje lepek, tuk ani žádný cukr. Těžko vám po něm rozhodně nebude 🙂 Ze šmakouna můžete udělat také nejrůznější dezerty.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @zkustovkuchyni,





10. Robi

Další rostlinná alternativa masa, která obsahuje pšeničnou bílkovinu a dá se koupit v různých provedeních – jako plátky, nudličky nebo jako sekaná. Vyzkoušejte tuhle pochoutku na grilu. Více si přečtěte tady.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @zereme_kamene,

Zaujaly vás tyto vegetariánské recepty a zkusíte některý? Schválně je zkuste naservírovat někomu, kdo miluje maso a možná že nic nepozná a ještě mu bude chutnat! A jestli chcete vidět zlaté prasátko, maso byste stejně jíst neměli. Schválně, jestli vydržíte bez masa, zkuste to!

Mrkněte se, kde se opravdu skvěle vegansky najíte.