Teď je ideální období na šípkový čaj, který si můžete dopřát čerstvý. Nebo pokud článek čtete mimo podzim, můžete si ho i koupit. To vám vřele doporučujeme, protože šípkový čaj má blahé účinky na zdraví. Nejen že opravdu skvěle chutná, vylepší vám celkový zdravotní stav. Níže najdete 8 důvodů, proč ho začít pít, protože vám pravděpodobně dost zpříjemní život a také dokáže vyřešit spoustu problémů.

Přečtěte si také: 5 důvodů proč pravidelně pít kopřivový čaj

8 důvodů proč pravidelně pít šípkový čaj

šípkový čajFoto: pixabay

1. Je skvělý na imunitu

Šípek obsahuje obrovské množství vitamínu C, proto vás ochrání před nemocemi a zvýší imunitu. Pijte ho preventivně nebo klidně v období, kdy na vás něco leze.

2. Pomůže s trávením

Zlobí vás zažívání? Tak to si alespoň 3x denně dopřejte šípkový čaj a uvidíte, jaká změna nastane. Vše se upraví.

3. Pijte ho v redukci

Pokud se snažíte zhubnout, šípkový čaj vám dokáže nemálo pomoci. Obsahuje totiž látku tilirosid, která zrychluje metabolismus a díky ní bude hubnutí lehčí. Samozřejmě nečekejte zázraky a k hubnutí přidejte i pohyb a zdravou a pravidelnou stravu.

4. Pomůže srovnat hladinu cukru v krvi

Je to tedy výborná prevence před cukrovkou a hodí se i pro diabetiky.

5. Pomáhá chránit srdce

Bojíte se infarktu, ucpání cév, vysokého tlaku a dalších kardiologických onemocnění? Šípkový čaj vás před těmito nemocemi ochrání. Zase platí, že není spásný, ale hezky doplní prevenci.

6. Obsahuje ochranné antioxidanty

Ty vás dokáží chránit před více či méně vážnými nemocemi a dokonce i přes rakovinou.

7. Snižuje cholesterol

Pokud vás trápí vysoký cholesterol nebo byste se mu rádi vyhnuli, šípkový čaj cholesterol dokonce snižuje.

8. Pomáhá z překyselením organismu

Na takový překyselený organismus nebo žaludek pomáhá něco, co je opravdu kyselé, i když se vám to bude zdát zvláštní. Šípkový čaj je kyselý opravdu hodně, a proto vám jeho pravidelné popíjení pomůže.

Přečtěte si také: 12 tipů jak rychle porazit nachlazení

Jak si doma připravit šípkový čaj?

Nejdříve si potřebujete šípky nasbírat. Upřednostňujte ty tvrdé a hodně červené. Až si je donesete domů, každý šípek rozdrťte a hoďte do konvičky, zalijte studenou vodou a nechte přes noc louhovat. Druhý den nechte projít varem, ale jen velmi krátce, sceďte a můžete pít. Chuť šípkového čaje je kyselá a barva žluto-hnědá. Pokud je na vás čaj kyselý až moc, můžete si ho dosladit, nejlépe medem.

Pamatujte, že stejně jako jiné bylinné čaje byste měli dodržet dobu pití, která je maximálně jeden měsíc a poté udělat alespoň týden až dva pauzu.

Z šípků si můžete udělat třeba i šťávu nebo sirup, pokud nemáte rádi teplé nápoje. Přejeme dobrou chuť a hlavně, ať se zbavíte problémů, které vás trápí.

Uděláte si šípkový čaj? Pomůže i si pochutnáte. Tak s chutí do něj.

Přečtěte si také: Mátový čaj a jeho 6 účinků na zdraví