Nejen děti, ale i dospělí milují čokoládu a co teprve tu horkou. Táhnoucí se lesklá tmavě hnědá hmota, která je slaďoučká, zahřeje a potěší naše chuťové buňky. Hodně lidí si ji dopřává v zimě, ale proč ne i v létě? K bazénu se asi nehodí, ale do upršeného dne klidně! Jen si představte, jak ležíte zachumlaní pod dekou, s knihou a čokoládou a za okny je šedo a deštivo. Ideální situace, že? Domácí horká čokoláda chutná mnohem lépe než ta z prášku, která je běžně k dostání a příprava není vůbec složitá, zvládnete to všichni a ingredience máte nejspíš právě teď doma. Už jsme vám udělali chutě? Přečtěte si také: Nejlepší recept na čokoládový dort, který bude chutnat všem

Vynikající domácí horká čokoláda snadno a rychle

domácí horká čokoládaFoto: pixabay Přečtěte si také: Ovesná kaše 6x jinak: zamilujete se do ní

Co budete potřebovat?

  • skleničky nebo šálky, do kterých čokoládu nalijete
  • 150 g čokolády (může být mléčná, hořká, ale i bílá)
  • 300 ml smetany na vaření
  • 200 ml mléka
  • případné sladidlo (med, javorový sirup či klasický moučkový cukr)
  • koření: skořice, badyán, kakao, vanilkový lusk
  • šlehačka

Jak postupovat?

Domácí horká čokoláda není vůbec složitá, pojďte se přesvědčit. Nejprve si připravíme čokoládu tak, že ji nalámeme na kousky. Můžete i nakombinovat různé druhy čokolády. Vezměte si kastrůlek a do něj nalijte mléko a smetanu dohromady. Začněte zahřívat, ale pozor, nesmí se vařit, vyhněte se tedy bublání. Poté přichází na řadu čokoláda, kterou vložíme do kastrůlku a za stálého míchání necháme rozpustit. Pokud budete chtít přisladit, teď je ta správná chvíle. Přidejte i koření, pokud jste si nějaké vybrali. Pokud se bojíte připálení, čokoládu připravujte ve vodní lázni. To znamená, že si vezmete větší kastrol, do kterého nalijete vodu, kterou přivedete k varu nebo do něj nalijete přímo horkou vodu a do vody vložíte kastrůlek s ingrediencemi na čokoládu.

Šlehačku můžete zvolit kupovanou nebo si připravit vlastní. Jednoduše vyšleháte smetanu ke šlehání. Teď už přichází na řadu servírování. Tekutou čokoládu nalijete do připravených nádob, na to dáte trochu šlehačky a pokud chcete, můžete posypat skořicí, kakaem nebo třeba oříšky a kokosem. Fantazii se meze nekladou, takže si určitě hlavně děti vyberou nějaké zajímavé kombinace ozdob a posypků. Hustota čokolády je na vás a na délce vaření. Pokud ji chcete hustší, abyste ji mohli jíst lžičkou, nechte ji vařit déle. Přejeme dobrou chuť, domácí horká čokoláda je na světě. 🙂

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Markéta Marešová (@lzickacukru)

https://www.youtube.com/watch?v=0S3PkR1m3fY

Domácí horká čokoláda, která nemá konkurenci. Vyzkoušejte a my doufáme, že si pochutnáte.

Přečtěte si také: 3x TIP na výborný narozeninový dort, se kterým zazáříte