Čočka – zdravá, chutná, plná dobrých a prospěšných látek. Obecně přijímáme málo luštěnin a to je špatně. Pokud vám nechutná klasická čočka, čočková polévka určitě bude. Máme pro vás celkem 5 receptů od známých foodblogerů, které vám budou rozhodně chutnat. Neváhejte si recepty upravit podle své chuti. Čočková polévka je jídlo, které výborně chutná, je zdravé a můžete ho udělat kotel a pár dní tak mít hotový skvělý teplý oběd nebo večeři.

Autor receptu je vždy uveden u příspěvku.

Čočková polévka: 5 receptů, které si zamilujete

čočková polévka
Foto: pixabay

1. Čočková polévka s hlívou a fetou

Chcete čočkovou polévku posunout na vyšší level a mít tak ještě výživnější jídlo? Zkuste do ní zakomponovat super zdravou hlívu a sýr feta, mňam. Recept najdete tady.

Ingredience:

ghí máslo
1 středně velká cibule
2 menší mrkve
100g celeru
100g hlívy ústřičné
1 lžička
1/4 lžičky
2 lžíce rajčatové pyré
150g
1l vývaru
1 lžička soli
pepř
šťáva z 1/2 citrónu
1 lžička čerstvého tymiánu

Nakrájíme na malé kousky zeleninu a tu opražíme na ghí másle, postupně přidáváme další ingredience, včetně koření, zalijeme vývarem, přidáme protlak a vaříme přibližně 25 minut do té doby, kdy je zelenina úplně měkká. Dochutíme a podáváme s fetou a bylinkami (můžete vynechat).

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený P&G Foodies (@pg_foodies),

2. Bezlepková čočková polévka

Chcete vyzkoušet jídlo bez lepku nebo máte bezlepkovou dietu? Vyzkoušejte tuhle skvělou zdravou polévku bez mouky od Celiaxmoni. Recept najdete tady.

Ingredience :

  • Olivový olej
  • cibule
  • 2 mrkve
  • 2 čl mletého kmínu
  • 1 čl kari
  • 1/2 hrnku cherry rajčátek
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1/2 hrnku černé čočky
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • Sůl/pepř

Na olivovém oleji osmažíme zeleninu, přidáme koření a rajčata, která pustí šťávu. Následně přidáme čočku, vývar a vodu a vaříme na mírném varu, pozor, ať se čočka nerozvaří. Rozmixujeme a podáváme.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Monika Menky (@celiaxmoni),

3. Superzdravá čočková polévka

Zelená čočka, červená čočka, hrách, pohanka – přesně tohle všechno je v téhle polévce, recept naleznete v příspěvku po rozkliknutí fotky.

Na lžíci oleje orestujte 1 cibuli nahrubo a 75 g uzené libové slaniny na kostičky. Po chvíli přihoďte 1 mrkev na kostičky a 3 nasekané stroužky česneku. Přidejte 1 malý rajčatový protlak (70 g), lžíci uzené papriky, lžičku mletého římského kmínu a 3 bobkové listy. Krátce zarestujte a zalijte 1,8 litru horké vody. Promíchejte a přisypte propláchnuté luštěniny (250 g), 1 bramboru a 1 větší batát na kostičky. Osolte, opepřete, přidejte lžíci sušené saturejky a na mírném ohni vařte 25 minut. Poté přihoďte nasekané 3 listy kadeřávku a vařte další 3 minuty. Nakonec přilijte 2 lžíce vinného octa, dosolte dle chuti a vsypte velkou hrst nasekaného špenátu. Minutu povařte a můžete servírovat.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Klára Michalová (@sklarouvkuchyni),

4. Krémová čočková polévka

Nemáte rádi kusy v polévce? A co krémové polévky? Tuhle jemnou čočkovku budete milovat. Recept opět najdete v příspěvku.

Na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou mrkev, bramboru a přidejte 100g červené čočky. Zalijte vývarem, přidejte bobkový list, osolte, opepřete a vařte do změknutí. Vyjměte bobkový list a rozmixujte.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený midoribox.sk (@minka.hiroshimova),

5. Čočková polévka od My Cooking Diary

Znáte Kačí z My Cooking Diary? Jestli ano, tak nám určitě dáte za pravdu, že je to opravdová profesionálka, co se týče vaření. Zkuste klasickou čočkovou od ní. Když oželíte parmazán, máte výborné veganské jídlo. Recept najdete na jejím blogu tady.

Ingredience:

1 malá červená cibule
1 malá mrkev
1 velký stroužek česneku
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/2 lžičky mletého chilli (kdo nemá rád pálivé vynechá nebo dá míň)
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžíce rajčatového protlaku
1 plechovka krájených rajčat
180 g červené čočky
cca 800 ml domácího zeleninového vývaru
olivový olej
trocha cukru nebo sirupu (javorový nebo agáve)
sůl

Nastrouhejte mrkev a najemno nakrájejte cibulku. To osmahněte na oleji, poté přidejte česnek, kurkumu, římský kmín, chilli a protlak. Poté rajčata, čočku a vývar. Vařte asi 20 minut a po změknutí dochuťte. Pokud chcete, přidejte pažitku a parmazán.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Kateřina Saint Germain (@mycookingdiary.cz),

Luštěninová polévka k obědu, k večeři nebo i k svačině? Je tak skvělá, že ji budete chtít jíst pořád.

Uvařte si pravou polévku Pho bo – recept najdete tady.