I bezmasé jídlo vás může zasytit, být zdravé a opravdu jednoduché. Nevěříte? Ukážeme vám 10 skvělých receptů na bezmasé jídlo, které jsme sami zkusili a můžeme potvrdit, že to za to vážně stojí. A zkuste je dát i masožravcům, kteří bez masa nedají ani ránu. Uvidíte, že ani nepoznají, že v tom není maso! Maso je totiž sice prospěšné, ale nemělo by se v našem jídelníčku objevovat příliš často, maximálně 3-4x do týdne. Tak zkuste občas udělat obměnu a uvařit něco bezmasého.
Přečtěte si také: Jednoduchá a rychlá večeře: 12 receptů pro každý den
10 tipů na bezmasé jídlo, které vám bude chutnat
Foto: pixabay
Přečtěte si také: 9 tipů na rychlé a zdravé obědy
1. Thajská polévka s kokosovým mlékem a tofu
Ingredience
1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 10g zázvoru, 2 jarní cibulky, 3 velká rajčata, 1 mrkev, 1 malá cuketa, 1 malá chilli paprička, 1 lžíce kokosového oleje, 1 lžička mletého koriandru, hrst čerstvého koriandru, 500ml zeleninového vývaru, 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce rýžového octu, 1 plechovka kokosového mléka, 1 lžička limetkové či citronové šťávy, 100g tenkých rýžových nudlí, 1 balení tofu
Postup
Cibuli, česnek a zázvor si oloupej. Cibuli si nakrájej na kostičky a jarní cibulku s česnekem si nakrájej najemno.
Mrkev, rajčata a cuketu si omyj. Mrkev si oloupej, nakrájej na tenká kolečka a rajčata s cuketou na malé kostičky. Chilli papričku si nasekej najemno.
Hrnec si rozpal s kokosovým olejem a přidej česnek a cibuli, nech zesklovatět a přidej dále jarní cibulku, nastrouhaný najemno zázvor, mrkev, rajčata, cuketu a chilli papričku.
Vše restuj asi tři minutky.
Přidej mletý koriandr a nasekaný čerstvý koriandr.
Zalij vše vývarem, přidej sójovou omáčku, rýžový ocet, kokosové mléko, šťávu z citronu a osol, opepři podle chuti. Vše vař asi 10 minut na mírném plameni. Občas promíchej.
Mezitím si dej vařit horkou vodu v konvičce. Tou pak zalij rýžové nudle a nech stát 5 minut než změknou.
Nudle pak sceď a přimíchej do horké polévky.
Nakonec si tofu usuš papírovou utěrkou a nakrájej si ho na kostičky. Tofu opeč na pánvi z obou stran do zlatova.
Servíruj polévku s nudlemi, tofu, čerstvým koriandrem a měsíčkem limety. Skvělé bezmasé jídlo je na světě.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
2. Gaucamole
Ingredience
1 zralé avokádo, šťáva z půlky limetky, 1/2 najemno nakrájené červené cibule, 2 velká masitá rajčata, 1 stroužek česneku, snítka nasekaného koriandru, sůl
Postup
Nejlépe ve velkém hmoždíři rozmačkejte avokádo s limetkovou šťávou a solí. Přidejte na malé kousky nakrájená rajčata, cibuli, koriandr a česnek. Podle chuti případně dosolte nebo přidejte limetkovou šťávu. Guacamole nechte v lednici cca na 1 hodinu vychladit a podávejte.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
3. Indické kari
Ingredience
• 2 lžíce oleje
• 1 cibule
• stroužek česneku
• podobně velký kousek zázvoru
• lžička kurkumy
• lžička garam masaly
• 200g červené čočky
• konzerva sekaných rajčat
• 1/2 plechovky kokosového mléka
• hrst čerstvého špenátu
• sůl a cukr na dochucení
Postup
1. Na oleji nechám zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a zázvor. Potom přidám kurkumu a garam masalu a nechám zpěnit.
2. Do hrnce přisypu čočku a zaliju jí rajčaty. Osolím, přivedu k varu a podle potřeby během vaření čočky přidávám vodu, aby se směs nepřipalovala.
3. Když je čočka měkká, přidám kokosové mléko, špenát, podle chuti ještě dosolím a pokud jsou rajčata kyselá, přidám špetku cukru.
4. Vše společně povařím ještě asi 5 minut, aby se chutě propojily, hotový dhal podávám s čerstvým koriandrem, sezamem a rýží. I bezmasé jídlo může chutnat dobře.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
4. Hummus
Ingredience
200 g uvařené cizrny, šťáva z jednoho citronu, 3-4 lžíce sezamové pasty, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 stroužek česneku, sůl, sladká paprika, čerstvě nasekaná petrželka
Postup
Cizrnu vsypte do mixéru, přidejte olivový olej, sezamovou pastu, česnek a vše rozmixujte na hladký krém. Během mixování můžete směs průběžně ředit opatrným přidáváním studené vody. Hotový hummus ochuťte solí a citronovou šťávou. Před podáváním hummus posypte sladkou paprikou, zalijte olivovým olejem a posypte nasekanou petrželkou.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
5. Chřestové rizoto
Ingredience
1 cibule
600g zeleného chřestu @ceskychrest
2 lžíce rostlinného másla
300g rýže na rizoto
700ml zeleninového vývaru
Sůl a pepř
Postup
Cibuli nakrájíme na kostičky. Z umytého chřestu odřízneme spodní dřevnatou část a zbytek nakrájíme na menší kousky.
