Milujete sušenky a rádi byste si upekli nějaké doma? Výhodou je, že si můžete jednoduše sami regulovat množství cukru i přidaných ingrediencí a vyladit si je podle svých chutí. Uvidíte, že až upečete jeden plech, zmizí v mžiku. Sušenky totiž budou chutnat malým i velkým.
Přečtěte si také: 20 božích cupcakes, které zvládne i úplný začátečník
4 recepty na sušenky, které budete péct pořád
Foto: pixabay
1. Polomáčené sušenky
Ingredience
150 g hladké mouky
100 g másla
60 g cukru
1 žloutek
1/2 lžičky kypřícího prášku
Špetka soli
Na polevu:
100 g hořké čokolády 50 g másla
Postup
Cukr s máslem a žloutkem vyšleháme tak, aby se suroviny propojily. Mouku smícháme s kypřícím práškem a solí a postupně zapracujeme do těsta. Hotové těsto vyvalíme a vykrajujeme požadované tvary. Pečeme na pečícím papíru na 180 stupňů, dokud sušenky nezezlátnou. Vychladlé sušenky namáčíme do čokolády, kterou si rozpustíme společně s máslem. Necháme zatuhnout a máme hotovo. Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
2. Sušenky s čokoládou
Ingredience 200 g hladké mouky 1 lžička jedlé sody 3/4 lžičky soli 125 g másla v pokojové teplotě 105 g třtinového cukru 90 g cukru krupice 1 velké vejce 1 lžička vanilkového extraktu 370 g nasekané čokolády
Postup
Nejprve si přes síto přesejeme mouku s jedlou sodou a smícháme se solí. V míse robota si utřeme oba cukry s máslem. Tak dvě, tři minuty. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a mícháme dokud se vše nespojí. Pak vařečkou přimícháme mouku, jde to ztuha, ale vytrvejte. No a nakonec nasekanou čokoládu. Já používám směs mléčné a hořké. Dva plechy vyložíme pečícím papírem, troubu rozehřejeme na 180°. Z těsta pak děláme kuličky, které dáváme v dostatečné vzdálenosti od sebe. Já dávám na jeden plech cca 10-12 kuliček. No a pečeme 10-13 minut. Sušenka by měla mít krásně zlatavé okraje, ale uvnitř musí zůstat světlá. Pět minut necháme vychladnout na plechu a pak přendáme na mřížku, kde necháme sušenky zchladnout úplně! Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
3. Sušenky se skořicí a zázvorem
Co budete potřebovat:
– 300 g hladké mouky – 210 g másla (chvilku odstáté při pokojové teplotě) – 100 g moučkového cukru – žloutek – špetku soli – ½ lžičky skořice – špetku mletého zázvoru – citronovou kůru – semínka vanilkového lusku – váleček na těsto se vzorem
Postup:
1. Hned na začátku důkladně přimíchejte do mouky všechno zmíněné koření (zázvor, skořici, vanilku, citronovou kůru a sůl). 2. Změklé máslo zpracujte společně s moukou a cukrem do jemné drobenky. Vzhledem k tomu, že se jedná o křehké těsto, tak se máslo nikdy nesmí zahřát! 3. Nyní ke směsi přidejte žloutek a vytvořte hladké a celistvé těsto. 4. Vypracované těsto dejte vychladit do lednice. 5. Po vytažení těsta z lednice je potřeba pracovat svižně, aby nedošlo k přílišnému zahřátí těsta na pokojovou teplotu. Nejprve na pomoučeném válu vyválejte těsto klasickým dřevěným válečkem do hladka. Minimálně na tloušťku 0,5 cm, spíš více. 6. Poté přichází na řadu embosovaný váleček. Tím vytlačíme požadovaný vzor na již rozválené těsto. Nebojte se více přitlačit. 7. Z takto připravené hmoty vykrajujte požadované tvary. Nejlépe vzor vynikne na jednoduchých tvarech jako je například kolečko nebo srdíčko. 8. Vykrojené tvary dejte na pečicím papírem vyložený plech, který následně vložíte ještě na cca 30 minut do lednice. Vzor na těstě se více zvýrazní. 9. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 180-190°C. Teprve do dobře rozpálené trouby vložte plech se sušenkami a pečte cca 6 minut. Platí zde pravidlo, že pokud sušenky zespodu lehce zrůžoví, tak je potřeba vytáhnout je z trouby, protože se dopečou ještě při manipulaci s horkým plechem. 10. A máte hotovo! Přejeme dobrou chuť! Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
4. Ovesné sušenky
Ingredience
1 hrnek ovesných vloček 1 hrnek špaldové mouky 1/2 hrnku třtinového cukru 1/2 hrnku strouhaného kokosu/ořechů/rozinek 130 g másla 3 lžíce javorového sirupu nebo medu 2 lžíce horké vody 1 1/2 lžičky jedlé sody špetka skořice lžička vanilkové esence
Postup
Suché ingredience smíchat, v kastrůlku rozehřát máslo s medem, přidat vodu se sodou a smíchat se suchou směsí. Troubu rozehřát na 180′ a péct do zlatova. Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Sušenky milují všichni, tak zkuste ty domácí. Nebudete litovat! Všechny se totiž rozplývají na jazyku. Ideální k čaji či ke kávě.
Přečtěte si také: Nejlepší bublanina: 3x recept