Znáte zázračný nápoj jménem kombucha? Není to žádná novinka, je známá dost dlouho, ale v poslední době prochází velkým boomem. Všichni chtějí zmíněný houbovitý nápoj pít, protože má být údajně velmi zdravý a dokáže vyléčit snad všechny nemoci. Je to ale pravda? Proč je tak opěvovaná a není to vše jen marketingový trik?

Kombucha má prý zázračné účinky. Nemá!

kombuchaFoto: pixabay

Co je to kombucha?

Kombucha je jemně perlivý nápoj, který se vyrábí fermentací (kvašením) ze sladkého zeleného nebo černého čaje. K fermantaci jsou potřeba kvasinky a bakterie, které mají být pro tělo prospěšné a dodávat mu spoustu živin. Možná vám přijde zvláštní, že se vyrábí z cukru, a proto nemůže být tak zdravá. Ale tato houba potřebuje ke svému přežití cukr a díky tomu vnikají již zmíněné kvasinky a také bakterie. Již před mnoha lety tento elixír pili Číňané nebo Japonci a říkali, že je to lék na dlouhověkost a že dokáže vyléčit nemoci, jako třeba rakovinu nebo AIDS. Jednak se ale dřív kombucha připravovala z opravdu kvalitního čaje a jednak lidé dřív žili mnohem zdravějším životem, účinek byl tedy větší.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ᗩIᑎᗩ KOᗰᗷᑌᑕᕼᗩ (@ainakombucha),

Proč není tak zázračná?

Kombucha opravdu obsahuje vitamíny a zdravé látky, ale v malém zanedbatelném množství, které našemu tělu nijak nepomůže. Když se v dnešní době podíváte do moderních kaváren nebo na Instagram, všichni pijí kombuchu, všichni ji opěvují, chválí a říkají, že jsou díky ní zdravější. Pravdou ale je, že funguje jako placebo a kdyby dokázala vyléčit například rakovinu a AIDS, už dávno by byli všichni zdraví. Kombucha má v sobě látky, které najdeme i v obyčejném zeleném čaji, který je ale dávno známý a není to trend, proto nejspíš dáte přednost něčemu jinému, o čem se více mluví. Dalším problémem je, že se nápoj často připravuje z nekvalitního čaje a pak vám může spíše uškodit, protože může obsahovat pesticidy a další škodlivé látky. Na internetu najdete spoustu návodů na domácí přípravu, ale to je nebezpečné pro lidi s nízkou imunitou nebo náchylností k nemocem, protože na bakterie se snadno vážou viry, kterým se vyvarujeme jen v naprosto sterilním prostředí, které, pokud nevlastníte laboratoř, nemáte.

Pít ji nebo ne?

Pokud vám kombucha chutná, rozhodně ji pijte, neublíží vám. Jestli ji neznáte, ochutnejte. Ale určitě ji nepijte v domnění, že budete po jejím pití nejzdravější na světě. Jestli ji pijete, protože vám chutná, vybírejte si ty kvalitnější a když si ji budete připravovat doma, dejte si záležet a snažte se to dělat v co nejčistším prostředí. Nezapomeňte, že kombucha také obsahuje alkohol – asi 0,5 %. Nedoporučuje se dávat kombuchu dětem, jednak z důvodu obsahu alkoholu a také kvůli kofeinu, který v ní také je.

Znáte kombuchu a chutná vám?

Vypěstujte si doma avokádo úplně sami!