V hrnci rozpustíme kousek rostlinného másla, přidáme k němu cibuli i kousky chřestu a smažíme asi 5 minut do změknutí chřestu. Osmažený chřest vyndáme na talíř.
Do hrnce dáme propláchnutou rýži na rizoto a za stálého míchání chvíli restujeme. Přilijeme zeleninový vývar a rýži dusíme asi 20 minut dokud není měkká a krémová. Občas promícháme, aby se nám rýže nepřipálila.
Zhruba 2/3 chřestu rozmixujeme společně s cibulí na pyré a vmícháme do uvařené rýže. Ochutíme solí a pepřem a podáváme s kousky chřestu.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
6. Salát
Ingredience
1/2 ledového salátu
1/2 okurky
1 rajče
2 ředkvičky
paprika
1 mrkev
olivy
petrželka
semínka dýňové a slunečnicové
oliv.olej
vegeta
Postup
- Zeleninu si umyjeme a nakrájíme.
- Všechno si naaranžujeme dle libosti.
- Pokapeme oliv.olejem a posypeme vegetou.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
7. Pohankové halušky
Ingredience
250 g pohankové mouky
1 vejce
voda (cca 200 ml)
Postup
Všechny přísady na halušky vypracujeme na těsto. Musí být hutné jako na noky.
Halušky zavaříme do vroucí osolené vody a cca 2 min povaříme jemným varem.
Scedíme a já jsem podávala s restovanou cibulí, tofu, trochou brynzy, domácím kysaným zelím a čočkovými výhonky.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
8. Farmářský salát
Ingredience
320g čočky beluga
500g brambor
200g červené cibule
2 lžíce koření *
2 lžíce oleje
200g cherry rajčat
Svazek ředkviček
4 stonky lahůdkové cibulky
200g listových salátů
Dresing:
80g kešu ořechů
80ml vody
Svazek petrželky
2 stroužky česneku
1/2 citronu (dužina)
1 datle
2 lžíce koření*
* koření : 2 lžíce lahůdkového droždí, 1 lžíce cobulového prášku, 1 lžíce česnekového prášku, 1 lžíce tymiánu, 1 lžíce bazalky, 1 lžíce mletých hořčičných semínek, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžička kurkumy
Postup
Ořechy na 4 hodiny předem namočíme. Čočku propláchneme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Brambory omyjeme a nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Spolu s kořením a olejem promícháme, rozložíme na plech a pečeme dozlatova. Stroužky česneku dáme také péct do trouby (cca 5-10 minut stačí). Na dresink Slime kešu ořechy a spolu s čistou vodou oloupaný mu pečeným česnekem a zbytkem ingrediencí dohladka rozmixujeme. Salátové listy propereme, natrháme a rozložíme na dno mísy, ve které budeme salát servírovat. Uvařenou a vychladlou čočku promícháme s nakrájenými ředkvičkami, cherry rajčaty a posekanou cibulkou, přidáme opečené brambory. Pak už jen nandáme na salátové listy a dozdobíme dresinkem.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
9. Noky se žampiony
Ingredience
– 250 g pórku (asi 1 větší)
– 500 g žampionů
– cca. 700 g čerstvých noků
– tymián, sůl, pepř
– parmezán
– 100 ml smetany na vaření
– 200 g Lučiny nebo podobného čerstvého sýra
– ghí nebo olej
Postup
1.Na ghí nebo oleji orestujte nakrájený a propláchnutý pórek, aby změkl.Přidejte žampiony a opět zase společně restujte, aby také změkly. Přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem, tymiánem a chvíli míchejte.Nakonec přidejte lučinu, ztlumte plamen a vařte jen krátce, aby se Lučina rozpustila.
2. Noky doporučuji koupit čerstvé, rozdíl je opravdu výrazný, a opéct je ne ghí (nevařím je).
3. Opečené noky přidejte do hotové omáčky a zamíchejte.Nakonec posypte parmezánem.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
10. Salát s quinoou
Ingredience
160g červená quinoa
6 ředkviček
polníček
2 PL olivový olej
2 jarní cibulky
Postup
Quinou namočíme do vody alespoň na 5 minut, pak slejeme a vaříme ve dvojnásobném množství vody asi 20 minut.
Mezitím si nakrájíme cibulku a ředkvičky, osmahneme na oleji. Přidáme uvařenou quinou a polníček, promícháme a můžeme podávat.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Bezmasé jídlo může být výborné, vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo. 🙂
Přečtěte si také: Avokádová pomazánka je zdravá a chutná: vyzkoušejte ji!