Znáte gratinované brambory? Je to skvělá příloha a pro někoho také hlavní chod. Jsou to pečené brambory se smetanou, které jsou velmi jemné. Tahle příloha se hodí k masu i k zelenině a pokud máte rádi brambory, musíte to zkusit. Dokonce gratinované brambory chutnají i dětem, takže pokud máte problém do nich něco dostat, zkuste to. Je to ideální pokrm, pokud nestíháte, protože je rychle hotový a zároveň ukáže působit velmi luxusně, pokud ho hezky naservírujete.

Přečtěte si také: Jednoduchá a rychlá večeře: 12 receptů pro každý den



Gratinované brambory jako výborná příloha: jak na ně?

gratinované bramborFoto: Canva

Přečtěte si také: Zdravá večeře pro celou rodinu: vyzkoušejte 11 jídel

Ingredience

760 g brambor
500 g krémové smetany s 15% tuku nebo smetany ke šlehání 33%
10 g másla
2 stroužky česneku
špetka muškátového oříšku
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
100 g nastrouhaného sýru Gruyère
100 g nastrouhaného sýru parmazánu nebo Gran Moravia

Postup

1. Brambory oškrábejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky.
2. Plátky vložte do zapékací mísy a vrstvěte na sebe. Jednotlivé vrstvy lehce osolte a opepřete.
3. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
4. V rendlíku rozehřejte máslo, jakmile se rozpustí přidejte smetanu, plátky česneku a muškátový oříšek. Chvilku zahřejte a odstavte z ohně.
5. Horkou smetanou zalijte plátky brambor.
6. Brambory ještě posypte nastrouhaným sýrem.
7. Brambory nyní dejte zapéct do trouby na cca 30-40 minut.
8. Brambory musí být měkké, smetana vytvořit hustější omáčku a sýr musí být hnědý či zlatavý.
9. Hotové brambory nechte chvilku zchladnout a můžete je posypat posekanou petrželkou a pažitkou.
Dobrou chuť!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kateřina Jašková (@_milluji_)





Zkuste kotletu v citronové omáčce s gratinovanými bramborami

Ingredience

1 kotletu
Mouku na obalení (vychází to na 5 g)
Olej na opečení 5 ml (třeba slunečnicový)
Sůl, sušenou petržel – 1 lžičku
šťáva z 1/4 citrónu
150 ml horké vody
5 g másla
1/4 zeleninového bujónu (nebo domácí směs do polévky kdo má)
Na gratinované brambory:
350 g brambor na plátky
50 ml sójové smetany na vaření
Sůl, čerstvý rozmarýn

Postup

Nejdříve si zapnete troubu na 200 stupňů. Plátky brambor v misce osolte a promíchejte. Dejte do zapekací misky (cca 1cm na to půlku sójové smetany a rozmarýn nakrajený na kousky) pak přijde další vrstva brambor, zase zalijeme smetanou, malinko ještě posolíme a dáme poslední tenkou vrstvu brambor.
Pečeme pod alobalem 40 min, pak odklopíme a necháme dopéct, aby se udělala kůrčička.

Maso si naklepeme z obou stran, pořádně osolíme a obalíme v hladké mouce. Na oleji opečeme z obou stran do zlatova, pak přidáme horkou vodu rozmíchanou s bujónem, citrón a necháme zredukovat na polovinu. Ke konci přidáme petržel a oříšek másla.

Přečtěte si také: 10 tipů na bezmasé jídlo, které vám bude chutnat

Vyzkoušíte gratinované brambory? Dejte vědět, jak se vám povedly a jak vám chutnaly. 🙂